HELLO RADIO, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

2o Posidonia Festival: Ο Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello χορηγός του 2ου Posidonia Festival

Ο Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello είναι χορηγός του 2ου Posidonia Festival. Ένα πολύτιμο Φεστιβάλ για τον πλανήτη μας και την ίδια την ανθρωπότητα.

Λίγα λόγια για το Posidonia Festival: 

Το Posidonia Festival Rafina είναι η νοητή συνέχεια του πρώτου επιτυχημένου Posidonia Festival Mallorca της Ισπανίας που ιδρύθηκε το 2009 και επεκτάθηκε στην Formentera, Sitges, Tavolara, Barcelona, και στην Ιταλία στο Bogliasco, Santa Mrgherita Ligure, Carloforte. Το Posidonia Festival Rafina είναι επίσημα μέλος του Mediterranean Posidonia Network (Μεσογειακό δίκτυο για την Ποσειδωνία).

Η Posidonia Oceanica, κοινώς γνωστό ως «γρασίδι της Θάλασσας», είναι ένα φυτό αγγειόσπερμο, προσαρμοσμένο στην υποβρύχια ζωή και απλώνεται σε λιβάδια. Είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Η ευαισθητοποίηση για το φυτό αυτό προήλθε από την συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που έχει στην ανθρωπότητα η καταστροφή των οικοσυστημάτων των λιβαδιών.

Η προστασία που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία:

Χάρη στην οδηγία για τους οικότοπους της ΕΕ καθιερώθηκαν ως οικότοποι προτεραιότητας τα λιβάδια Ποσειδωνίας της Ίμπιζα και Φορμεντέρα (Ισπανία), όπου δηλώνονται από την UNESCO το 1999 μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Γιατί ένα «Posidonia Festival»;

Επειδή γνωρίζουμε τη σημασία της υπεράσπισης της Posidonia Oceanica ως βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της ισορροπίας των μεσογειακών παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Διότι, επίσης, το φυτό συμβάλλει τα μέγιστα στην ομορφιά και τη ζώη της Μεσογείου. Επειδή πιστεύουμε στην ένωση Πολιτισμού, Παιδείας  και Προστασίας του Περιβάλλοντος ως μέσο μετάβασης προς έναν βιώσιμο πλανήτη και γιατί χάρη σε όλα αυτά, το φυτό Posidonia Oceanica αντιπροσωπέυει το πνεύμα και τους στόχους του Φεστιβάλ.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Το 2011 δημιουργήθηκε το δίκτυο Posidonia Green Project. Το Posidonia Green Project είναι ένας διεθνής οργανισμός αφιερωμένος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με έδρα την Ισπανία και την Ιταλία και συνδέεται με ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.

To 2020 η Επιτροπή Βιώσιμο Περιβάλλον πήρε την έγκριση από του δημιουργούς του Posidonia Festival Mallorca για να πραγματοποιήσουμε το Posidonia Festival στην Ραφήνα. Μας καθυστέρησε η κρίση του Covid 19 αλλά επιτέλους το Σάββατο 3 Ιουνίου του 2023 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Posidonia Festival στην Ελλάδα για την προστασία της Posidonia Oceanica, στο πάρκο Καραμανλή της Ραφήνας.

Ο σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, αλλά πάνω από όλα τις αρχές και τους χρήστες της θάλασσας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δηλαδή κόσμος που έχει τη δυνατότητα να επενδύει μια καλύτερη μοίρα για την Ποσειδωνία.

Η Μαρία Σαλομιδη (Ερευνήτρια) και ο Γιάννης Ίσσαρης (PhD θαλασσινή οικολογία), επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ (το Ελληνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας) μας έκαναν μια καταπληκτική παρουσίαση του φυτού αυτού, της σημαντικότητας του για μας τους ανθρώπους και των κινδύνων που απειλούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας και εν συνεχεία, τον τρόπο ζωής μας. Μας ξεναγήσαν live στην οθόνη σε ένα λιβάδι Ποσειδωνίας λίγα μέτρα από την παράλια Πανόραμα με υποβρύχιο Drone, για τη μεγάλη χαρά των παιδιών.

Η Ιωάννα Κυριακάκη από το Cyclades Preservation Fund μας παρουσίασε μια λύση αγκυροποίησης που προστατεύει την Ποσειδωνία από την τεράστια καταστροφή που κάνουν οι άγκυρες, και μετά συνέχισε να κρατάει την απολυτή προσοχή των παιδιών με κινούμενα σχέδια και παιχνίδια αφιερωμένα στην Ποσειδωνία.

Και κλείσαμε το κύκλο των ομιλιών με τον Τάσος Χάλαρη από την MEPP, παρουσίασε τον καθαρισμό βυθού που πραγματοποιήθηκε 30 Μάιου χωρίς μπουκάλες ενός μέρος του λιβαδιού Ποσειδωνίας στης Μαρικες και μας έδειξαν πως αναφυτεύσανε ξεριζωμένη ζωντανή Ποσειδωνία.

Λόγω του τριήμερου έλειπαν κάποιοι εκπρόσωποι υπουργείων, αλλά οι παρόντες έδειξαν το ενδιαφέρον που της αξίζει και είναι ένα πρώτο βήμα για να δουλέψουμε μαζί για την δημιουργία μιας βάσης για καινούριο πλαίσιο προστασίας της Ποσειδωνίας στην Ελλάδα.

