OLD HELLO, OLD HELLO 2

Η αλήθεια για τα τεστ κορωνοϊού

Η αλήθεια για τα τεστ κορωνοϊού – Τι συμβαίνει όταν πρώτο είναι θετικό και το δεύτερο βγαίνει αρνητικό

Η είδηση ότι ένα 11χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε εσπευσμένα έχοντας υψηλό πυρετό από το Νοσοκομείο Χαλκίδας στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” όπου και διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό αναστάτωσε πολλούς γονείς.

Σήμερα η 11χρονη πήρε εξιτήριο καθώς υπεβλήθη και σε δεύτερο τεστ κορωνοϊού το οποίο βγήκε αρνητικό και έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψει σπίτι της.

Η εν λόγω είδηση προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις καθώς πολλοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των εν λόγω τεστ που τη μια εμφανίζουν τον ασθενή να νοσεί από κορωνοϊό και την επόμενη μέρα διαπιστώνουν το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος για  διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID -19  είναι η μοριακή μέθοδος,  που θεωρείται η καταλληλότερη  δεδομένης της άριστης ευαισθησίας και ειδικότητας που παρουσιάζει σε δείγματα ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού.

Η Αθηνά Εσκίογλου, Bsc., Ειδικός ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος πραγματογνώμονας εισαγγελίας πρωτοδικών, θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια συνωμοσιολογίας με μια ανάρτησή της εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει με τα τεστ κορωνοϊού και τους 4 λόγους που μπορεί ένα τεστ να είναι αρχικά θετικό και μετά από μέρες νέο δείγμα να είναι αρνητικό.

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που μπορεί ένα τεστ να είναι αρχικά θετικό και μετά από μέρες να είναι αρνητικό

  • 1η περίπτωση είναι το πρώτο τεστ να καλύπτει όλα τα στελέχη κορωνοϊου και το δεύτερο τεστ να είναι πιο εξειδικευμένο στο γενετικό κώδικα του Covid-19 (SARS-Cov-2 αυτή είναι η ονομασία του ιού που προκαλεί τον COVID-19)
  • 2η περίπτωση είναι το άτομο να είναι στην ανάρρωση και το πρώτο να δείχνει θετικό και το δεύτερο αρνητικό καθώς έχει “καθαρίσει” ο οργανισμός από τον ιό.
  • 3η περίπτωση είναι το πρώτο τεστ να ήταν αντισωμάτων και το δεύτερο να έκανε ανίχνευση παρουσίας του ιού. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο είχε περάσει στο παρελθόν (σύντομο παρελθόν διότι ο ιός είναι νέος) τον ιό και απέκτησε αντισώματα αλλά τώρα πλέον δεν είναι φορέας του ιού.
  • 4η περίπτωση είναι να έχει γίνει ανθρώπινο λάθος από το άτομο που κάνει τη δειγματοληψία και δεν έχει ακολουθήσει το πρωτόκολλο σωστά. Τα πρωτόκολλα λένε ότι πρέπει το άτομο που παίρνει δείγμα να φοράει γάντια και μάσκα, να χρησιμοποιεί υλικά που μόλις έχει ανοίξει και όχι υλικά που έχουν αγγίξει άλλοι. Ο ιός στο δείγμα είναι όντως παρών αλλά δεν ανήκει στο άτομο που έγινε δειγματοληψία δηλαδή μπορεί να είναι ο εργαζόμενος θετικός ή ένα άλλο άτομο που έγινε δειγματοληψία νωρίτερα και δεν άλλαξαν γάντια .

Όπως επισημαίνει η επιστήμονας “Πρέπει να θυμάστε ότι το μόνο τεστ που είναι έγκυρο είναι το τεστ ανίχνευσης του ιού. Σε αυτό το τεστ μπορεί να υπάρξει “λανθασμένο” αρνητικό αλλά όχι “λανθασμένο” θετικό. Πιο απλά θα έλεγα να το σκεφτείτε όπως τα τεστ εγκυμοσύνης αν δεν υπάρχει αρκετή ορμόνη μπορεί να είναι αρνητικό αλλά να είναι ήδη έγκυος σε πολύ αρχικό στάδιο. Ένα θετικό τεστ δεν είναι ποτέ λανθασμένο.”

Μάλιστα όπως μας είπε διευκρίνισε στο Infokids.gr η κα Εσκίογλου “Δεν γίνεται την μια ημέρα μοριακό τεστ και την επόμενη πάλι μοριακό και το ένα θετικό και το άλλο αρνητικό. Πάντα αφήνουν μερικές ημέρες ανάμεσα στα τεστ. Τα μόνα τεστ που γίνονται την μια ημέρα και την επόμενη είναι το αντισωμάτων και το μοριακό μετά. Το γενικό τεστ που πιάνει όλους τους κορονοϊούς σε πρώτη φάση και το εξειδικευμένο την επόμενη. Ανάμεσα στα μοριακά τεστ που βλέπουν το DNA του ιού αφήνουν συνήθως μια εβδομάδα και περισσότερο

Η κα Εσκίογλου ανέφερε ότι “Παρά το γεγονός ότι  η μοριακή μέθοδος αποτελεί  τη μέθοδο αναφοράς για την ανίχνευση ιού SARS-CoV-2, όπως και κάθε εξέταση έχει αδυναμίες.

Όπως ανέφερε η κα Εσκίογλου ” Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι είναι θετική στο SARS-COV-2 και αργότερα να εμφανιστεί ο Covid-19.

Μπορεί να είναι αρνητική σε πολύ αρχικό στάδιο από την στιγμή της μόλυνσης από τον ιό και να εφησυχαστούν ενώ στην πορεία καταλάβουν ότι είναι ασυμπτωματικοί φορείς

Ο ιός χρειάζεται ορισμένες ημέρες για να είναι το φορτίο αρκετό έτσι ώστε να φανεί στο τεστ. Επιπλέον μπορεί να είναι αρνητική διότι ο οργανισμός του έχει καταπολεμήσει τον ιό πλήρως.”

Η ανάρτηση της γιατρού

πηγη:infokids.gr