Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το 83% των παιδιών διαθέτει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο, εκ των οποίων το 70% πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία των 13 ετών. Μάλιστα, οι περισσότεροι γονείς (55,86%) παραδέχονται ότι επέτρεψαν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα social media σε ηλικία κάτω των 13 ετών. Τέλος, το 36% των παιδιών που διαθέτουν προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα το άνοιξαν μόνα τους, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.
H υπερέκθεση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και άλλους κινδύνους, επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε όσο γίνεται την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο και να ελαχιστοποιήσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση CSI Institute (Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια), οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι οι εξής.
Cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός)
Το cyberbullying έχει εξελιχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της αποστολής απειλητικών μηνυμάτων στο Facebook και στο WhatsApp. Ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο οι εκβιαστές ξεγελούν τα θύματά τους, προσποιούμενοι τους φίλους, είναι να τα πείσουν να τους δώσουν μια σημαντική πληροφορία (π.χ. να εκφράσουν κάτι προσβλητικό για κάποιον άλλο). Εφόσον ληφθεί αυτή η πληροφορία, ο εκβιαστής την αποθηκεύει (φωτογραφία) και τη στέλνει σε όσο περισσότερα άτομα γίνεται.
Ραντεβού στα τυφλά
Ενώ τα παιδιά μας γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν κινδύνους τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσουν στο δρόμο, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο διαδίκτυο. Εκεί είναι εύκολο να ξεχάσουν πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους οποιοσδήποτε και μάλιστα, προσποιούμενος κάποιο άλλο πρόσωπο.
Υπερβολική κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών
Η προβολή πληροφοριών (κοινοποίηση τοποθεσίας, επισήμανση σε φωτογραφίες, κλπ.) μπορεί να οδηγήσει κάποιον απευθείας στο παιδί σας. Η καταγραφή και δημοσιοποίηση στιγμών της καθημερινής μας ζωής, ενδέχεται να είναι αρκετά επικίνδυνη για τα παιδιά, καθώς δεν γνωρίζουμε ποιοι μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Κλοπή ταυτότητας
Το προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια επέκταση της προσωπικότητάς μας. Αναλογιστείτε το εξής: η ταυτότητά μας προστατεύεται από έναν κωδικό. Εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό τον κωδικό, ουσιαστικά αποκτά πρόσβαση σε εμάς. Σίγουρα, δε θα δώσουμε σε κάποιον το κωδικό μας, εκτός αν πρόκειται για άτομο που εμπιστευόμαστε. Τα παιδιά, καθώς έχουν την τάση να εμπιστεύονται πιο εύκολα, πέφτουν εύκολα στην παγίδα και δεν προστατεύουν τον εαυτό τους.
Δημόσιος εξευτελισμός
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν διστάζουν να εξευτελίσουν κάποιον δημόσια. Υπάρχουν, λοιπόν, περιπτώσεις, όπου μπορεί να καταγράφει ένα περιστατικό και να δημοσιοποιεί αυθαίρετα στο διαδίκτυο και στα social media, για να διασκεδάσουν κάποιοι άλλοι. Ο δημόσιος εξευτελισμός μπορεί να είναι πολύ σκληρός. Κάθε παιδί και έφηβος οφείλει να γνωρίζει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει οποιαδήποτε στιγμή του (φωτογραφία, βίντεο, κ.λπ.) χωρίς την άδειά του.
Οτιδήποτε δημοσιεύεται, καταγράφεται
Όλες οι συνομιλίες τους σε Facebook, Twitter, Instagram καταγράφονται. Δεν γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παιδιά αυτό.
Διαδικτυακά trolls
Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό τύπο, που περιγράφει τους χρήστες που δημιουργούν μια ψεύτικη ταυτότητα, γίνονται μέλος μίας ομάδας, με σκοπό να προκαλέσουν αναστάτωση, δυστυχία, θλίψη, για τη δικής του διασκέδαση. Τα άτομα αυτά είναι χειραγωγοί, ευερέθιστοι, εξαπατούν και εκμεταλλεύονται τους άλλους για να επιτύχουν τους στόχους τους, τους αρέσει να ταπεινώνουν και να προκαλούν πόνο στους άλλους. Τα παιδιά είναι εύκολο να πέσουν θύματα τέτοιων χρηστών.