Medical

Διατροφή και στρες: ποιες τροφές συμβάλλουν στην καταπολέμησή του

Αν υπάρχει κάτι κοινό στη ζωή των περισσότερων είναι το στρες. Γνωρίζετε ωστόσο ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας στη διαχείριση του άγχους και ότι υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες;  

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι ένα 70% των ανθρώπων αντιδρούν σε έντονα στρεσογόνα γεγονότα αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής, ενώ το 30% μειώνει την πρόσληψη τροφής σε αντίστοιχες περιστάσεις. Τα στατιστικά δεν είναι υπέρ εκείνων που προσπαθούν να ρυθμίσουν το βάρος τους.

Το χρόνιο άγχος, εκτός των άλλων, αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία συμβάλλουν στην κακή ρύθμιση του σακχάρου και στην αυξημένη τάση για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, οι πατάτες και το ψωμί. Παράλληλα, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.

Υπάρχουν, όμως, τροφές που φαίνεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε δύσκολες καταστάσεις, είτε λόγω της σύστασής τους, είτε λόγω κάποιου συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού που περιέχουν.

Κάσιους

Οι ξηροί καρποί γενικότερα αποτελούν ένα πλούσιο σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη σνακ, για αυτό και μπορούν να συμβάλλουν ιδιαίτερα στο αίσθημα του κορεσμού, όπως επίσης, να μειώσουν πολύ τις λιγούρες. Φυσικά, η ποσότητά τους θέλει προσοχή, καθώς αποτελούν ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, αλλά συνίστανται σε συγκεκριμένες ποσότητες ιδιαίτερα σε ανθρώπους που προσπαθούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος. Τα κάσιους, ειδικότερα, αποτελούν σύμμαχο απέναντι στο στρες, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψευδάργυρο. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα άγχους και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Ο ψευδάργυρος δεν αποθηκεύεται με κάποιο τρόπο στον οργανισμό, για αυτό καλό θα ήταν να μεριμνείτε για την πρόσληψή του καθημερινά. Το πλεονέκτημα των κάσιους είναι ότι μπορούν να καταναλωθούν τόσο ως σνακ, όσο και να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική ή στις σαλάτες. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν επίσης τα μανιτάρια, ο μαϊντανός, τα στρείδια, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάμι και τα αυγά.

Διατροφή και στρες: ποιες τροφές συμβάλλουν στην καταπολέμησή του

Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητα σε όσους έχουν έντονο στρες. Αποτελούν καλή πηγή του α-λινολενικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της μνήμης και της γνωσιακής λειτουργίας. Επίσης, περιέχουν αρκετό μαγνήσιο, το οποίο φαίνεται να αποβάλλεται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό σε συνθήκες χρόνιου στρες. Το πλεονέκτημα των καρυδιών είναι ότι μπορείτε να έχετε πάντα λίγα στο γραφείο ή την τσάντα σας, να τα προσθέτετε στις σαλάτες, στο γιαούρτι, στα κέικ ή να τα συνδυάζετε με κάποιο φρούτο για να έχετε ένα θρεπτικό σνακ.

Μαύρη σοκολάτα

Δεν είναι τυχαίο το ότι αναζητάτε τη σοκολάτα στη διάρκεια μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά ή επιστρέφοντας σπίτι με πεσμένη διάθεση. Και φυσικά, όσο πιο έντονο είναι το στρες, τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα σοκολάτας. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί θετικά, παρόλο που πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και με ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτική δράση. Παρόλα αυτά, οι μελέτες δείχνουν ότι μετριασμένες ποσότητες σοκολάτας μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης. Η μαύρη σοκολάτα κυρίως, μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και να συμβάλλει στην αίσθηση ηρεμίας. Έτσι, μπορείτε να την απολαμβάνετε ακόμα και αν προσέχετε το βάρος σας.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ίσως ένα από τα πιο παραδοσιακά φυσικά χαλαρωτικά, το οποίο επιβεβαιώνεται από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια χορήγησαν σε πενήντα επτά άτομα με αγχώδη διαταραχή ένα συμπλήρωμα χαμομηλιού για οκτώ εβδομάδες και παρατήρησαν ότι αυτό μείωσε ιδιαίτερα τα συμπτώματα άγχους. Μιας και το χαμομήλι αποτελεί ένα βότανο που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας, προτιμήστε το ως αφέψημα στη διάρκεια της μέρας ή κατά τις βραδινές ώρες. Ένα κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι μπορεί να το κάνει ακόμα πιο αρωματικό.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι ήπια διεγερτικό, αυτός είναι όμως και ο λόγος που μπορεί να συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια και την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αν ανήκετε στους λάτρεις των μεγάλων ποσοτήτων καφέ, ξανασκεφτείτε το. Προτιμήστε το πράσινο τσάι για τις ώρες που θέλετε καλύτερη συγκέντρωση στη δουλειά σας, καθώς ο καφές σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει υπερένταση και εκνευρισμό.

http://citykidsguide.com