ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

5 Ασκήσεις- ζωάκια που θα λατρέψουν τα παιδιά σας

Νιώσατε ποτέ ότι ασκήσεις που σας φαίνονταν εύκολες όταν ήσασταν παιδιά είναι πλέον δύσκολες για εσάς; Άλματα, έλξεις, ωθήσεις, περιστροφές, ισορροπία, καθίσματα, ρόδες, αιώρηση. Για τις νεαρές ηλικίες, φαίνεται φυσικό, σαν παιχνίδι. Είτε σκαρφαλώνουν για να περάσουν μια σειρά εμποδίων στο πάρκο, είτε πηδάνε σε ένα φουσκωτό κάστρο, πρόκειται για μια εύκολη διάδραση ανάμεσα στο σώμα τους και τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Αν και το concept της καλλισθενικής αγωγής μπορεί να φαίνεται δύσκολο και εντατικό, είναι αυτό ακριβώς το είδος των ασκήσεων για τις οποίες μιλάμε. Για να το πούμε απλά, η καλλισθενική αγωγή είναι μια μορφή άσκησης που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος για να χτίσει μύες: έλξεις, ωθήσεις, καθίσματα και ούτω καθεξής. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν δραστήρια για να αποφύγουν τη χρόνια ανεπάρκεια κίνησης στη μετέπειτα ζωή τους: η καλλισθενική αγωγή θα βοηθήσει την ενδυνάμωση, την κινητικότητα, την ευελιξία, την ελαστικότητα και την αντοχή τους.

Αν είστε γονείς, θα γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε το παιδί σας να φάει ένα καρότο. Το ίδιο ισχύει και για την έλξη. Είναι σημαντικό να μην τα πιέζετε να κάνουν τις ασκήσεις, αλλά να τα ενθαρρύνετε και να τα διδάσκετε με το παράδειγμά σας. Καλύτερα να συνηθίσουν τη φυσική ροή τώρα από το να προσπαθούν και να ανακτούν την ενδυνάμωση και την αντοχή του σώματος όσο μεγαλώνουν. Στα παιδιά αρέσει να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους όταν παίζουν. Εδώ λοιπόν θα βρείτε μερικές αστείες ασκήσεις που μιμούνται ζώα για να τα βάλετε σε ένα πρόγραμμα:

1. Άλματα σαν κουνελάκια (Bunny jumps)

Οφέλη: Δυναμώνουν τα πόδια, αναπτύσσουν την ισορροπία και ενισχύουν την αερόβια αντοχή.

Πώς να το κάνετε:

●    Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα, με ίσια πλάτη.

●    Λυγίστε τα γόνατα και φέρτε και τα δύο χέρια στο κεφάλι, με τα δάχτυλα να πέφτουν προς τα εμπρός, σαν αυτιά κουνελιού.

●    Κάντε αλματάκια και με τα δύο πόδια με τη μουσική, προχωρώντας μπροστά, πίσω, πλάι-πλάι. Για αλλαγή, μπορείτε να χοροπηδάτε στηρίζοντας το βάρος σας μία στο ένα πόδι και μία στο άλλο.

2. Μπουσούλημα σαν αρκουδάκια (Bear crawls)

Οφέλη: Δυναμώνει τα χέρια, τους ώμους, το στήθος, ενισχύει την αντοχή και βελτιώνει τη συνολική σταθερότητα του κέντρου.

Πώς να το κάνετε:

●    Πάρτε θέση στα τέσσερα με τα χέρια σας στο ύψος των ώμων και τα πόδια πίσω σας, με τους γοφούς σηκωμένους.

●    Κοιτάξτε εμπρός και μπουσουλήστε στο δάπεδο, ξεκινώντας με δεξί χέρι και αριστερό πόδι. Συνεχίστε με αριστερό χέρι και δεξί πόδι.

●    Κάντε περίπου 6 βήματα και στη συνέχεια γυρίστε πίσω.

3. Γάτα (Mad cat)

Οφέλη: Βελτιώνει τη στάση και την ισορροπία, δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη και το λαιμό.

●    Πάρτε θέση στα τέσσερα με την πλάτη σε ουδέτερη, ελαφρώς χαλαρή θέση.

●    Εισπνέοντας και συστέλλοντας τους μύες του στομάχου, τεντώστε την πλάτη στρογγυλεύοντάς την όσο το δυνατό περισσότερο.

●    Μείνετε για 40 δευτερόλεπτα και απελευθερώστε ένα μεγάλο «μιάουυυυ»!

4. Περπάτημα της πάπιας (Duck walk)

Οφέλη: Δυναμώνει το κάτω μέρος της πλάτης και τα πόδια και αναπτύσσει μεγαλύτερη αίσθηση ισορροπίας.

●    Τοποθετήστε τα πόδια σας ελαφρώς χωριστά, λυγίζοντας τα γόνατα σε θέση squat.

●    Τοποθετήστε τα χέρια στο εσωτερικό των ποδιών, στηρίζοντας τον αριστερό αστράγαλο με το αριστερό χέρι και τον δεξί αστράγαλο με το δεξί χέρι.

●    Σε αυτή τη θέση, περπατήστε προς τα πίσω.

5. Περπάτημα του κάβουρα (Crab walk)

 

Οφέλη: Δυναμώνει οπίσθιους μηριαίους, τρικέφαλους, κοιλιακούς, γλουτούς και κορμό. Ιδανικό για ημέρες στην παραλία!

●    Καθίστε και με τα δύο πόδια επίπεδα στο δάπεδο.

●    Τοποθετήστε τα χέρια σας επίπεδα στο δάπεδο και ελαφρά πίσω από το σώμα.

●    Με τα γόνατα λυγισμένα, σηκώστε τους γοφούς από το δάπεδο και περπατήστε προς τα πίσω.

 

 

Πηγή : holmesplace.gr