ΕΠΙΣΤΗΜΗ VS ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ποιος είναι ο καλός προπονητής;
Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολύ την «fitness» κοινότητα δημιουργώντας ρήξη μεταξύ των επιστημών που στηρίζονται πάνω στην επιστήμη εκείνη η οποία είναι βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία (evidence based science) και σε εκείνων που έχουν προσκομίσει τις γνώσεις τους κατά βάση από τη μακροχρόνια πρακτική εμπειρία.
Ο έμπειρος αθλητής κατά κάποιον τρόπο συγκρούεται με τον επιστήμονα. Η σύγκρουση αυτή θέτει το ερώτημα: «Ποιος έχει άραγε δίκιο;» αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής. Από τη μία πλευρά, είναι σύνηθες ο έμπειρος αθλητής να μην ακούει τον επιστήμονα και να μη δείχνει την απαιτούμενη σοβαρότητα στα επιστημονικά δεδομένα, είτε πιστεύοντας ότι δεν τα χρειάζεται είτε έχοντας υπέρμετρη αυτοπεποίθηση ότι τα γνωρίζει και από την άλλη, ο καταρτισμένος επιστήμονας που έχει όλη τη γνώση πολλές φορές είτε εγκλωβίζεται στην θεωρία η οποία σε πρακτικό επίπεδο δε μπορεί να εφαρμοστεί πάντοτε με την ίδια ευκολία είτε δε μπαίνει ποτέ στην διαδικασία να εφαρμόσει αυτά που μαθαίνει στον ίδιο του τον εαυτό. Είτε αυτό σημαίνει να εφαρμόσει διαφορετικά προπονητικά μοντέλα, είτε αυτό σημαίνει να γυμναστεί με διαφορετικά φορτία, να εκτελέσει διαφορετικό αριθμό επαναλήψεων και να πειραματιστεί μεταβάλλοντας εν τέλει διαφορετικές προπονητικές παραμέτρους (ένταση, ποσότητα, πυκνότητα, συχνότητα, διάρκεια), είτε να δει πως οι αλλαγές στο καθημερινό του διαιτολόγιο επηρεάζουν την σωματική του σύσταση και την γενικότερη υγεία του.

Personal Trainer | Πηγή εικόνας: https://www.muscleandfitness.com/
Ο σωστός προπονητής πρέπει να μπορεί να συνδυάζει την επιστήμη με την πρακτική εμπειρία. Να προσπαθεί να εξελίσσεται διαρκώς και να αποκτά γνώσεις ενώ παράλληλα να εφαρμόζει τη θεωρία στην πράξη. Υπάρχουν καταρτισμένοι επιστήμονες που υστερούν διότι δεν έχουν μπει ποτέ στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο και δεν έχουν εφαρμόσει αυτά που διαβάζουν και από την άλλη, προπονητές/αθλητές που πιστεύουν ότι γνωρίζουν και δεν ενημερώνονται με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα αυτά τα οποία δουλεύουν ή πετυχαίνουν για εκείνους να νομίζουν ότι θα δουλέψουν και σε άλλους ξεχνώντας τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα της λέξης «εξατομίκευση».

Personal Trainer | Πηγή εικόνας: https://www.verywellfit.com/