ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Πένα του Έρωτα: Γιώργος Τσιβελέκος

Αγαπητοί αναγνώστες,

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη συνεντεύξεων του Hello Radio με πρώτο καλεσμένο μας τον πολυπράγμων και πολυτάλαντο σύγχρονο λογοτέχνη, Γιώργο Τσιβελέκο. Το θέμα του μήνα είναι «Η Πένα του Έρωτα», γι’ αυτό δε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερο “ποδαρικό” από τον Γιώργο! Ο Γιώργος, εκτός από όλα όσα θα μας πει στη συνέχεια για τον εαυτό του, συνεργάζεται μαζί μας από τον Ιανουάριο του 2024 ως αρθρογράφος στη στήλη Πολιτισμού. Πρόκειται να μας χαρίσει από εδώ και στο εξής αμέτρητες γνώσεις και λυρικά ταξίδια μέσα από την πολύχρωμη και μελωδική πένα του.

Γιώργο, καλώς ήρθες στο Hello Radio! Σε ευχαριστούμε που δέχτηκες την πρόσκλησή μας!

– Καλώς σας βρήκα! Εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε και την ευκαιρία που μου δίνετε να συστηθώ και να μιλήσω για τη συγγραφή και τα έργα μου!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα και την καταγωγή σου. Ταξίδεψέ μας στα μέρη όπου μεγάλωσες.

– Γεννήθηκα στις 17 Δεκεμβρίου του 1997 στο Μαρούσι και έως τα οκτώ μου χρόνια μεγάλωσα στη Νίκαια. Εκτός από το διαμέρισμα στο οποίο έμενα, τα σχολεία (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και τους πρώτους φίλους και φίλες μου, το Κατράκειο θέατρο, όπου είχα συμμετάσχει σε μια εκδήλωση χορεύοντας με αμφίεση Θρακομακεδόνα, τις βόλτες στην πλατεία Σπάθας και τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές, όπως κι εκείνες έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού, δε θυμάμαι και πολλά περισσότερα πράγματα… Βέβαια, επιστρέφω στις ρίζες μου μερικές φορές τον χρόνο, καθώς αρκετοί συγγενείς ζουν ακόμα εκεί, οπότε ανακαλύπτω ή ξαναθυμάμαι τα μέρη στα οποία μεγάλωσα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω τραγουδήσει το Θέλω να γυρίσω στα παλιά με διάθεση νοσταλγίας και μια παραπανίσια ταύτιση με τους στίχους του τραγουδιού, αναπολώντας γενικότερα και τα παιδικά μου χρόνια. Ωστόσο, είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω τυχερός που από το 2005 έως και σήμερα ζω στην Ανάβυσσο, μια παραθαλάσσια περιοχή έξω από την Αθήνα. Λατρεύω το πράσινο και ό,τι αυτό συνεπάγεται (καθαρός αέρας, οξυγόνο, ομορφιά, ζωή) και τη θάλασσα, οπότε νιώθω ευλογημένος που μπορώ να βρίσκομαι κοντά και στα δύο και να τα απολαμβάνω. Δεν ξέρω αν ήμουν ανέκαθεν φυσιολάτρης ή αν έγινα στην πορεία, πάντως πλέον μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μπορέσω να ζήσω μέσα στην πόλη και μακριά από τη φύση. Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά ποιήματά μου υπάρχει το στοιχείο της φύσης. Εμπνέομαι πολύ από αυτήν. Ειδικά για τη συγγραφή του δεύτερου παιδικού μυθιστορήματός μου (το πρώτο, Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες, κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Ελκυστής), το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από τις εκδόσεις Κέφαλος και αφορά, μεταξύ άλλων, την προστασία του περιβάλλοντος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ζωή μου δίπλα και μέσα στη φύση. Ο μικρός δασοφύλακας είναι ο τίτλος του και είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Περισσότερα, όμως, εν καιρώ…

Ο επιμένων έρωτας νικά, Γιώργος Τσιβελέκος, Εκδόσεις Οσελότος

Τι έχεις σπουδάσει και με τι έχεις ασχοληθεί ως τώρα;

– Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία με κατεύθυνση Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημιουργική Γραφή (μεταπτυχιακό) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχω υπάρξει μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων Έγκλημα και Κινηματογράφος του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας για δύο χρόνια. Από το 2021 και έπειτα, που έκανα πρακτική άσκηση σε εκδοτικό οίκο ως επιμελητής βιβλίων, ασχολούμαι με την επιμέλεια βιβλίων. Παράλληλα και συμπληρωματικά κάνω και μια χειρωνακτική εργασία.

