ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Η δύναμη της Γαλλοφωνίας

Ξημερώνει 20 Μαρτίου… Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας και στο μυαλό μου έρχεται η εικόνα ενός μικρού κοριτσιού που σε ηλικία μόλις οχτώ ετών θα κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα για να ανακαλύψει μια γλώσσα μαγική! Ένα ταξίδι λοιπόν ξεκινά… ένα ταξίδι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα όμορφο και δημιουργικό, που θα οδηγήσει τη νεαρή πλέον κοπέλα μετά από χρόνια να επιλέξει τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας ως μελλοντικό επάγγελμα για να έχει την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές τις γνώσεις της αλλά και την αγάπη και τον θαυμασμό της για τη γαλλική κουλτούρα.

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Αυτός, λοιπόν, θα είναι ο σκοπός της διδασκαλίας της και θα ταιριάξει απόλυτα με τα ιδανικά της Γαλλοφωνίας, τον βασικότερο φορέα που ασχολείται με την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και των αξιών του γαλλικού πολιτισμού με σύνθημά του: Égalité, Complémentarité, Solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη).

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Κατά πρώτον, η γαλλική γλώσσα μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε, να ταξιδεύουμε και να κάνουμε γαλλόφωνους φίλους από όλο τον κόσμο καθώς ομιλείται όπως και η αγγλική σε πέντε ηπείρους. Είναι επίσης απαραίτητη στους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς, οπότε μας προσφέρει επαγγελματικά διέξοδα σε Γαλλία και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες.

Επιπλέον, μας επιτρέπει να καλλιεργηθούμε και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας διαβάζοντας μυθιστορήματα, ακούγοντας τραγούδια και βλέποντας ταινίες, να σπουδάσουμε σε πανεπιστήμια με κύρος και να μάθουμε και άλλες ξένες γλώσσες όπως τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα ρουμάνικα, αλλά και τα αγγλικά.

Τέλος, είναι αδιαμφισβήτητα, η γλώσσα της διπλωματίας, του επιχειρείν, της τέχνης, της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού, του διαδικτύου και αποτελεί μία από τις δύο επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των Διεθνών Οργανισμών.

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

20 χρόνια μετά… έχοντας πλέον την πείρα και γνωρίζοντας τη χρησιμότητα αυτής της γλώσσας έχω τη χαρά να συνεχίζω την πορεία μου στον Όμιλο Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello, ένα περιβάλλον-οικογένεια με γνώμονα πάντα το παιδί και τη γνώση, με τον ίδιο σκοπό και αμείωτο το ενδιαφέρον μου να μεταδώσω όλα αυτά τα θετικά εφόδια στους μαθητές μας για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους.

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Ο βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία ολιγάριθμων τμημάτων όπου μικροί και μεγάλοι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τη γαλλική γλώσσα για να την αγαπήσουν πρώτα απ’όλα και να συνεχίσουν έπειτα με την απόκτηση διπλωμάτων που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Με όχημα τη γαλλική γλώσσα, με αγάπη και προγραμματισμό και με αποκλειστικό συνεργάτη μας το γαλλόφωνο βιβλιοπωλείο της καρδιάς μας και τα τελευταία χρόνια και εκδοτικό οίκο Le Livre Ouvert (Ανοιχτό βιβλίο) που μας προμηθεύει με βιβλία αξιόλογα, με πλούσιο διαδραστικό υλικό και ικανά να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε μαθητή ή τμήματός μας, δουλεύουμε με συνέπεια για να έχουμε κάθε χρόνο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Για τις μικρές ηλικίες διαλέγουμε βιβλία και τετράδια ασκήσεων πολύχρωμα, γεμάτα εικόνες, τραγούδια και παιχνίδια που ελκύουν το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και διευκολύνουν την εκμάθηση της γλώσσας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες υπάρχουν βιβλία με λεξιλόγιο, γραμματική και γραπτές αξιολογήσεις του Ομίλου Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello για την κατάλληλη προετοιμασία των εξετάσεων. Μέσα από τα βιβλία, αλλά και το μάθημά μας, προάγεται εξίσου και ο γαλλικός πολιτισμός γι’αυτό και διοργανώνουμε συχνά δραστηριότητες για να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα ήθη και τα έθιμα της Γαλλίας.

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Για παράδειγμα, στη Γιορτή της Κρέπας (La Chandeleur), στη Γιορτή των ερωτευμένων (La Saint-Valentin) ή την Πρωταπριλιά (Le poisson d’avril) τα παιδιά διασκεδάζουν κάνοντας χειροτεχνίες ή παίζοντας γαλλικά escape rooms, γαλλικά επιτραπέζια ή κουίζ στους υπερσύγχρονους ψηφιακούς πίνακες των Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν μια χρήσιμη γλώσσα με αξίες που θεμελιώνουν τη διάδοσή της και τη σημαντική θέση που κατέχει παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Πηγή εικόνας: Όμιλος Εκπαιδευτικών Κέντρων Hello

Πιστοί και φέτος στο ραντεβού με τον θεσμό της Γαλλοφωνίας ας γιορτάσουμε και ας προωθήσουμε αυτό το πολιτιστικό δίκτυο που πέρα από μια απλή γλωσσική κοινότητα η οποία αποδεικνύει ότι η γαλλική γλώσσα κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, δημιουργώντας ένα κλίμα συναίνεσης και αποδοχής της διαφορετικότητας, μεταφέρει και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας.

Vive la Francophonie!!!



Αθηνά Παπουλιάκου
Αρθρογράφος
Καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα για την Αθηνά Παπουλιάκου εδώ.