LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πορτοκαλόπιτα: Το λες και φρούτο!

Ένα ελληνικό γλυκό όπως η πορτοκαλόπιτα θα μπορούσε να σε γλυκάνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα σου, συνοδεύοντας τον πρωινό καφέ σου, τρώγοντάς τη σαν επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό σου, ακόμα και ως γλυκό για τις βραδινές λιγούρες. Κατατάσσεται στην οικογένεια των σιροπιαστών γλυκών και καταναλώνεται ιδανικά την επόμενη μέρα παρασκευής της, ώστε να έχει απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι της. Κύριο συστατικό της είναι το πορτοκάλι οπότε τη λες και φρούτο… κατά βάθος. Απολαύστε ελεύθερα!

Υλικά:

  • 115 gr. ζάχαρη

  • 125 gr. γιαούρτι (πρόβειο)

  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

  • 1 πορτοκάλι (χυμό)

  • 2 αυγά

  • 125 gr. ηλιέλαιο

  • 10 gr. μπέικιν πάουντερ

  • 250 gr. φύλλο κρούστας (ξεραμένο)

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

  • 500gr. ζάχαρη

  • 250gr. νερό

  • 50gr. γλυκόζη

  • φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

1. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το αυγό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.

2. Ανακατεύουμε και ύστερα προσθέτουμε τα φύλλα που πρώτα έχουμε θρυμματίσει.

3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί και ανακατεύουμε χιαστή.

4. Αφήνουμε για λίγη ώρα στην άκρη, ώστε να τραβήξει το φύλλο την υγρασία (ιδανικά 1-2 ώρες).

5. Ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 190°C για 30-35 λεπτά.

6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγο πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, ώστε να τη σιροπιάσουμε όταν και τα δύο θα είναι ζεστά.

Για το σιρόπι:

1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε πρώτα τα 250γρ. νερό.

2. Προσθέτουμε 500γρ. ζάχαρη, 50 γρ. γλυκόζη και τη φλούδα πορτοκαλιού.

3. Αφήνουμε να ομογενοποιηθούν ανακατεύοντας μέχρι να δέσουν και να βγάλει τους πρώτους ατμούς.

4. Λίγο πριν πάρει βράση αφαιρούμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα:

Αφού σιροπιάσουμε τη πορτοκαλόπιτα μας, την αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Έπειτα, κόβουμε σε τετράγωνα ή διαγώνια κομμάτια και σερβίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι ή ένα φύλλο μέντας από πάνω. Εναλλακτικά, αν το θέλουμε πιο καλοκαιρινό σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

 



Μαρία Σαλμά
Αρθρογράφος
Τεχνικός Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Σαλμά εδώ.