Ποια είναι τα χόμπι σου; Πώς απολαμβάνεις τη ζωή στην καθημερινότητά σου;

– Στα χόμπι μου περιλαμβάνεται, φυσικά, το βιβλίο, είτε γράφοντας, είτε διαβάζοντας, είτε γράφοντας κριτικές, είτε τέλος παίρνοντας συνεντεύξεις από ομότεχνους φίλους για τη σελίδα μου GTpoetry & prose στο Facebook. Άλλο ένα χόμπι μου είναι η γυμναστική, γιατί, νους υγιής εν σώματι υγιεί, όπως έχουν πει οι Αρχαίοι. Τέλος, νομίζω πως πρέπει να εντάξω στα χόμπι μου και την παρακολούθηση κινηματογράφου, καθώς και τις βόλτες στην εξοχή που κάνω με το λυκόσκυλό μου ή με το ποδήλατό μου.

Έρως νικημένε μάχαν, Γιώργος Τσιβελέκος, Εκδόσεις Οσελότος

Μίλησέ μας για τον μεγάλο σου έρωτα, τη συγγραφή! Πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η τόσο δυνατή σχέση; Τι την κρατάει αναλλοίωτη στον χρόνο;

– Η σχέση μου με τη συγγραφή ξεκίνησε σε ένα πρώτο, ανώριμο στάδιο όταν ακόμα ήμουν δεκαπέντε χρονών και πήγαινα σχολείο. Από μικρός διάβαζα λογοτεχνικά βιβλία, τα αγαπούσα, θαύμαζα τους συγγραφείς τους και ήθελα να γίνω κι εγώ ένας κάποτε, ώσπου αυτή η στιγμή έφτασε το 2021. Τότε είναι που εξέδωσα την πρώτη μου ποιητική συλλογή, η οποία αποτελείται από ποιήματα γραμμένα από το 2019 και έπειτα. Σίγουρα το αρνητικό φαινόμενο του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού συνέβαλε θετικά (εύρεση χρόνου και χώρου) στο να ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας. Έκτοτε συνεχίζεται αδιάκοπα. Αυτό οφείλεται στην αγάπη του κόσμου και στο ζεστό αγκάλιασμα που μου έχει κάνει. Βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν κι άλλα κίνητρα για τη διατήρηση της σχέσης μου με τη συγγραφή, άλλα πιο ορθολογικά και άλλα πιο ανεξήγητα.

Μίλησέ μας για τα «παιδιά» σου, τα δημιουργήματά σου. Τι πρέπει να ξέρει ο κόσμος για αυτά;

– Για τα πνευματικά παιδιά μου νομίζω πως είναι καλύτερα να αφήσω να μιλήσουν οι αναγνώστες, κάτι που έχουν κάνει ήδη φυσικά και μπορεί κανείς να δει τις απόψεις τους στο Goodreads. Αυτό που θέλω να ξέρει ο κόσμος για αυτά, επειδή κυρίως πρόκειται για ποιητικά έργα και φοβούνται να τα πλησιάσουν νομίζοντας πως δε θα τα καταλάβουν, είναι πως δε θα τους κάνουν να αναρωτηθούν «τι θέλει να πει ο ποιητής». Δε γράφω υπερρεαλιστική ή γενικότερα πολύ αφηρημένη ποίηση ή ποίηση που αφορά θέματα εκτός της εποχής μας. Γράφω λιτά και κατανοητά, γράφω ποιήματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί ο σύγχρονος άνθρωπος, γιατί στόχος μου ήταν εξαρχής να φέρω κοντά τον κόσμο στην ποίηση, γιατί αξίζει και προσφέρει πολλά. Η ποίηση είναι συμπυκνωμένα σταλάγματα σοφίας και εμπειριών. Η ποίηση είναι ίσως η υψηλότερη μορφή τέχνης, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να την πλησιάσουμε. Η ποίηση βρίσκεται ανάμεσά μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το μόνο που χρειάζεται για να την εντοπίσουμε είναι να την αφουγκραστούμε.

Ποιήματα σαν μπονσάι, Γιώργος Τσιβελέκος

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σου;

– Η τέχνη (μουσική, βιβλία, κινηματογράφος, θέατρο, εικόνες κ.α.), η φύση, τα όνειρα και τα κοινωνικά θέματα.

Γιατί γράφεις; Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις στο αναγνωστικό κοινό σου;

– Γράφω γιατί έχω κάτι να μοιραστώ. Η έμπνευση έχει κάποιον λόγο για να με επισκέπτεται. Γράφω γιατί θέλω να περάσω κάποια μηνύματα στο αναγνωστικό κοινό. Τώρα για το ποια μηνύματα ακριβώς είναι αυτά, θα προτιμούσα να αφήσω τους αναγνώστες να τα ανακαλύψουν από μόνοι τους.

