Αν τα γλυκά είναι η αδυναμία σας, θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό, και έχετε δημιουργική διάθεση, τότε οι συνταγές που ακολουθούν θα κερδίσουν όχι μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και τη γεύση σας!
Σοκολατένια μους με χουρμάδες
Μία εύκολη συνταγή, χωρίς ζάχαρη, για ένα γλυκό που μπορεί να καταναλωθεί και από vegans.
Υλικά
- 200γρ. βασιλικοί χουρμάδες
- 400ml κρέμα καρύδας
- 250ml γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
- 60γρ. κακάο σκόνη χωρίς ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνεχώς για 5’. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει περίπου 15’. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε το μείγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες. Στη συνέχεια το βάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Σοκολατάκια- τσιζκέικ
Μία πανεύκολη συνταγή για πρωτότυπα σοκολατάκια τσιζκέϊκ, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
- 230γρ. τυρί κρέμα
- ½ φλ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γλ. βανίλια ζαχαροπλαστικής
- 3/4 φλ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος
- 3/4 φλ. κατεψυγμένα μούρα
- 3/4 φλ. τριμμένο μπισκότο
- 500γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Για τις μπάλες cheesecake: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να γίνει αφρός. Προσθέστε τα μούρα, ρίξτε το τυρί κρέμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέστε τα τρίμματα μπισκότου και ανακατέψτε καλά. Μόλις «δέσει» το μείγμα, τοποθετήστε το στην κατάψυξη για δύο ώρες. Σε ένα δίσκο, απλώστε λαδόκολλα και με ένα κουταλάκι του γλυκού, σχηματίστε μικρές μπάλες από το μείγμα, τις οποίες θα τοποθετήσετε στην κατάψυξη.
Για την επικάλυψη: Λιώνετε την κουβερτούρα και την αφήνετε να «κάτσει» για 5’ μέχρι να κρυώσει. Βγάζετε τα σοκολατάκια από την κατάψυξη και τα βυθίζετε ένα- ένα στο μείγμα σοκολάτας. Τοποθετείτε το καθένα στο δίσκο με τη λαδόκολλα. Αν περισσέψει μείγμα, μπορείτε να το ρίξετε πάνω από τις μπάλες για μια ακόμα στρώση σοκολάτας. Τοποθετείτε τις μπάλες στην κατάψυξη και σε λίγες ώρες είναι έτοιμες.
Σοκολατένια τρουφάκια
Μία από τις πιο νόστιμες συνταγές για σπιτικά τρουφάκια από μαύρη σοκολάτα, ιδανικά και για vegans.
Υλικά
- 500 γρ. μαύρη σοκολάτα (75% κακάο)
- 7 κ.τ.σ γάλα καρύδας
- 1/2 κ.τ.γ υγρή βανίλια
- 1/4 άγλυκο κακάο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι (χωρίς να βράσει) και στη συνέχεια προσθέστε γρήγορα τη σοκολάτα που έχετε κόψει σε μικρά κομματάκια. Σκεπάστε το μείγμα με μια πετσέτα και αφήστε το για πέντε λεπτά. Ξεσκεπάστε και ανακατέψτε απαλά με ένα κουτάλι. Προσθέστε τη βανίλια και συνεχίστε να ανακατεύετε. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Το βγάζετε και με ένα κουτάλι παγωτού, φτιάχνετε μπάλες που θα καλύψετε με άγλυκο κακάο.
Κέικ μον μπλαν
Ένα από τα πιο δημοφιλή κέικ, με βαθμό δυσκολίας, βέβαια, που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν έχετε χρόνο και διάθεση.
Yλικά
- 300 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. σοκολάτα πικρή 65% ψιλοκομμένη
- 2 μεγάλα αβγά + 3 κρόκοι
- 200 γρ. άσπρη ζάχαρη
- 140 γρ. καστανή ζάχαρη
- 400 γρ. γρ. πολτός (πουρέ) κάστανου, έτοιμος ή σπιτικός)
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο
- 1 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
Για τη μαρέγκα
- 3 ασπράδια αβγών
- 140 γρ. άχνη ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη γαρνιτούρα
- Φρέσκα μύρτιλα, μαρόν γλασέ, κόντιτα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να χλιάνει. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μεγάλο μπολ δουλεύουμε με το μίξερ τα 3 ολόκληρα αβγά, τους κρόκους, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να διπλασιαστεί το μείγμα σε όγκο, περίπου για 5’. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου και ανακατεύουμε πάλι καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα (αβγά-σοκολάτα-κάστανο) στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε το χυλό στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για 45’-55’ ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Για τις μαρέγκες: χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια των αβγών μέχρι να πήξουν και να σχηματίσουν κορφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά μέχρι να γίνει το μείγμα σκληρό και άκαμπτο. Το βάζουμε σε κορνέ και το βγάζουμε σε σχήμα κωνικό επάνω σε ρηχό ταψάκι, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15’, μέχρι να σκληρύνουν σε καλά προθερμασμένο φούρνο (150οC). Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τις ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε κορνέ τα άλλα 200 γρ. του πολτού του κάστανου και το βγάζουμε σε κορδόνια επάνω στην επιφάνεια του κέικ. Γαρνίρουμε με τις μαρέγκες και φρέσκα μύρτιλα, μαρόν γλασέ, κόντιτα πορτοκαλιού (ή όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο μας αρέσει).
Sacher Torte
Ένα θρυλικό γλυκό με βασικό υλικό τη σοκολάτα και τη μαρμελάδα βερίκοκο ή κεράσι.
Υλικά
Για το κέικ
- 6 ασπράδια αβγών
- 6 κρόκοι αβγών
- 160 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. σοκολάτα 66% κακάο λιωμένη σε μπεν μαρί
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 160 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 200-250 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο
- 140 γρ. νερό
- 200 γρ. σοκολάτα 66% κακάο λιωμένη σε μπεν μαρί
- 400 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Σταματάμε το χτύπημα και καθαρίζουμε τον κάδο. Χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αλευρωμένο και βουτυρωμένο τσέρκι 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 50′. Αφήνουμε να κρυώσει, ιδανικά ένα βράδυ. εφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.
Για το γλάσο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει το μείγμα μέχρι να φτάσει τους 180οC. Το αδειάζουμε πάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια ανακατεύοντάς το αρκετή ώρα για να κρυώσει. Το μαζεύουμε και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα για να το ξαναζεστάνουμε. Μεταφέρουμε το γλυκό σε σίτα και το γλασάρουμε. Αφήνουμε μισή ώρα πριν το κόψουμε.