Όπως μας εξήγησε σε επικοινωνία Zoom από την Ισπανία ο Matteo Trivelli, χρόνια διοργανωτής του Posidonia Festival Mallorca, κατόρθωσαν να αλλάξουν την νομοθεσία υπερ της Ποσειδωνίας στην Ισπανία. Το όραμα της ομάδας διοργάνωσης του φεστιβάλ μας είναι αυτό, μέχρι το επόμενο φεστιβάλ του χρόνου, έχουμε στόχο να ανοίξουμε συζήτηση με τα υπουργεία που μπορούν να αλλάξουν την νομοθεσία.

Το Posidonia Festival δεν ήταν μόνο ενημερωτικό, ήταν και διασκεδαστικό, με τα παιχνίδια του CPF και των Προσκόπων της Ραφήνας οι οποίοι δημιουργήσαν όμορφη και κεφάτη ατμόσφαιρα με το εργαστήριο ζωγραφιάς και τα παιχνίδια στο γρασίδι, το φανταστικό εργαστήριο-παράσταση Κομποστο-Ποιηση από την ομάδα Κομποστοπία «Μαγικό Σχολείο των γήινων τεχνών», το οποίο συνδυάζει την οικολογία με την τέχνη και την αυτογνωσία με τη χαρά της ζωής, και κλείσαμε το φεστιβάλ με την απίστευτη συναυλία του Χρήστου Ταμπουρατζης Project, με τους φανταστικούς μουσικούς του και βελούδινης φωνής τραγουδίστριες! Η εκπληκτική ποιότητα ήχου από τον Χρύσανθο Κορμπακη ήταν το κερασάκι στο γλυκό. Η συμμετοχή με περίπτερα του I love Marathon (χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης), Sea Shepherd, Anima, CPF, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της φύσης και του ΕΛΚΕΘΕ έδωσαν ένα ωραίο χρώμα σε όλη την εκδήλωση.

Tι να περιμένουμε στο φετινό φεστιβάλ;

Το 2ο Posidonia Festival θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Βιώσιμου Περιβάλλοντος του Δήμου Ραφήνας και την περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Από τις 17:30 μ.μ. της Παρασκευής 24 Μαΐου έως και το Σάββατο 25 Μαΐου αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες. Οι δράσεις είναι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές, συνδυάζοντας τη γνώση, το παιχνίδι, την επικοινωνία και τη δημιουργία. Θα έχουμε ζωντανά πάνελ που θα εμπεριέχουν ενημερώσεις από επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και συζητήσεις με συγκεκριμένους ειδικούς καλεσμένους. Δράσεις για παιδιά και εφήβους, προβολές ενημερωτικά περίπτερα, DJ Set, και κλείνουμε με τη μεγάλη συναυλία των Magic De Spell. Μια ευκαιρία για την Κοινωνία να γνωρίσει και να εκτιμήσει την σημαντικότητα της Ποσειδωνίας, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει περισσότερο από ό,τι νομίζουμε.

Ανάμεσα στο κοινό μας θα είναι σύλλογοι Αλιέων, σύλλογοι εκτοπλοϊκών σκαφών, ψαροτουφεκιών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς, αλλά και το παρόν θα δώσουν μέσω live διαδικτυακής σύνδεσης ο Marcial Bartolet από την Ισπανία, εκπρόσωπος του Mediterranean Posidonia Network, και ο Σπύρος Κουβέλης του EU Mission Ocean & Waters. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η γεφύρωση όλων των φορέων που άπτονται της Θάλασσας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.

Το Φεστιβάλ εκτός από την σημαντικότητα ευαισθητοποίησης για την Posidonia, στο γενικότερο κοινό, θέτει και στόχο να στηρίξει την τοπική οικονομία με την αύξηση επισκεψιμότητας από όμορους Δήμους για το Φεστιβάλ, αλλά και γενικότερα από την περιοχή της Αθήνας. Η συνεργασία με το αντίστοιχο Φεστιβάλ στην Ισπανία, ανοίγει δρόμους για περιβαλλοντικό τουρισμό, μέσα από τις δράσεις της επιτροπής καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν καθαρισμοί βυθών, παραλίας και της εκβολής του ρέματος. Θα υπάρχει και το βανάκι του Greencity για την ανακύκλωση και οικολογικά μιας χρήσης σκεύη για την εστίαση και ο,τι χρησιμοποιήσουμε στο Φεστιβάλ.

Δείτε παρακάτω τους στόχους, το πρόγραμμα και όλους όσους συμμετέχουν στο 2ο Posidonia Festival: 

Στόχοι:

  • Χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας στον Ευβοϊκό κόλπο.

  • Ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών γύρω από την σημαντικότητα της Ποσειδωνίας.

  • Αύξηση της γνώσης και της διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μέτρων προστασίας για τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

  • Έμφαση στην αξία των θαλάσσιων χόρτων Posidonia στους διάφορους παραγωγικούς τομείς.

  • Συνεργασία μεταξύ των δημοσίων/ιδιωτικών φορέων και οργανώσεων για τη συλλογική προστασία της Ποσειδωνίας.

  • Ήπιος καθαρισμός λιβαδιών Ποσειδωνίας.

  • Σχεδιασμός Σχεδίου Διαχείρισης αυτών των οικοσυστημάτων.

  • Να γίνει μια στροφή του κόσμου προς έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής.