LIFE & STYLE, ΓΟΝΕΙΣ

Καλοκαιρινό βιβλίο δραστηριοτήτων: το έχουμε πραγματικά ανάγκη;

Καλοκαίρι, υψηλές θερμοκρασίες, αμμουδιά, παραλία, ψάθα και πολλά φρούτα είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Μια ακόμη παιδική ανάμνηση συνυφασμένη με το καλοκαίρι είναι, επίσης, τα καλοκαιρινά βιβλία δραστηριοτήτων. Με πολλούς και διαφορετικούς τίτλους, μικρή η διαφορά μου έκανε, ως παιδί. Είτε ο τίτλος ήταν Καλοκαιρινά Α’ Δημοτικού, είτε 1000 Δραστηριότητες, είτε πάλι Καλοκαιρινά Παιχνίδια ή Μαθαίνω στις Διακοπές.

Καλοκαιρινά βιβλία δραστηριοτήτων | Πηγή εικόνας: https://www.ioannasnotebook.gr/

Αν είχε φωνή το παιδί που ήμουν στο Δημοτικό, σίγουρα θα έλεγε δυνατά: «Δεν χρειάζομαι όλα αυτά τα βιβλία!» Σαν να ακούω σε κάποιο δωμάτιο τη φωνή της Ελληνίδας μάνας, να λέει: «Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως!» Φυσικά, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η «έξις δευτέρα φύσις», η συνήθεια, είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου.

Κορίτσι που δε θέλει να διαβάσει βιβλία | Πηγή εικόνας: https://crmoms.com/

Ο παιδικός εαυτός μου, όμως, ήθελε να τρέξει, να παίξει ποδόσφαιρο, να χτίσει πύργους στην άμμο και να δει τον φίλο του στην παιδική χαρά. Δεν έβρισκε κανένα ενδιαφέρον στο να βρει τις ομοιότητες στις δύο εικόνες, να κυκλώσει τις ομοιοκαταληξίες, να γράψει και να υπολογίσει πόσο κάνει 4 επί 8. Και αφού ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή και πήραμε το απολυτήριο της Β’ Δημοτικού. Ας ξαναπιάσουμε μολύβι και χαρτί πάλι από τη νέα σχολική χρονιά.

Παιδιά χτίζουν κάστρο στην άμμο | Πηγή εικόνας: https://serenitydiamondbeach.com.au/

Πόσο, λοιπόν, χρήσιμο και αναγκαίο είναι να ασκούμε πίεση στον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού με επανάληψη ολόκληρου του έτους μέσα από ένα βιβλίο; Και φυσικά δεν σταματάει εκεί. Ολοκλήρωσες τις 96 σελίδες του βιβλίου. Η χαρά του γονέα! Τώρα πηγαίνει το επόμενο βήμα, το βιβλίο δραστηριοτήτων, για να σε προετοιμάσει για αυτά που θα μάθεις στην επόμενη τάξη. Είσαι Β’ Δημοτικού και θα πας από Σεπτέμβρη στην Τρίτη Δημοτικού. Τίτλος βιβλίου: Χαρούμενες Διακοπές για Παιδιά που Έχουν Τελειώσει τη Β’ Δημοτικού. Πώς θα είναι χαρούμενες εάν δεν είναι διακοπές; Διακοπές σημαίνει διακόπτω, παύω, σταματάω!

Χαρούμενα παιδιά στη θάλασσα | Πηγή εικόνας:https://www.caymanparent.com/

Θα πρότεινα διακοπές στον παππού και στη γιαγιά στο χωριό, εάν υπάρχει σπίτι, για να ξεκαλοκαιριάσει το παιδί. Στο νησί που είναι η καταγωγή σας! Καλοκαιρινά πάρτι πιτζάμας σε σπίτι φίλου, που θα τον συντροφεύει αυτή η ανάμνηση για πάντα! Και φυσικά βόλτες, ημερήσιες εκδρομές, σπιτικά πικνίκ στην παραλία, θερινά σινεμά με χαλίκι και ποπ κορν. Πολλές φορές δημιουργούμε αναμνήσεις που είναι πλήρεις, γεμάτες με υπέροχα συναισθήματα, και όχι να ανατρέχουμε και να αναστενάζουμε θυμούμενοι πόση πίεση, ένταση και κόντρα είχαμε διώχνοντας τα βιβλία μόλις τα βρίσκαμε στο τραπέζι του σαλονιού.

Έχουμε θησαυρούς που είναι τα παιδιά μας, για τα οποία όλα είναι μια περιπέτεια η κάθε μέρα! Ας μάθουμε από εκείνα, αποβάλλοντας το άγχος, την ένταση, τον καθωσπρεπισμό. Ας γίνουμε και εμείς παιδιά, με ελευθερία, διάθεση, ενεργητικότητα και πολλά χαμόγελα! Το αγαπημένο μας παιχνίδι ήταν οι σβούρες, σβουριστείτε λοιπόν!

Μικρες Σβούρες

 



Καλλίστη Τσαναή
Αρθρογράφος
Ψυχαγωγός, Ιδρύτρια της εταιρείας Μικρές Σβούρες

Διαβάστε περισσότερα για την Καλλίστη Τσαναή και τις Μικρές Σβούρες εδώ.