OLD HELLO 2

6 ξεκάθαρα σημάδια ότι μεγαλώσατε με τοξικούς γονείς

6 ξεκάθαρα σημάδια ότι μεγαλώσατε με τοξικούς γονείς

Συνήθως οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους και το μοναδικό τους μέλημα είναι να τα δουν ευτυχισμένα και επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους. Πολλές φορές, όμως, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από την βιτρίνα που βλέπει ο κόσμος.

Πώς όμως καταλαβαίνει κανείς ότι μεγάλωσε σ’ ένα τοξικό περιβάλλον;

Μπορεί οι φίλοι σου να είναι πάντα ειλικρινείς μαζί σου και ο σύντροφός σου υποστηρικτικός και πιστός, αλλά εσύ δυσκολεύεσαι να τους εμπιστευτείς και να δεχτείς ότι η αγάπη τους είναι αληθινή. Η αλληλεπίδραση ενός παιδιού με τοξικούς γονείς, οδηγεί σε έναν ενήλικα που δεν εμπιστεύεται, δεν νιώθει ασφάλεια και συνεχώς δοκιμάζει τα όρια και τις σχέσεις του.

Παίρνεις την απόρριψη και την αποτυχία πολύ βαριά

Το να σου κάνουν παρατήρηση στη δουλειά, να χάσεις μια προθεσμία ή να αποτυγχάνεις σε ένα project, είναι ικανά να σου καταστρέψουν τη διάθεση και να ρίξουν την αυτοπεποίθησή σου στα Τάρταρα, ακόμα κι αν ο προϊστάμενός σου σε διαβεβαιώνει πως λάθη κάνουν και οι καλύτεροι. Ασυνείδητα, περιμένεις ένα είδος τιμωρίας που σου προκαλεί έντονο φόβο και θλίψη – συναισθήματα που ρουφάνε όλη σου την ενέργειά και σου είναι πολύ δύσκολο να «σηκωθείς» και να ξεκινήσεις από την αρχή.

Έχεις ακραίες αντιδράσεις που σε μπερδεύουν

«Αν ένας γονιός απορρίψει (Σταμάτα να είσαι μωρό) ή προστατεύσει υπερβολικά τα συναισθήματα του παιδιού (δεν χρειάζεται να πας σχολείο αν φοβάσαι), το παιδί δεν έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες για τη διαχείρισή τους», εξηγεί η μελέτη.

Βάζεις τις δικές σου ανάγκες τελευταίες

Είτε μεγάλωσες με έναν γονέα που σε κακοποιούσε λεκτικά ή σωματικά, είτε με έναν χειριστικό γονιό, είτε με έναν γονέα που σε έκανε να νιώθεις ότι δεν σε αγαπάει, τα συναισθήματά σου ερχόντουσαν πάντα τελευταία στην ιεραρχία της οικογένειας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τοξικούς γονείς, μαθαίνουν πως μόνο όταν φροντίζουν τις ανάγκες των άλλων κερδίζουν την προσοχή και την αγάπη τους. Μακροπρόθεσμα, δημιουργούν σχέσεις στις οποίες εστιάζουν στις ανάγκες των άλλων και βάζουν πίσω τις δικές τους με αποτέλεσμα να νιώθουν διαρκώς ανικανοποίητοι.

Κρίνεις πολύ αυστηρά τον εαυτό σου και είσαι διαρκώς αγχωμένη

Όταν ένα παιδί δεν πάρει την αγάπη και την αποδοχή που χρειάζεται, μεγαλώνοντας νιώθει «λίγος» με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η φωνή των γονιών του γίνεται ασυνείδητα η εσωτερική του φωνή, με αποτέλεσμα να αυτομαστιγώνεται διαρκώς. Στην πραγματικότητα, μαθαίνει να μην αγαπά και να μην αποδέχεται και ο ίδιος τον εαυτό του κι αυτό τον ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Social Psychiatry, τα παιδιά που δέχονταν πολλές επιπλήξεις και παρατηρήσεις, μεγαλώνοντας είναι πιθανό να αισθάνονται συνέχεια αγχωμένοι και ανεπαρκείς.

Ζητάς συγγνώμη όλη την ώρα

Εάν οι φίλοι σου πάντα σε εκλιπαρούν να σταματήσεις να ζητάς συγγνώμη – δεν φταίς εσύ για την ξαφνική καταιγίδα που σας χάλασε την εκδρομή στη θάλασσα – μπορεί να είναι σημάδι ότι μεγάλωσες με τοξικούς γονείς. Τα παιδιά με τοξικούς γονείς, εστιάζουν ιδιαίτερα στις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, γιατί έτσι διατηρούν τη δική τους συναισθηματική ασφάλεια. Θέλουν ανά πάσα στιγμή να είναι σίγουροι πως δεν έκαναν κάτι λάθος και πως οι άλλοι δεν είναι θυμωμένοι μαζί τους.

Πηγή: bustle.com