Shopping cart close
close

Blog

OLD HELLO, OLD HELLO 2

Ραφήνα: Η κρυφή παραλία με τον άγνωστο προϊστορικό οικισμό.

Ραφήνα: Η κρυφή παραλία με τον άγνωστο προϊστορικό οικισμό

Η Αττική κρύβει πολλούς θησαυρούς που ειδικά το καλοκαίρι, σε μαγεύουν και σε κάνουν να νιώθεις, ότι βρίσκεται σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου.

Ένα τέτοιο μυστικό υπάρχει και στην Ραφήνα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv. Ο λόγος για μια κρυφή παραλία με έναν άγνωστο προϊστορικό οικισμό. Είναι οι Μαρίκες. Μια όμορφη απλωμένη παραλία γνωστή κυρίως στους κατοίκους της Ραφήνας. Αυτό που επίσης αξίζει να ξέρεις για την συγκεκριμένη παραλία είναι ότι υπήρχε εκεί δίπλα προϊστορικά ένας οικισμός.

 Η κρυφή και όμορφη παραλία στη Ραφήνα

Σε απόσταση 1.5 χιλιομέτρου από την Ραφήνα η παραλία Μαρίκες απλώνει την άμμο της στον όρμο σε μήκος 700 μέτρων. Τα βράχια που την περιβάλλουν την προστατεύουν από τους νοτιάδες αλλά την εκθέτουν στους βοριάδες. Μπορεί να αποτελεί μια παραλία που επιλέγουν πολύ οι κάτοικοι της περιοχής αλλά δεν θεωρείται ένα κρυφό μυστικό για τους άλλους κατοίκους της Αττικής.

Μαρίκες, η παραλία με τον προϊστορικό οικισμό

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν ακόμη κι αν έχουν πάει κάποια στιγμή εκεί για μπάνιο είναι ότι δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό. Ο λόγος για ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των πρώτων αποπειρών μεταλλουργίας κατά την Πρωτοελλαδική Εποχή. Ήταν κάπου στο 3.000 π.Χ. όταν στα Μεσόγεια Αττικής και πιο συγκεκριμένα στην Ραφήνα είχε αναπτυχθεί ένας οικισμός από ασκητές ο οποίος και έμοιαζε σε μορφή λόγο και της μορφολογίας της περιοχής με το γνωστό σε όλους μας Άγιο Όρος.

Το Ασκηταριό είναι ακρωτήριο στη δυτική πλευρά του όρμου Μαρίκες. Το ακρωτήριο Ασκηταριό έχει μια χερσοειδή άκρη προς τη θάλασσα και μια υπερυψωμένη επίπεδη κορυφή εκτάσεως 5-6 στρεμμάτων. Η επίπεδη κορυφή έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, οι δύο πλευρές πέφτουν απότομα προς τη θάλασσα. Η τρίτη χωρίζεται από την ξηρά με αυχένα. Κατά τη δεξιά πλευρά, υπάρχει μεγάλο κοίλωμα (σπηλιά) στο βράχο, το οποίο κάποιος μοναχός της Μονής Πεντέλης, το μετέτρεψε σε ασκητήριο, ασκηταριό. Την περιοχή την λέγανε ο Καλόγερος ή ο Καλόγερας.

Ακόμη, έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα για το Ασκηταριό, όπως «Αετός» και «Κροκόδειλος» που έχουν σχέση με το σχήμα του. Η θέα από ψηλά στο Ασκηταριό είναι καταπληκτική. Φαίνεται ο Νότιος Ευβοϊκός, ο όρμος του Μαραθώνα και η Πεντέλη προς τα βόρεια, τα βουνά του Πόρτο-Ράφτη και η Μακρόνησος.

Οι εικόνες από το κανάλι Up Drones δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του τι θα αντικρίσεις αν πας στη συγκεκριμένη παραλία.

ΠΗΓΗ:ARTEMIDANEWS

Scroll To Top Sidebar