ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλος οι εξετάσεις, ώρα για διασκέδαση!

Μετά από μήνες έντονης μελέτης και πίεσης, ήρθε η ώρα να πούμε ένα μεγάλο “τέλος” στις εξετάσεις και να ανοίξουμε την πόρτα στην απόλυτη χαλάρωση και διασκέδαση. Είτε είσαι μαθητής που μόλις πέρασε τη δοκιμασία των Πανελλαδικών, είτε φοιτητής που ολοκλήρωσε μια ακόμα δύσκολη εξεταστική περίοδο, το καλοκαίρι είναι η στιγμή να χαλαρώσεις, να απολαύσεις και να ανακαλύψεις νέες εμπειρίες. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό από τη μουσική;

Παρακάτω σου προτείνουμε μερικούς τρόπους για να εκμεταλλευτείς μουσικά και αυτό το καλοκαίρι.

1. Μάθε να Παίζεις Ένα Μουσικό Όργανο

Τι θα έλεγες να εκμεταλλευτείς τον ελεύθερο χρόνο σου μαθαίνοντας να παίζεις ένα μουσικό όργανο; Είτε πρόκειται για κιθάρα, πιάνο, βιολί ή τύμπανα, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να είναι μια άκρως απολαυστική εμπειρία. Δεν χρειάζεσαι πολλά για να ξεκινήσεις· μερικά μαθήματα στο YouTube, μια εφαρμογή στο κινητό σου και πολλή όρεξη είναι αρκετά. Είναι ένας φανταστικός τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να ξεσπάσεις και να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό.

2.Συμμετοχή σε Μουσικά Φεστιβάλ και Συναυλίες

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο από μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες. Μάζεψε την παρέα σου, φορέστε τα πιο άνετα ρούχα σας και ετοιμαστείτε για χορό και τραγούδι μέχρι το πρωί. Για τους λάτρεις της ροκ, της ηλεκτρονικής και της indie μουσικής, το Release Athens Festival είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία ενώ για τους φίλους του θεάτρου και της κλασικής μουσικής, το Athens Epidaurus Festival προσφέρει μια ποικιλία από θεατρικές παραστάσεις, κλασικές συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις.

Μουσικό Φεστιβάλ

Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ένα μεγάλο φεστιβάλ, μην ανησυχείς. Πολλά μικρότερα events και συναυλίες οργανώνονται σε διάφορες πόλεις, προσφέροντας εξίσου υπέροχες εμπειρίες όπως το Sani Festival στη Χαλκιδική είναι το πρώτο στη λίστα και σίγουρα αξίζει τη μικρή απόδραση. Το φεστιβάλ προσφέρει μια σειρά από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ένα μαγευτικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα. Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 9 Ιουλίου έως τις 19 Αυγούστου. Μην αφήνεις τη ζέστη και την καθημερινότητα να σε ρίξουν. Η πόλη έχει πολλά να προσφέρει· το μόνο που χρειάζεται είναι να το ανακαλύψεις!

3.Δημιούργησε τη Δική σου Playlist

Μερικές φορές, η απόλαυση της μουσικής μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η δημιουργία μιας προσωπικής playlist. Διάλεξε τα αγαπημένα σου τραγούδια, προσάρμοσε τη λίστα σου στις διάφορες στιγμές της ημέρας και άφησε τη μουσική να σε συντροφεύει παντού.

Listening to music

Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξεις θεματικές playlists: μία για την παραλία, μία για τα βραδινά πάρτι και μία για τις στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι. Κάθε στιγμή μπορεί να γίνει μοναδική με τη σωστή μουσική υπόκρουση.

4. Μουσική στην Παραλία

Η παραλία είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός. Πάρε την κιθάρα σου ή ένα μικρό φορητό ηχείο, μαζέψτε την παρέα σας και περάστε ένα αξέχαστο βράδυ κάτω από τα αστέρια. Τραγουδήστε τα αγαπημένα σας τραγούδια, χορέψτε στην άμμο και αφήστε τη θάλασσα να σας χαλαρώσει.

5. Και για τον φαν του βουνού… σε τσακώσαμε!

Αν προτιμάς την ηρεμία της φύσης, μια εκδρομή στο βουνό μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Πάρε μαζί σου το μουσικό σου όργανο και την παρεά και παίξτε μουσική με φόντο το φυσικό τοπίο. Η ηρεμία και η καθαρή ατμόσφαιρα του βουνού θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Βρείτε ένα όμορφο σημείο, στήστε τις σκηνές σας και απολαύστε τη μουσική γύρω από τη φωτιά. Αυτές οι στιγμές θα μείνουν αξέχαστες και θα δημιουργήσουν δυνατές αναμνήσεις.

Friends & Music

6. Συνδύασε ταξίδι και γνώση

Δήλωσε συμμετοχή σε εναλλακτικά μουσικά workshops στην ύπαιθρο. Το Music Village για παράδειγμα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μουσικά workshops στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, το γραφικό χωριό του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο γεμίζει με μουσικούς από όλο τον κόσμο. Τα εργαστήρια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και οργάνων, από κλασική μουσική και τζαζ μέχρι παραδοσιακή ελληνική μουσική και σύγχρονη σύνθεση. Μη χάσεις εννοείται και το Aegean Music Festival. Στην όμορφη Πάρο, μεταξύ 10 Αυγούστου – 20 Αυγούστου προσφέρονται workshops σε διάφορα μουσικά όργανα και είδη ενώ οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να συνεργαστούν με κορυφαίους δασκάλους και μουσικούς.

Η μουσική είναι κάτι περισσότερο από απλή ψυχαγωγία· είναι ένα καταφύγιο για την ψυχή, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και μια πηγή ατελείωτης έμπνευσης. Αυτό το καλοκαίρι, άφησε τη μουσική να σε ταξιδέψει, να σε χαλαρώσει και να σου προσφέρει αξέχαστες στιγμές. Είτε μόνος είτε με παρέα, η μουσική θα είναι πάντα εκεί για να κάνει τη ζωή σου λίγο πιο όμορφη.

Βιβλιογραφία – Πηγές:

Music Village Official Website: Επίσημη ιστοσελίδα του Music Village στο Πήλιο, όπου μπορείς να βρεις πληροφορίες για τα workshops και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Music Village Website

Aegean Music Festival: Πληροφορίες για το Aegean Music Festival στην Πάρο μπορείς να βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα του. Aegean Music Festival

DeNora, T. (2000). Music in Everyday Life. Cambridge University Press.

Bryant, P. M., & Vorderer, P. (Eds.). (2006). Psychology of Entertainment. Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

Hargreaves, D. J., & MacDonald, R. A. R. (Eds.). (2019). Handbook of Music, Adolescents, and Wellbeing. Oxford University Press.



Σταυρούλα-Αναστασία Καμακάρη
Αρθρογράφος
Διεθνολόγος, Εκπαιδευτικός, Επαγγελματίας Μουσικός

Διαβάστε περισσότερα για τη Σταυρούλα-Αναστασία Καμακάρη εδώ.