Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού
Ήδη ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων που έχουν γίνει υπερβαίνουν τα 27 δισ. και υπάρχει δρόμος μπροστά.
Η άσκηση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά και αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό, φέρνοντας τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία στα όριά τους.
Η άποψη ότι το lockdown στην Αττική ελάχιστα έχει προσφέρει στον έλεγχο της πανδημίας, πλέον δεν ακούγεται μόνο από τα στόματα παραγόντων της αγοράς, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες που θεωρούν ότι η απαγόρευση ίσως πλέον είναι ένα μέτρο που πρέπει να αναθεωρηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεν εστίαση είναι στο «πάγο» από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα και λιανικό εμπόριο είναι μία έξω μία μέσα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.
Το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο και στο οικονομικό επιτελείο το λένε πλέον φωναχτά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ότι τα χρήματα που θα μπορούν επιπλέον να διατεθούν για την στήριξη της οικονομίας είναι πεπερασμένα.
Μάλιστα στις αρχές της περασμένης εβδομάδος, η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση ήταν να ανοίξει η αγορά την 1η Μαρτίου, χθες δηλαδή, αλλά η απότομη αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα αυτό να αναβληθεί.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα αναγκαστούν να αποφασίσουν ξανά κλείσιμο της αγοράς. Και αυτή τους την άποψη την εστιάζουν στο γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κινείται ιδιαίτερα καλά, ενώ η έλευση της Άνοιξης συνεισφέρει στην αποδυνάμωση, έστω και μικρή του ιού.
Εκτός απροόπτου το αργότερο την Πέμπτη θα ξεπεράσουμε ως χώρα το 1 εκατ. εμβολιασμούς, κάτι που ναι μεν είναι χαμηλότερο του αρχικού σχεδιασμού τον Δεκέμβριο, ωστόσο είναι κατά πολύ υψηλότερο των απαισιόδοξων προβλέψεων που ακολούθησαν στην συνέχεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζημιά για το ΑΕΠ υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα με την αγορά κλειστή, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές αρχίζει να γίνεται δύσκολη, με το κόστος δανεισμού να αυξάνει, φέρνει την απόφαση για άνοιγα της αγοράς μία ώρα νωρίτερα και ουσιαστικά φαντάζει ως μονόδρομος.
Ένας άλλος λόγος που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ την εν λόγω εξέλιξη είναι και τουρισμός. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι για να έχει ένα αποτέλεσμα η φετινή τουριστική περίοδος, απαιτείται να έχει προηγηθεί αρκετό καιρό πριν η ομαλοποίηση, έστω και σχετική στην οικονομία και στην κοινωνία.
Εκτιμούν ότι δεν μπορεί να πατηθεί ένα κουμπί και να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Απαιτούνται στάδια και μάλιστα με τη συγκεκριμένη χρονική σειρά.
ΠΗΓΗ:http://polismedia.gr