ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Πένα του Έρωτα: Μαίρη Ελευθεριάδου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Συνεχίζουμε δυναμικά τις συνεντεύξεις μας με καλεσμένη αυτή τη φορά, τη Μαίρη Ελευθεριάδου. Μία ιδιαίτερη προσωπικότητα με τεράστια ευαισθησία, μουσικές επιρροές και ποικίλες γνώσεις, καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας και συγγραφέα ρομαντικών μυθιστορημάτων, που σίγουρα δε θα μπορούσε να λείπει από τη θεματική της στήλης μας «Η Πένα του Έρωτα».

Μαίρη, καλώς ήρθες στο Hello Radio! Σε ευχαριστούμε που δέχτηκες την πρόσκλησή μας!

– Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη φιλοξενία!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα και την καταγωγή σου. Ταξίδεψέ μας μελωδικά στα μέρη όπου μεγάλωσες.

– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, για την ακρίβεια κοντά στο κέντρο, επομένως θα έλεγα ότι οι ομορφιές της πόλης αποτέλεσαν μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμένα. Μια βόλτα στην Πλάκα, στα σοκάκια του Θησείου, στο γεμάτο ζωή Μοναστηράκι και φυσικά η θέα της Ακρόπολης πάντα με χαλαρώνουν όπως και σε πιο μακρινά μέρη, όπως στη Γλυφάδα κοντά στην θάλασσα ή στην όλο ζωή Νέα Σμύρνη. Εκτός από την πρωτεύουσα όμως, αγαπώ πολύ την Ναύπακτο, ένα υπέροχο παραθαλάσσιο μέρος που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, αλλά και ένα μαγευτικό κάστρο όπου έχω περάσει σχεδόν όλα τα καλοκαίρια μου. Αυτή η πόλη με ενέπνευσε στο πιο πρόσφατο βιβλίο μου, Τα κάστρα χτισμένα στα κύματα και ελπίζω να ταξιδέψουν και οι αναγνώστες διαβάζοντας το, στην πόλη της καρδιάς μου.

Τι έχεις σπουδάσει και με τι έχεις ασχοληθεί ως τώρα;

– Έχω σπουδάσει στο τμήμα Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας και εργάζομαι ως καθηγήτρια γαλλικών. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και με γεμίζει πληρότητα στο επαγγελματικό κομμάτι.

Ποια είναι τα χόμπι σου; Πώς απολαμβάνεις τη ζωή στην καθημερινότητά σου;

– Μου αρέσει πολύ να γράφω, να βγαίνω βόλτες με φίλους ή την οικογένεια μου και να συζητάμε για τα πάντα, να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να κάνω ταξίδια. Επίσης, το καλοκαίρι αγαπώ το κολύμπι!

Μίλησέ μας για τον μεγάλο σου έρωτα, τη συγγραφή! Πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η τόσο δυνατή σχέση; Τι την κρατάει αναλλοίωτη στο χρόνο;

– Ξεκίνησα πρώτη φορά να γράφω στην ηλικία των 13 αν και τότε ντρεπόμουν πάρα πολύ στην ιδέα να διάβαζε κάποιος άλλος τα κείμενά μου! Έπειτα, λόγω φορτωμένου προγράμματος στο σχολείο, δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ και έτσι το άφησα. Όμως, μετά από μια δεκαετία σχεδόν, με την κατάλληλη έμπνευση και κάποια προσωπικά βιώματα ξανάπιασα το άλλοτε ξεχασμένο μου όνειρο από την αρχή και από τότε δεν σταμάτησα να γράφω! Θα έλεγα ότι αυτό που την κρατάει αναλλοίωτη στο χρόνο είναι η έμπνευση που με επισκέπτεται την κατάλληλη στιγμή, αλλά προπάντων η στήριξη των δικών μου ανθρώπων, που εξ αρχής αγάπησαν τις ιστορίες μου. Χωρίς τα ενθαρρυντικά τους λόγια, ακόμα και τώρα δεν θα κατάφερνα να τολμήσω να τις στείλω στον εκδοτικό.

