LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ζουμερό φιλέτο μοσχαριού με σάλτσα κρασιού και πατάτες baby

Ζουμερό φιλέτο μοσχαριού με σάλτσα κρασιού και για συνοδευτικό σοτέ πατάτες baby Γαλλίας με άρωμa από φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο. Ένα πιάτο για ένα ξεχωριστό δείπνο που θα μαγέψει τους λάτρεις του καλού και γευστικού κρέατος.

Μερίδες: 2
Χρόνος προετοιμασίας:
 20′
Χρόνος μαγειρέματος: 40′
Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Για την παρασκευή του φιλέτου θα χρειαστείτε:

  • 2 τεμ. βόειο φιλέτο με πάχος 3 εκατοστά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

  • 150 ml κόκκινο γλυκό κρασί

  • 20 γρ. μέλι

  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι

  • 20 γρ. μουστάρδα

  • 10 γρ. κόκκους πιπεριού

  • 30 γρ. βούτυρο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • σκόνη σκόρδου

Για την παρασκευή του συνοδευτικού θα χρειαστείτε:

  • 400 γρ. πατάτες baby

  • 60 γρ. βούτυρο

  • 50 γρ. ελαιόλαδο

  • 1 σκ. σκόρδο

  • δενδρολίβανο

  • θυμάρι

  • αλάτι

  • τσάιβς

Διαδικασία εκτέλεσης:

α) για τα φιλέτα:

1. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.

2. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι μας σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει μαζί με τους κόκκους πιπεριού.
Βάζουμε τα φιλέτα μας και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά για ένα μέτριο ψήσιμο.

3. Βάζουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να μαγειρευτούν αργά και σωστά τα φιλέτα μας για 4-5 λεπτά (αν το θέλουμε πιο καλά ψημένο προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό για να μαγειρέψουμε τα φιλέτα μας 5-6 λεπτά ακόμη).

4. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, τη μουστάρδα, λίγη σκόνη σκόρδου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το βούτυρο.

5. Μόλις δέσει η σάλτσα μας βάζουμε και πάλι τα φιλέτα μέσα χωρίς φωτιά και τα γυρνάμε ώστε να πάρουν το άρωμα της σάλτσας.

6. Σερβίρουμε τα φιλέτα στη μία πλευρά του πιάτου με την σάλτσα κρασιού.

β) για τις πατάτες baby:

1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και ύστερα τις κόβουμε στη μέση και τις ανακατεύουμε μαζί με το αλάτι, το ελαιόλαδο, λίγο από το δενδρολίβανο και το θυμάρι (ψιλοκομμένα).

2. Τις βάζουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για προ-μαγείρεμα σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας.

3. Μόλις έχουν μαλακώσει βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο για να πάρει το άρωμά του. Μόλις κάψει το λάδι αφαιρούμε το σκόρδο και βάζουμε τις πατάτες με την κομμένη τους πλευρά ώστε να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

4. Μόλις σοτάρουμε τις πατάτες μας χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και ανακινούμε απαλά για 2 λεπτά.

5. Σερβίρουμε στο πιάτο με ψιλοκομμένο τσάιβς.

Καλή σας όρεξη! 

TIP: Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε και να βάλετε λίγο ενδιαφέρον και “φωτιά” κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε την ώρα που θα προσθέσετε το κρασί στο φιλέτο, με έναν αναπτήρα να ανάψετε το αλκοόλ του κρασιού μέσα στο τηγάνι για ένα ωραίο εφέ φωτιάς.


Παναγιώτης Κακούρης
Αρθρογράφος

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα για τον Παναγιώτη Κακούρη εδώ.