LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινο κριθαρότο παντζαριού

Ένα εξαιρετικό πιάτο που με το έντονο του χρώμα και τη μοναδική γεύση του θα κεντρίσει οπτικά το ενδιαφέρον στο δείπνο, αλλά και θα ξετρελάνει τους γευστικούς κάλυκες όσων το γευτούν.

Πηγή εικόνας: https://www.misko.gr/syntages/kritharoto-pantzari-me-thymari-kai-kefalotyri/

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10′
Χρόνος μαγειρέματος: 25′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε: 

  • 500 γρ. κριθαράκι

  • 400 γρ. βρασμένο παντζάρι

  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών

  • 50 ml. κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό)

  • 1 ξερό κρεμμύδι

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 50 γρ. ελαιόλαδο

  • 30 γρ. βούτυρο

  • 60 γρ. παρμεζάνα

  • 7-8 κ.σ καβουρδισμένο κουκουνάρι

  • 1 ξύγαλο ή 1 γιαούρτι της επιλογής σας

  • νερό

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • θυμάρι

  • 1 φρέσκο λεμόνι

  • 1 φρέσκο πορτοκάλι

Διαδικασία εκτέλεσης: 

1. Παίρνουμε τα 300 γρ. από το βρασμένο παντζάρι και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τα υπόλοιπα 100 γρ. τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

2. Παίρνουμε το κουκουνάρι και σε ένα τηγάνι το καβουρδίζουμε ελαφρώς.

3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ένα μεσαίο κατσαρολάκι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

4. Έπειτα βάζουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά μέχρι το κριθαράκι να πάρει χρώμα από το κρασί.

5. Βάζουμε 2 κούπες νερό, το μισό από το πολτοποιημένο παντζάρι και το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να χυλώσει, προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και δοκιμάζουμε κάθε φορά για να δούμε το σημείο βρασμού που θέλουμε για το κριθαράκι μας.

6. Όταν το κριθαράκι φτάσει λίγο πριν από το σημείο βρασμού που θέλουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο πολτοποιημένο παντζάρι και τα κυβάκια, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, λιγο ξύσμα από το λεμόνι και λίγες σταγόνες από τον χυμό πορτοκαλιού.

7. Βάζουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατεύουμε για να δέσει το κριθαρότο μας.

8. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μία κουταλιά σε σχήμα κενέλ από το γιαούρτι ή το ξύγαλο στην κορυφή, πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και λίγο ελαιόλαδο πάνω από το πιάτο μας.

Καλή σας όρεξη!


Παναγιώτης Κακούρης
Αρθρογράφος

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα για τον Παναγιώτη Κακούρη εδώ.


 

Related Posts