Ξέρουμε ότι έχετε πολλές υποχρεώσεις, δουλειά, παιδιά δραστηριότητες… Θα σας δώσουμε λοιπόν 3 εύκολές, υγιεινές και ενδιαφέρουσες συνταγές για να σας φύγει ένα “βάρος” από πάνω σας.
Σπαγγέτι με τόνο και λεμόνι
Υλικά
Αλάτι-πιπέρι
2 φέτες ψωμί τοστ
1 πακέτο σπαγγέτι
1 κουταλιά της σούπας και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
½ κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
2 κονσέρβες τόνου σε νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 350 βαθμούς και βάζετε νερό κι αλάτι στην κατσαρόλα να βράσουν. Εντωμεταξύ, ρίχνετε στο μούλτι τις φέτες του ψωμιού και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και τεμαχίζετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Κατόπιν, τα απλώνετε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, αλατοπιπερώνετε και φουρνίζετε για 6-8 λεπτά να ξεροψηθούν, ανακατεύοντας που και που. Βράζετε τα μακαρόνια για όσο χρόνο λέει η συσκευασία και, πριν στραγγίσετε, κρατάτε ½ κούπα απ’ το νερό τους. Τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κι ανακατεύετε χύνοντας σιγά-σιγά το νερό που κρατήσατε. Προσθέτετε τον τόνο κι ανακατεύετε πάλι. Σερβίρετε ρίχνοντας επάνω ξεροψημένα τρίμματα.
Κοτόπουλο με λεμόνι και μέλι
Υλικά
700 γραμ. φιλέτο κοτόπουλου σε μπουκίτσες
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι- πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¾ της κούπας ζωμό κότας
¼ της κούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
Λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.
Εκτέλεση
Σε μια σακούλα φαγητού που κλείνει καλά βάζετε το κοτόπουλο, τη σάλτσα σόγιας και το ξύδι, ταρακουνάτε τα ώστε να ανακατευτούν καλά και τ’ αφληνετε στο ψυγείο για το επόμενο τέταρτο. Σε ένα μπολ, βάζετε μαζί το ζωμό, το λεμόνι, το μέλι, το καλαμποκάλευρο και το τζίντζερ και τα χτυπάτε καλά σε ένα ομογενές μίγμα. Αυτή είναι η σάλτσα σας.
Όταν βγάλετε το σακουλάκι απ’ το ψυγείο, ξεχωρίζετε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε καλά μέσα σε ένα πιάτο. Στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε τη σοτιέρα με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το κοτόπουλο και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού. Αμέσως μετά, αφαιρείτε το κοτόπουλο απ’ τη σοτιέρα, ρίχνετε μέσα το μίγμα μελιού και λεμονιού και ψήνετε για 2-3 λεπτά, ώσπου να πήξει ελαφρώς. Ξαναρίχνετε μέσα το κοτόπουλο και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί καλά με τη σάλτσα. Σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Κεφτεδάκια με σάλτσα άνηθου
Υλικά
500 γραμ. κιμάς μόσχαρίσιος
1 αυγό
⅓ της κούπας τρίμματα ψωμιού
¼ της κούπας γάλα άπαχο
½ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
½ της κουταλιάς του γλυκού πιπέρι
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους σε λεπτές φέτες
2 κούπες ζωμό βοδινού
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ της κούπας γιαούρτι
100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον κιμά, το αυγό, το γάλα και το μισό αλατοπίπερο. Ανακατεύετε πολύ καλά και με το μίγμα πλάθετε 16 κεφτεδάκια. Στο μάτι, σε μεσαία φωτιά, βάζετε την σοτιέρα και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε το ζωμό και το αλεύρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για λίγο. Ρίχνετε στο σκεύος τα μανιτάρια, τα κεφτεδάκια και το υπόλοιπο αλατοπίπερο. Ψήνετε για 12 λεπτά περίπου, μέχρι τα κεφτεδάκια να μαγειρευτούν από όλες τις μεριές. Βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το γιαούρτι και τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε σκέτα, με ζυμαρικά ή με ρύζι.
Πηγή : mama365.gr