Είναι ένα γλυκάκι διαχρονικό. Είναι αυτό που λέμε γλυκάκι σταθερή αξία. Είναι γλυκάκι «γιαγιαδίστικο» (και σαν τις γιαγιάδες, δεν έχει!). Όλα αυτά είναι η ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ. Και μάλιστα χωρίς αυγό και χωρίς βούτυρο!
Υλικά συνταγής:
-
150 γρ. καλαμποκέλαιο
-
90 γρ. χυμός πορτοκάλι
-
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
90 γρ. ζάχαρη
-
1 βανίλια
-
3 κ. σ. λικέρ (ό,τι έχετε, εγώ έβαλα λικέρ λεμόνι)
-
450 γρ. φαρίνα
-
μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα (ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας)
Μέθοδος παρασκευής:
1. Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά της βάσης εκτός από την φαρίνα.
2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι.
3. Αφήνουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη και απλώνουμε το υπόλοιπο με το χέρι σε μια ταρτιέρα.
4. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και με το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε κάνουμε μπαστουνάκια απ’ άκρη σ’ άκρη οριζόντια και κάθετα ή με κουπάτ δημιουργούμε σχήματα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 30’.
Απ’ έξω τραγανή και μέσα αφράτη!
TIP:
Μπορούμε να τη φτιάξουμε και σε περίοδο νηστείας μιας και δεν έχει αυγά, γάλα ή βούτυρο.
Δες περισσότερα στο www.faganoula.gr
Μαρίνα Ζαφείρη
Αρθρογράφος
Μαγείρισσα, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρίνα Ζαφείρη εδώ.