LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μαγειρίτσα

Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη κρίση
Μεγάλη Τετάρτη – Μεγάλο σκοτάδι
Μεγάλη Πέμπτη – Δάκρυ πέφτει
Μεγάλη Παρασκευή – Θλίψη πολλή
Μέγα Σάββατο – Χαρές γιομάτο
Μεγάλη Λαμπρή – Αυγά κι αρνί

Έφτασε η μέρα, λοιπόν, που παραδοσιακά γευόμαστε τη ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ μας. Στο χωριό, από μικρή παρατηρούσα γιαγιάδες και θείες να μπαίνουν από νωρίς στην κουζίνα για την προετοιμασία και την παρασκευή αυτής της σούπας και από τότε κρατώ τη μοναδική αυτή συνταγή την οποία θα μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά:

  • 1 αρνίσια συκωταριά (πνευμόνια, γλυκάδια και έντερα)

  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 1 ξερό κρεμμύδι

  • 6-7 φύλλα μαρουλιού

  • 1/2 ματσάκι άνηθο

  • 6-7 κόκκους πιπεριού

  • 100 γρ. ρύζι

  • 3 κ.σ. λάδι

  • 1 αυγό

  • χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα τα γούστα)

  • αλάτι

  • πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε πολύ καλά τα εντόσθια.

2. Βάζουμε τα έντερα σε ένα μπολ με λίγο νερό και χυμό από μισό λεμόνι. Τα αφήνουμε για μισή ωριτσα.

3. Στη συνέχεια, τα πλένουμε ξανά και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπολοιπα εντόσθια.

4. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα καλύψει βάζοντας και τους κόκκους πιπεριού.

5. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30-40’.

6. Τα σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά. Όταν γίνει αυτό, τα ψιλοκόβουμε.

7. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον άνηθο για 5’.

8. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλο τον ζωμό που κρατήσαμε.

9. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 15-20’.

10. Προσθέτουμε και το ρυζάκι μας και αφήνουμε έως ότου είναι έτοιμο κι αυτό.

11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με τον χυμό λεμονιού.

12. Ρίχνουμε στο αυγολέμονο 2 γεμάτες κουτάλες από το ζουμί της σούπας μας, ώστε να έρθει στη σωστή θερμοκρασία και το βάζουμε στην κατσαρόλα.

13. Ρίχνουμε λίγο έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και… έτοιμη!

Καλή Ανάσταση!

Tip: Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν έχει συκώτι. Κρατήστε το αργότερα για τηγανητό με μπόλικο λεμονάκι και ριγανίτσα!

Δες περισσότερα στο www.faganoula.gr



Μαρίνα Ζαφείρη
Αρθρογράφος
Μαγείρισσα, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρίνα Ζαφείρη εδώ.