Μιας και η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει, ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από το παιδικό μυθιστόρημα Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες (εκδ. Ελκυστής, 2022, σσ. 47-49), το οποίο και προτείνεται σαν ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους αυτήν τη μαγική περίοδο που έρχεται:
Απόσπασμα:
Το ίδιο βράδυ, Παραμονή Χριστουγέννων, συνέβη κάτι απίστευτο. Του Μάρκου, όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του και προσπαθούσε να κοιμηθεί χαζεύοντας έξω από το παράθυρό του τη φεγγαρόλουστη και έναστρη νύχτα, του φάνηκε πως είδε να πετάει μια μεγάλη φιγούρα. Κάτι πολύ μακρύ και ογκώδες. Σίγουρα δεν ήταν πουλί ή αεροπλάνο. Σηκώθηκε και πλησίασε στο παράθυρο. Ναι! Αυτό που είχε ευχηθεί, πραγματοποιούνταν τώρα μπροστά στα μάτια του…
Ο Άγιος Βασίλης, με την ασπροκόκκινη στολή του, χρώμα που συμβολίζει την αγάπη και τη ζεστασιά στις κρύες μέρες του χειμώνα και στις παγωμένες καρδιές των ανθρώπων, τις μαύρες μπότες και τον σκούφο του, πάρκαρε το έλκηθρο με τους οχτώ ταράνδους πάνω στη στέγη του σπιτιού των «φτωχόπαιδων». Δεν ακουμπούσε, όμως, πάνω στα κεραμίδια. Αιωρούνταν λίγο πιο ψηλά. Όπως και οι τάρανδοι με τα τεράστια στριφογυριστά κέρατά τους, που κουνούσαν ελαφρώς τα πόδια τους στον αέρα σαν να κολυμπούσαν.
Ο Ρούντολφ, με την κόκκινη φωτεινή μύτη, έλειπε. Ο Μάρκος ήξερε πως αυτόν τον έπαιρνε μαζί του όταν είχε άσχημες καιρικές συνθήκες και ομίχλη, ώστε να τους φωτίζει τον δρόμο και να βλέπουν πού πηγαίνουν. Να τους οδηγεί καλύτερα.
Ο Άι Βασίλης, καθιστός όπως ήταν ακόμα μέσα στο έλκηθρο, πήρε ένα μεγάλο κόκκινο τσουβάλι μπροστά του και κάτι άρχισε να ψάχνει. Μάλλον ήταν τα παιχνίδια. Και μάλλον και το τσουβάλι ήταν μαγικό, γιατί ενώ το μήκος του ήταν όσο το χέρι του Άι Βασίλη, εκείνος είχε σκύψει και είχε μπει μέσα σχεδόν ολόκληρος. Μόνο τα πόδια του φαίνονταν. Όλος ο υπόλοιπος είχε χαθεί μέσα στον μαγικό σάκο.
Βρήκε, τελικά, αυτά που έψαχνε και τα έβγαλε. Ήταν δύο μεγάλα κουτιά περιτυλιγμένα με γυαλιστερά αμπαλάζ και δεμένα με πολύχρωμες κορδέλες. Κατέβηκε από το έλκηθρο και κατευθύνθηκε στην καμινάδα. Ανέβασε το ένα του πόδι και ύστερα και το άλλο. Έκατσε για μια στιγμή στο τοιχάκι της καμινάδας με τα πόδια του να κρέμονται και τα δώρα στην αγκαλιά του και τότε έδωσε ένα σάλτο μέσα της.
Ύστερα από λίγη ώρα, που φάνηκε αιώνας στον Μάρκο καθώς περίμενε με αγωνία να τον ξαναδεί, ξεπρόβαλαν τα γαντοφορεμένα χέρια του πρώτα, μετά ο σκούφος και κατόπιν ολόκληρος. Μόλις πάτησαν τα πόδια του στα κεραμίδια, άρχισε να ξεσκονίζεται από τις στάχτες του τζακιού και να βήχει. Είχε μουτζουρωθεί λίγο με καρβουνιά και στο πρόσωπο.
Ο βήχας και η αναπνοή του, από την παγωνιά, γίνονταν άχνα. Αντί να χάνεται, όμως, έπειτα από λίγο, να εξατμίζεται, όπως συνήθως, ανέβαινε πιο ψηλά, πύκνωνε και συγκεντρωνόταν σε ένα σημείο λίγο πιο πάνω από το κεφάλι του, παίρνοντας διάφορα σχήματα. Ήταν σαν να κάπνιζε. Έμοιαζαν με συννεφάκια ή δαχτυλίδια καπνού.
Στην αρχή, ο Μάρκος δεν τους έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Όταν, όμως, άρχισαν να παρατάσσονται αρκετά αχνισμένα σχέδια το ένα δίπλα στο άλλο, συνειδητοποίησε ότι ήταν γράμματα που έφτιαχναν λέξεις. Και οι λέξεις μια μικρή φράση με ένα πολύ μεγάλο νόημα.
«Γίνε το θαύμα του άλλου», διάβασε ψιθυριστά, με γουρλωμένα μάτια και μουδιασμένο στόμα, τις λέξεις που είχαν πάρει μορφή από τις εκπνοές του Άγιου Βασίλη.
Κριτικές:
Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, περίτεχνα και μέσα από τον λυρισμό και την αγνότητα ενός παιδικού παραμυθιού, αποκαλύπτει πηγαία μία και μοναδική οικουμενική αλήθεια. Ο δρόμος της ανθρώπινης εξέλιξης ορίζεται μέσα από την αγάπη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά! Το μέτρο της αγάπης είναι να αγαπάς δίχως μέτρο!
Ένα γοητευτικό και γεμάτο ευαισθησία χριστουγεννιάτικο παραμύθι που πραγματεύεται με έξοχο τρόπο, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του εάν υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης! Τρία αδερφάκια μάς βάζουν με όμορφο τρόπο στο νόημα των Χριστουγέννων, της αγάπης, της συνεργασίας, της κατανόησης και της προσφοράς. Αξίζει να ταξιδέψουμε μαζί τους!
Ντιάνα Νασιοπούλου, Ζωγράφος-Συγγραφέας
Ένα εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι με τρία παιδιά που έχουν μεγάλη καρδιά και δε φοβούνται να τη δωρίσουν, γιατί ξέρουν ότι αυτό που αξίζει δεν είναι τα δώρα που θα λάβεις, αλλά αυτά που θα δώσεις. Γιατί ό,τι δωρίζεις, επιστρέφεται διπλό. Κι αν αυτό που δωρίζεις είναι ένα βιβλίο σαν το ανά χείρας, τότε αξίζει τριπλά!
Σοφία Τανακίδου, Ποιήτρια-Συγγραφέας
Ποιο είναι, τελικά, το νόημα των Χριστουγέννων; Τρία μικρά αδέρφια, με μεγάλη καρδιά, θέλουν να το ανακαλύψουν… Ένα καλογραμμένο βιβλίο που συνδυάζει τη μαγεία των Χριστουγέννων με το ουσιαστικό πνεύμα τους και λούζει τον αναγνώστη με αστερόσκονη και αγάπη.
Ελένη Σιδέρη, Φιλόλογος
Με ματιά τρυφερή, που αγγίζει καρδιές μικρών και μεγάλων αναγνωστών, ο Γιώργος Τσιβελέκος μάς προσκαλεί στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, για να μας πασπαλίσει με μαγεία, όπως μόνο εκείνος ξέρει!