Μίλησέ μας για τα «παιδιά» σου, τα δημιουργήματά σου. Τι πρέπει να ξέρει ο κόσμος για αυτά;

– Έχω εκδώσει τρία βιβλία, Το πιο μελωδικό ρεφρέν, το Ένα βαλς κάτω από τ’αστέρια και τα Κάστρα χτισμένα στα κύματα τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Είναι και τα τρία ρομαντικά μυθιστορήματα, μα δεν στέκονται μόνο σε αυτό, καθώς μιλάνε και για τη φιλία, αλλά και τους προσωπικούς στόχους, τα όνειρα των ηρώων στην καθημερινότητα τους και στην επαγγελματική ζωή. Τα αγαπώ εξίσου το καθένα ξεχωριστά. Είναι ιστορίες για ανθρώπους καθημερινούς που ερωτεύονται και θυμίζουν λίγο πολύ εμάς ή κάποιον φίλο μας. Επιπλέον, η μουσική είναι ένα κοινό στοιχείο και των τριών καθώς πολλές σκηνές ντύνονται μουσικά από κάποιο αγαπημένο τραγούδι, π.χ το Absolute beginners του David Bowie.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σου;

– Οι συζητήσεις, τα τραγούδια, μια βόλτα ή όταν υπάρχει χρόνος μια εκδρομή και ένα όμορφο τοπίο που μπορεί να συναντήσω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Γιατί γράφεις; Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις στο αναγνωστικό κοινό σου;

– Γράφω επειδή είναι μια ανάσα καλλιτεχνικής ελευθερίας για εμένα, κάτι που με εκφράζει και με χαλαρώνει. Είναι χαρά μου και νιώθω ευγνώμων όταν οι αναγνώστες ταυτίζονται με τις ιστορίες μου ή τους θυμίζουν στιγμές της δικής τους ζωής. Επιπλέον, κάθε καλός λόγος νομίζω ότι μου δίνει μια παραπάνω ώθηση να συνεχίσω να γράφω. Τα μηνύματα που θα ήθελα να περάσω είναι η αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της, η φιλία, η σημασία του να προσπαθούμε για τα όνειρα μας αλλά και να ξεπερνάμε τα στερεότυπα και τους φόβους που μας κρατάνε πίσω.

– Ποιο είναι το μότο σου;

– Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο συγκεκριμένο καθώς υπάρχουν αρκετά μότο που με εκφράζουν ωστόσο αυτά που τονίζουν ότι αξίζει να προσπαθούμε για τα όνειρα μας είναι από τα αγαπημένα μου.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον κόσμο μας, τι θα άλλαζες;

– Να μην φοβούνται οι άνθρωποι να εκφράσουν την αγάπη τους και να μην κρίνουν τους άλλους. Γενικά, να μην υπήρχε αυτό το μίσος που βγαίνει τόσο εύκολα είτε λεκτικά, είτε γραπτά πίσω από την «ασφάλεια» ενός πληκτρολόγιου.

Όπως γνωρίζεις, το θέμα του μήνα στη στήλη συνεντεύξεων είναι «Η Πένα του Έρωτα». Τι είναι, λοιπόν, ο έρωτας για εσένα;

– Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση!  Έρωτας για μένα είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που σου δίνει χαρά, έμπνευση και σε «γεμίζει» θετική ενέργεια, που ξυπνάει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και να ανυπομονείς για το πότε θα ειδωθείτε. Προπάντων, κάτι υγιές, που ζεσταίνει την καρδιά και νιώθεις ότι κάθε ρομαντικό τραγούδι έχει γραφτεί για εσάς. Ένα μελωδικό ρεφρέν κατά τη διάρκεια ενός βαλς, ένα κάστρο χτισμένο γερά να αντέχει κόντρα σε κάθε κύμα!

– Μαίρη, σε ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη αυτή συνέντευξη! Περιμένουμε ανυπόμονα τα νέα σου διαμάντια. Σου ευχόμαστε υγεία, δημιουργικότητα και επιτυχία σε κάθε σου βήμα!

– Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις υπέροχες ερωτήσεις! Εύχομαι έμπνευση, υγεία και χαρά!