OLD HELLO 2

5 τρόποι για να ενδυναμώσετε τη σχέση πατέρα-γιου

Η σχέση πατέρα-γιου μπορεί να είναι μία πολύπλοκη και δύσκολη σχέση. Ίσως επειδή κάθε πατέρας αισθάνεται την υποχρέωση να μεγαλώσει το γιο του σύμφωνα με τα στερεότυπα που θέλουν τα αγόρια να γίνονται άνδρες δυναμικοί, γενναίοι, σκληροί και να κρύβουν τα συναισθήματά τους.

Είναι αλήθεια ότι ένα αγόρι σε μικρή ηλικία έχει ως πρότυπο τον πατέρα του, τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα. H σχέση αυτή αποτελεί το μοντέλο που καθορίζει τις σχέσεις του παιδιού με τους άλλους, τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων του και της διαχείρισης καταστάσεων.

Η επιρροή του πατέρα στην προσωπική ανάπτυξη του γιου του είναι δεδομένη και συμβαίνει ακόμη και όταν δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, όταν ένα αγόρι βλέπει τη σχέση του πατέρα και της μητέρας του, μαθαίνει για το σεβασμό (ή την έλλειψη σεβασμού), τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν άνδρες και γυναίκες και τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες πρέπει να αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και διαφορές. Καθώς παρακολουθεί τον πατέρα του να αλληλεπιδρά με άλλους άνδρες, μαθαίνει τον τρόπο που επικοινωνούν και αλληλοσυνδέονται οι άνδρες μεταξύ τους.

Ωστόσο, συχνά, πατέρας και γιος έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και είναι δύσκολο να συσχετιστούν, άλλες φορές αισθάνονται ανταγωνιστικά μεταξύ τους, άλλοτε το νεαρό αγόρι στην προσπάθειά του να ανεξαρτητοποιηθεί αμφισβητεί τον πατέρα του, ενώ κάποιες φορές και οι δύο δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα η σχέση τους να γίνεται προβληματική.
5 τρόποι για να ενδυναμώσετε τη σχέση πατέρα-γιου
Τι χρειάζεται, λοιπόν, για τη δημιουργία και οικοδόμηση μίας ισχυρής σχέσης πατέρα-γιου;

Ακούστε με προσοχή το γιο σας
Οι άνδρες συχνά φαίνεται να προσπαθούν για να επιτύχουν μία αποτελεσματική επικοινωνία. Αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό. Ο πατέρας πρέπει να είναι ο άνθρωπος εκείνος που ο γιος θα μπορεί να εμπιστευθεί και να βρει καταφύγιο. Όταν ο πατέρας δίνει το 100% της προσοχής του σε όσα του λέει ο γιος του, έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. Ακούγοντας το παιδί μας χωρίς να το κρίνουμε ή να προσπαθούμε να το διορθώσουμε, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο μίας καλής σχέσης.

Αναπτύξτε κοινά ενδιαφέροντα
Είναι σημαντικό να μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί, ώστε να περνάτε κοινό, ποιοτικό χρόνο. Επιλέξτε κάποιο άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή ό,τι άλλο αρέσει στο γιο σας, ή ακόμη κάνετε μαζί δραστηριότητες, όπως ποδήλατο, ψάρεμα, κάμπινγκ, κλπ.

Αναλάβετε μαζί ένα μεγάλο εγχείρημα
Είναι συναρπαστικό για ένα αγόρι να συμμετάσχει και να αναλαμβάνει ευθύνες σε κάτι μεγαλύτερο από τις δυνατότητές του. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δεσμού του με τον πατέρα του και να δημιουργήσει και στους δύο υπέροχες αναμνήσεις. Ζητήστε π.χ. τη βοήθειά του γιου σας σε μία κατασκευή ή επιδιόρθωση που χρειάζεται να γίνει στο σπίτι.

Μιλήστε του για το σεξ
Μιλήστε ανοιχτά στο γιο σας για τις σχέσεις και το σεξ. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παραμένει ακόμα ταμπού. Αν ανήκετε στην κατηγορία των μπαμπάδων που αποφεύγουν τη συζήτηση σεξουαλικών θεμάτων με τα παιδιά τους, ξανασκεφτείτε το: συζητήστε με γιο σας τις απορίες του, ενημερώστε τον για τους κινδύνους που υπάρχουν και διδάξτε τον να φέρεται με υπευθυνότητα.

Εστιάστε στα θετικά
Τα παιδιά μας βομβαρδίζονται με αρνητικά μηνύματα γύρω τους και με την αίσθηση της ανεπάρκειας σε διάφορους τομείς της ζωής: δεν είμαστε αρκετά γυμνασμένοι, αρκετά όμορφοι, αρκετά πλούσιοι. Ως πατέρας, εστιάστε σε οτιδήποτε θετικό συμβαίνει και δοκιμάστε να καταγράφετε κάθε μέρα (μαζί οι δυο σας) 2-3 πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Έτσι, θα χτίσετε μεταξύ σας μία σχέση εμπιστοσύνης και θετικότητας.

http://citykidsguide.com