ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια βιβλιοπρόταση για μικρούς και μεγάλους

Το σεντούκι που μιλούσε – Σμαραγδή Μητροπούλου

Στο νέο παραμύθι της Σμαραγδής Μητροπούλου δεν πρωταγωνιστούν βασιλοπούλες, πριγκιπόπουλα, μάγισσες, νεράιδες και ξωτικά, αλλά μια γιαγιά, μια εγγονή κι ένα σεντούκι. Κι όμως, αυτά τα συστατικά είναι αρκετά για να υφανθεί ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους γεμάτο ευαισθησία, νοσταλγία και παιδικότητα! Φυσικά, δε λείπει και η φαντασία, όπως επίσης και η μαγεία, αφού το σεντούκι έχει φωνή και μια ιστορία από το παρελθόν να διηγηθεί…

Πρόκειται για ένα παραμύθι που κάνει λόγο για την ομορφιά της ζωής, το αγωνιστικό πνεύμα, την αγάπη, την πίστη και την ελπίδα, τη χαρά που συχνά κρύβεται στα μικρά και απλά πράγματα, τα λίγο έως πολύ καθημερινά τα οποία πολλές φορές απαξιώνουμε, αλλά εντέλει είναι ίσως τα πιο σημαντικά.

Όποιος/όποια επιλέξει να το διαβάσει, θα διαπιστώσει πως η συγγραφέας αξιοποιεί και την έφεσή της στην ποίηση, καθώς μέσα στο παραμύθι συναντώνται αρκετοί στίχοι, σε ένα όμορφο πάντρεμα πεζού και ποιητικού λόγου, κάτι που συμβάλλει και στην πιο ατμοσφαιρική, λυρική και συναισθηματική απόδοση της τρυφερής ιστορίας της συνονόματης γιαγιάς της Σμαραγδένιας, ή αλλιώς της Ασπρομαντηλούσας.

Το σεντούκι που μιλούσε

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):

Τη μικρή Σμαραγδένια τη μαγνητίζει ένα σεντούκι στην κάμαρη της συνονόματης γιαγιάς της και πλάθει διάφορες ιστορίες για το περιεχόμενό του.
«Έχει μέσα θησαυρό! Τον χάρισε η καλή νεράιδα στον παππού, γιατί την έσωσε από τον κακό δράκο!» έλεγε.
«Ποια καλή νεράιδα;» τη ρωτούσαν γελώντας οι μεγάλοι.
«Η ξανθομαλλούσα… εκεί… στη μεγάλη πηγή… στην είσοδο του χωριού μας!» απαντούσε με πείσμα.
Χτύπαγε το πόδι της κάτω, σούφρωνε τα χείλη της κι έτρεχε κι έχωνε το πρόσωπό της στην ποδιά της γιαγιάς της.
«Ας το ανοίξουμε το σεντούκι, γιαγιά! Ας το ανοίξουμε να δουν όλοι τον θησαυρό», έλεγε με παράπονο.
«Είναι θησαυρός μαγικός! Σαν θα ’ρθει η ώρα, μoναχό του θα μιλήσει στον εκλεκτό που θα τ’ ανοίξει!» απαντούσε εκείνη.
Όταν φύγει η γιαγιά για τα περιβόλια του ουρανού, ξεκινά ένα αλλιώτικο «ταξίδι», καθώς η Σμαραγδένια -ενήλικη πια- ανοίγει το σεντούκι για πρώτη φορά και «μιλά» μαζί του. Τι θησαυρό άραγε κρύβει; Θα κατορθώσει να ξυπνήσει το παιδί που η Σμαραγδένια κρύβει μέσα της;

Βιογραφικό συγγραφέως:

Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ποιητικό και πεζογραφικό της έργο έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Executive Board Member) του Writers Capital International Foundation, συντάκτρια του περιοδικού Writers International Edition και ισόβιο μέλος (Lifetime Fellow Member) του International Society for Development and Sustainability (ISDS) με έδρα την Ιαπωνία. Έχει εκδώσει επτά βιβλία στην Ελλάδα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών του λόγου (διήγημα, ποίηση, θεατρικό, νουβέλα). Ποιήματα και διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, κινεζική και ισπανική γλώσσα, καθώς και στα ταϊβανέζικα και στη γλώσσα Μπενγκάλι κι έχουν δημοσιευτεί σε site και περιοδικά στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Σμαραγδή Μητροπούλου


👤 Βιογραφικό αρθρογράφου:

Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία με κατεύθυνση Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής του τομέα Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Για δύο χρόνια διετέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας. Επαγγελματικά ασχολείται με μια χειρωνακτική εργασία και την επιμέλεια-διόρθωση βιβλίων.

Ποιήματα, διηγήματα, καθώς και τρία από τα βιβλία του έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Με τα διηγήματα «Άγγελος με διαβολικό χαμόγελο» (The dark legends of the world, Διάνοια, 2024), «Μια λέξη… χίλιες εικόνες» (Μια εικόνα… 2.000 λέξεις, ΧΕΝ Παιανίας, 2024), «Απρίλιος 2037 μ.Χ.» (Στιγμές έμπνευσης, τόμος Ι, Κέφαλος, 2024) και «Η κληρονομιά» (Ταξίδια από χαρτί, Skillbox, 2019), καθώς επίσης και με το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Μόνος στο σπίτι τα Χριστούγεννα» (Η ανθολογία των Χριστουγέννων, τόμος Ι, Κέφαλος, 2023) έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματα και άρθρα του σε διάφορους ιστότοπους, όπως το blog των εκδόσεων Γλαύκα και το Hello Radio, όπου είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής των μαθητικών διαγωνισμών που διοργανώνονται. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του. Επίσης, στο YouTube κυκλοφορούν τραγούδια σε στίχους δικούς του
(https://youtube.com/@giwrgos_tsivelekos?si=CTHm0fRVSFOOxbFr).

Εργογραφία:
• Το παιδί μέσα μου, Αυτοέκδοση, 2025
• Ο μικρός δασοφύλακας, Κέφαλος, 2024
• Παραμένων έρωτας, Sueño Books, 2024
• Ποιήματα σαν μπονσάι / 192 χαϊκού + 8 τάνκα, Sueño Books, 2023
• Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες, Ελκυστής, 2022
• Έρως νικημένε μάχαν, Οσελότος, 2022
• Ο επιμένων έρωτας νικά, Οσελότος, 2021.

Το μότο του: «Όταν σε ρωτούν προς τα πού γέρνει η βάρκα, “ισορροπεί”, να λες, να παίρνεις το μέρος της μέσα σου θάλασσας».


Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον/στη δημιουργό. Το περιεχόμενο και οι εικόνες χρησιμοποιήθηκαν από το Hello Radio με την άδεια του/της δημιουργού. / All copyrights belong to the creator. The content and images were used by Hello Radio with the creator’s permission.