LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αφράτο τσουρέκι

Από πού προέρχεται το τσουρέκι; Λοιπόν, εδώ υπάρχουν πολλές απαντήσεις, ανάλογα με τον τόπο ή τη θρησκεία του καθενός. Κι επειδή αυτά είναι προσωπικές απόψεις και πιστεύω ότι αξίζει να μείνουμε στη νοστιμιά και στην παράδοση που έχουμε στην Ελλάδα να το τρώμε κάθε Πάσχα και όχι μόνο, ας επικεντρωθούμε στο πώς φτιάχνεται και όχι στην προέλευσή του…

Υλικά:

  • 700 gr. αλεύρι δυνατό

  • 50 gr. φρέσκια μαγιά (Αν το βάλουμε στην κατάψυξη βάζουμε 75 gr. μαγιά)

  • 225 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 160 gr. γάλα

  • 65 gr. βούτυρο γάλακτος

  • 65 gr. ηλιέλαιο

  • 130 gr. νερό

  • 12 gr. αλάτι

  • 3 αυγά

  • 1 στικ βανίλια

  • 20 gr. μαχλέπι

  • 3-5 gr. μαστίχα (Αν δε θέλουμε να βάλουμε μαστίχα βάζουμε ξύσμα πορτοκαλιού)

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 100 gr. αλεύρι και τη μαγιά, ώστε να δημιουργηθεί το προζύμι μας.

2. Αργότερα τοποθετούμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, τη μαστίχα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια μπασίνα και τα ζεσταίνουμε.

3. Μόλις γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τη μπασίνα στο προζύμι και ανακατεύουμε.

4. Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το δουλεύουμε καλά.

5. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε μια λεκάνη σκεπασμένο με μια πετσέτα.

6. Το ξαναπλάθουμε λίγο και το αφήνουμε ξανά να ξεκουραστεί.

7. Κόβουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε σχήμα φυτιλιού, παίρνουμε τρία από αυτά, κάνουμε πλεξούδες και αφήνουμε τα πλέον σχηματισμένα μας τσουρέκια για λίγο σε ζεστό μέρος.

8. Αργότερα, τα αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο κρόκο αυγού και τα βάζουμε στο φούρνο.

9. Ψήνουμε στους 155-165°C για 35 λεπτά στον αέρα.

Καλή Ανάσταση!



Μαρία Σαλμά
Αρθρογράφος
Τεχνικός Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Σαλμά εδώ.