– Ποιο είναι το μότο σου;

Όταν σε ρωτούν προς τα πού γέρνει η βάρκα,

«Ισορροπεί», να λες,

να παίρνεις το μέρος της μέσα σου θάλασσας

αν δε θέλεις να μπατάρεις.

Είναι δικό μου, απόσπασμα από ένα πολύ αγαπημένο μου ποίημα το οποίο είναι ανέκδοτο ακόμα (Τα μέσα σου τοπία).

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον κόσμο μας, τι θα άλλαζες;

– Θα σταματούσα κάθε πόλεμο και δε θα επέτρεπα να ξαναγίνει κανένας, θα εφάρμοζα ένα δικαιότερο σύστημα, ώστε να υπάρχει ισότητα μεταξύ των πολιτών και μια πιο αξιοπρεπής και ελεύθερη ζωή γεμάτη ρομαντισμό, και θα εξάλειφα τον φθόνο και την κακία από τις ψυχές των ανθρώπων.

Παραμένων Έρωτας, Γιώργος Τσιβελέκος, Εκδόσεις Sueño Books

Όπως γνωρίζεις, το θέμα του μήνα στη στήλη συνεντεύξεων είναι «Η Πένα του Έρωτα». Τι είναι, λοιπόν, ο έρωτας για εσένα;

– Σε αυτήν την ερώτηση να μου επιτρέψετε να απαντήσω με το σχετικό ποίημά μου Ορισμός του έρωτα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη μου ποιητική συλλογή με τον τίτλο Ο επιμένων έρωτας νικά:

Αποτέλεσμα προσπάθειας αναζήτησης

αντικειμενικού ορισμού του έρωτα:

Δε βρέθηκε επαρκής

γι’ αυτό το ουσιαστικό.

Ο κάθε έρωτας

έχει τον δικό του υποκειμενικό ορισμό (μάλλον).

Ο κάθε έρωτας

σημαίνει διαφορετικά

τα πάντα

για τις ερωτευμένες ψυχές.

 

Επιχείρηση σύντομης περιγραφής του έρωτα:

Δύο ζευγάρια

κατακόκκινα χείλη

που ανταλλάσσουν

καυτές πνοές,

δύο ζευγάρια

λαμπερά μάτια

που διεισδύουν

σ’ ευαισθησίες κι αδυναμίες

και δύο ζευγάρια

τρυφερά και πρόθυμα χέρια

να κρατήσουν και να στηρίξουν

όταν εμφανιστεί η ανάγκη για αμφότερα

να κρατηθούν και να στηριχθούν.

 

Ελεύθερος προσωπικός ορισμός αυτού του έρωτα:

Ρήξη στο είναι.

Ρήξη μεταξύ λογικής και συναισθήματος,

αλλά όχι μεταξύ θέλησης και βούλησης.

Ρήξη ανάμεσα στο σίγουρο και τ’ αβέβαιο.

Αμφισβήτηση της υπάρχουσας κοσμοθεωρίας.

Αμφισβήτηση αυτών που εξηγούνται

απ’ τ’ απερίγραπτα, ανερμήνευτα κι ανεξήγητα.

Συναίσθημα που δεν επιδέχεται κριτήρια.

Τρομακτικό συναίσθημα που δεν ορθολογικοποιείται.

Δεν καταλαβαίνεται καν κάποιες φόρες.

Μυστήριο, σοκ και δέος μαζί…

 

Απίστευτη δύναμη.

Παρόρμηση προς τους πρώην δισταγμούς.

Γλυκιά ζαλάδα.

Γρήγορο χτυποκάρδι.

Αγαλλίαση.

Πληρότητα,

αφού βρέθηκε το νόημα της ζωής.

Ένα παραδεισένιο δείγμα.

Μια θεότητα.

Ίσως πρόκειται και για τον μικρό φτερωτό θεό

της αρχαίας ελληνικής αληθινής μυθολογίας.

Πώς να οριστεί ένας θεός λοιπόν;

 

– Γιώργο, σε ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη αυτή συνέντευξη! Περιμένουμε ανυπόμονα τα νέα σου διαμάντια. Σου ευχόμαστε υγεία, δημιουργικότητα και επιτυχία σε κάθε σου βήμα!

– Ήταν χαρά μου! Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ και πάλι για όλα! Αντεύχομαι! Κάθε καλό μπροστά μας!