OLD HELLO 2

5 αξίες που αν τις διδαχθεί το παιδί μέχρι τα 6, θα τις εφαρμόζει για παντα

5 αξίες που αν τις διδαχθεί το παιδί μέχρι τα 6, θα τις εφαρμόζει για παντα

Συχνά, όταν εξετάζουμε στο τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί έως την ηλικία των 6 ετών, επικεντρωνόμαστε στην προετοιμασία του για το σχολείο ή την καλλιέργεια δεξιοτήτων του όπως να κουμπώνει το παντελόνι του, να μετράει μέχρι το δέκα ή να γράφει το όνομά του.

Δεξιότητες που είναι σίγουρα πολύτιμες και απαραίτητες, όμως υπάρχουν και κάποιες συνήθειες και αξίες που είναι ακόμα πιο σημαντικές, αφού πάνω τους θα χτίσει ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του. Και να θυμάστε πως, όσα μαθαίνει ένα παιδί μέχρι τα 6, συνήθως τα εφαρμόζει για όλη την υπόλοιπη ζωή του!

Την αξία της σωστής διατροφής

Όταν γεννιέται ένα παιδί, το μόνο που χρειάζεται για να μεγαλώσει είναι γάλα. Στη συνέχεια, όταν ο οργανισμός του χρειάζεται κι άλλες βιταμίνες για να αναπτυχθεί σωστά, είναι ευθύνη των γονιών όχι μόνο η επιλογή των τροφών που θα ταΐσουν το παιδί τους αλλά και η ποσότητα του φαγητού που θα του δώσουν και η συχνότητα των γευμάτων.

Με λίγα λόγια, η σωστή διατροφή είναι κάτι που χτίζεται μέρα με τη μέρα από την οικογένεια. Οι διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει το παιδί τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του, θα το ακολουθούν γι αμια ζωή – ακόμα κι αν κάποιες φορές, ειδικά στην εφηβεία, παρεκκλίνει. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, το πολύ αλάτι ή υπερβολική δόση γλουτένης και να εστιάζουμε κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας. Τέλος, ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε τα πάντα και να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.

Τη σημασία των κανόνων υγιεινής

Όπως και με τη διατροφή, οι κανόνες υγιεινής διδάσκονται με την επιμονή και την επανάληψη. Δεν είναι τυχαίο που οι μαμάδες επαναλαμβάνουν καθημερινά στα παιδιά να πλύνουν τα χέρια τους πριν κάτσουν στο τραπέζι ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους πριν τον ύπνο!

Πρόκειται για απλούς, καθημερινούς κανόνες που μας κρατάνε ασφαλή, ενώ  όταν επαναλαμβάνονται τελικά γίνονται συνήθειες που δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ. Μην κουραστείτε, λοιπόν, να λέτε στα μικρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνουν μπάνιο, να φορούν καθαρά ρούχα ή να αλλάζουν συχνά σεντόνια. Θα έρθει η μέρα που δεν θα χρειάζεται να τους το πείτε. Θα τους έχει γίνει συνήθεια και θα το κάνουν από μόνα τους.

Το αίσθημα του σεβασμού

Ο σεβασμός είναι μια αξία στην οποία θα πρέπει να επιστρέφετε καθόλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 5 θα πρέπει να έχουν μπει τα θεμέλια – και θα πρέπει να είναι γερά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό είναι το δικό σας παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» όσο πιο συχνά μπορείτε, και παράλληλα δώστε αξία στην οποιαδήποτε προσπάθεια και οποιοδήποτε συναίσθημα του παιδιού. Δείξτε του, δηλαδή, ότι σέβεστε τον κόπο του και την προσωπικότητά του. Πολύ βασικό, επίσης, είναι να σέβεστε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας αφού ο σεβασμός ξεκινά από εμάς.

Μόλις το παιδί κατακτήσει την ευγένεια και τον σεβασμό προς το ίδιο και προς εσάς, μπορείτε να του μιλήσετε για πιο περίπλοκες έννοιες όπως τον σεβασμό σε μία διαφορετική άποψη.

Την αρετή της υπομονής κι επιμονής

Η υπομονή και η επιμονή είναι δύο αξίες εξαιρετικά σημαντικές για το παιδί μας και αποτελούν τις βάσεις για να μπορεί να προχωρήσει με σταθερότητα και επιτυχία στην μετέπειτα ζωή του. Είναι σημαντικό να βάζει στόχους και να προσπαθεί να τους πετύχει, ακόμα κι αν στην αρχή δυσκολεύεται.

Βοηθήστε το να επιμένει μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει και ενθαρρύνετέ το να σηκώνεται και να συνεχίζει την προσπάθεια κάθε φορά που πέφτει. Για ακόμα μία φορά, το δικό σας παράδειγμα και η δική σας υπομονή θα το οδηγήσουν στον σωστό δρόμο.

Τη μαγεία της Αγάπης

Η ουσιαστική αγάπη είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουν ολόκληρη τη ζωή τους, οπότε μην την τσιγκουνεύεστε! Πείτε στο παιδί σας πόσο πολύ το αγαπάτε, αλλά μην μείνετε μόνο στα λόγια. Αγκαλιάστε το, αποδεχτείτε τον χαρακτήρα του, κατανοήστε τις αδυναμίες του, διορθώστε τα λάθη του και σταθείτε δίπλα του σαν ακλόνητος βράχος.

Παράλληλα, δείξτε την αγάπη σας στους γύρω σας. Βοηθήστε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κρατήστε τον χώρο σας καθαρό και ζεστό, αποφύγετε τους άσκοπους καβγάδες και τις φωνές και σεβαστείτε το περιβάλλον.  Η στάση σας θα γίνει το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά σας που σταδιακά θα καταλάβουν ότι η αληθινή αγάπη, ακόμα κι όταν είναι αυστηρή, μπορεί να συγχωρεί και να χωράει μέσα της τα πάντα.

http://mama365.gr