Το τιραμισού είναι ένα γλυκό με ιταλικές ρίζες στο οποίο έχει την τιμητική του ο καφές. Μάλιστα το γλυκό αυτό απέκτησε τη δική του παγκόσμια ημέρα το 2017 λόγω της δημοφιλίας του και έκτοτε γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρονιάς. Όπως μαρτυρά το όνομα του, προήλθε από τη σύνθεση δύο ιταλικών λέξεων, από το tirarsi και το su και κατέληξε στο tiramisu (τιραμισού) που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από «τράβηξε με επάνω» ή αλλιώς «σήκωσε με ψηλά», θέλοντας έτσι να δηλώσει τη ξεσηκωτική του γεύση.
Υλικά
-
3 αυγά
-
140gr. ζάχαρη
-
300gr. τυρί φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε
-
3 φύλλα ζελατίνης (για 15gr. φύλλα ζελατίνης μουλιάζουμε σε 75gr. νερό)
-
600gr. κρέμα γάλακτος
-
50gr. ποτό, καφέ(άρωμα) ή κονιάκ
Εκτέλεση
1) Ζεσταίνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε μπαιν-μαρί και μόλις τα ζεστάνουμε τα βάζουμε στο μίξερ να αφρατέψουν.
2) Μαλακώνουμε τις ζελατίνες και τις ζεσταίνουμε λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων, +ποτό,για να λιώσουν.
3) Παίρνουμε το τυρί και το χτυπάμε με το φουέ για να μαλακώσει, κάνουμε μισοχτυπημένη κρέμα γάλακτος.
4) Ενσωματώνουμε στα αυγά το τυρί, μετά τις ζελατίνες ζεστές ανακατεύοντας, και στο τέλος ρίχνουμε σταδιακά τη σαντιγή, πρώτα τη μισή για να μην χάσουμε θερμοκρασία και στη συνέχεια την υπόλοιπη και ανακατεύουμε καλά για να μην χάσει αέρα.
5) Στρώνουμε σε ένα μπολ ή ταψί τις στρώσεις μας και στο τέλος, διακοσμούμε κοσκινίζοντας κακάο ή καφέ από πάνω.
Καλή απόλαυση!
Μαρία Σαλμά
Αρθρογράφος
Τεχνικός Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής
Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Σαλμά εδώ.