Ζουμερά γεμιστά μανιτάρια portobello, ένα πιάτο που περιορίζεται μόνο από την φαντασία και την διάθεση στη γεύση του δημιουργού του.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος μαγειρέματος: 30′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολος
Για την παρασκευή θα χρειαστείτε:
-
4 μεγάλα μανιτάρια portobello
-
250 γρ. μπέικον
-
1 πιπεριά (κόκκινη ή κίτρινη για την καλύτερη εμφάνιση του πιάτου)
-
1 φρέσκο κρεμμύδι
-
½ ξερό κρεμμύδι
-
50 γρ. ελαιόλαδο.
-
40 γρ. κονιάκ (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε κόκκινο γλυκό κρασί)
-
100 γρ. βούτυρο
-
200 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
-
650-700 γρ. φρέσκο γάλα
-
1 αβγό
-
100 γρ. παρμεζάνα
-
100 γρ. γραβιέρα
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
μοσχοκάρυδο
-
γλυκιά πάπρικα
-
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
-
τσάιβς
Διαδικασία εκτέλεσης:
1. Με ένα κουτάλι σκάβουμε τα μανιτάρια από την εσωτερική τους πλευρά χωρίς να τα τρυπήσουμε, τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα βάζουμε για 10-15 λεπτά στο φούρνο στους 160 βαθμούς ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς.
2. Ψιλοκόβουμε πολύ καλά το εσωτερικό από τα μανιτάρια που σκάψαμε μαζί με την πιπεριά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπέικον και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ μας, βάζουμε λίγο γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
3. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το αβγό και λίγο παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο σε σκόνη και ανακατεύουμε.
4. Μόλις είναι έτοιμα τα μανιτάρια μας από το φούρνο τα γεμίζουμε με την εξής σειρά:
-
λίγο γραβιέρα-παρμεζάνα,
-
τη γέμιση από τα μανιτάρια,
-
γραβιέρα-παρμεζάνα,
-
μπεσαμέλ,
-
και πολύ λίγο από την γέμιση στην κορυφή.
5. Ψήνουμε τα μανιτάρια στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η μπεσαμέλ έχει πάρει το χρυσαφί χρώμα.
6. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο τσάιβς.
Καλή απόλαυση!
Παναγιώτης Κακούρης
Αρθρογράφος
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης
Διαβάστε περισσότερα για τον Παναγιώτη Κακούρη εδώ.