LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αλμυρή τάρτα με πράσα και ζαμπόν

Αγαπώ τις αλμυρές τάρτες, γιατί έχουν κάτι μοναδικό: ετοιμάζονται γρήγορα και μαζί με μια πράσινη σαλάτα, αποτελούν ένα «γεμάτο» γεύμα! Έτσι, λοιπόν, σήμερα, μιας και βρήκα φρεσκότατα πράσα στον οπωροπώλη μου, σκέφτηκα να φτιάξω αυτήν την ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ! Μοσχομύρισε η γειτονιά (και φυσικά, κέρασα τους γείτονες!).

🛒 Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας

  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 50 ml λευκό κρασί

  • 6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο

  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

  • 3 κρόκοι\

  • 250 ml κρέμα γάλακτος

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • αλάτι

🥣 Εκτέλεση:

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  2. Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν.

  3. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να γίνει χλιαρό.

  4. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε το ζαμπόν και την γραβιέρα.

  5. Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας στην ταρτιέρα μας και κόβουμε όσο εξέχει.

  6. Προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε.

  7. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και το ρίχνουμε πάνω από την γέμιση.

  8. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200•C για 40-45’.

📌 Tips:

  1. Χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών.

  2. Μπορούμε να βάλουμε γαλοπούλα αντί ζαμπόν.

 

Δες περισσότερα στο www.faganoula.gr



Μαρίνα Ζαφείρη
Αρθρογράφος
Μαγείρισσα, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρίνα Ζαφείρη εδώ.