LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Doughnuts ή Donuts

Doughnuts ή  Donuts όπως και να τα πεις είναι πεντανόστιμα! Αυτό που στην ουσία είναι τα Donuts είναι τηγανιτή ζύμη γι’αυτό και η προηγούμενη ονομασία τους πριν γίνουν παγκοσμίως γνωστά ήταν «oily cakes». Είναι ένα τηγανιτό γλύκισμα το οποίο παλιότερα το πρόσφεραν ως comfort food στην Αμερική, φυσικά μόλις αυτό διαδόθηκε βγήκαν πολλές παραλλαγές του σε σχήμα και γεύση.

Πηγή εικόνας: https:// bhg.com /recipe/chocolate/ filled-doughnuts

Για 12 ντονατσάκια θα χρειαστούμε:

  • 300 γρ. αλεύρι (μαλακό)

  • 20 γρ. μαγιά

  • 100 γρ. γάλα

  • 40 γρ. βούτυρο Ολλανδίας

  • 10 γρ. ποτό (π.χ. ρούμι ή χυμό λεμονιού ή χυμό πορτοκαλιού)

  • 0,5 gr. αλάτι (μια τσιμπιά)

  • 1 στικ βανίλια

Το στόλισμα είναι προαιρετικό και οι οδηγίες βρίσκονται στο τέλος της εκτέλεσης. Πιθανά υλικά που θα χρειαστείτε: λιωμένη σοκολάτα, τρούφα, άχνη ζάχαρη.

Εκτέλεση:

1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα βάζουμε να ανακατευτούν με το γάντζο.

2. Αφήνουμε το μίξερ να ανακατεύει μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί η ζύμη μας. Θέλουμε να είναι μαλακή οπότε με το που ενσωματωθούν τα υλικά μας αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 4 μέρη.

3. Τα κάνουμε μπαλάκια, θα πρέπει να είναι 90 γρ. το καθένα, τα οποία τα χωρίζουμε ξανά και αυτά σε 3 τεμάχια το καθένα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία και ξανακάνοντας τα μπαλάκια.

4. Τα βάζουμε σε ένα ταψί χωρίς να ακουμπάνε το ένα το άλλο και τα βάζουμε στο φούρνο ή σε ένα ζεστό μέρος να “ξεκουραστούν” για 20 λεπτά πριν το τηγάνισμα.

5. Αν τα θέλουμε γεμιστά με λιωμένη σοκολάτα πριν το τηγάνισμα θα πρέπει να ανοίξουμε τα μπαλάκια στη μέση και να προσθέσουμε λίγες σταγόνες σοκολάτας και να το ξανακάνουμε μπαλάκι ώστε οι σταγόνες να παγιδευτούν μέσα στη ζύμη.

6. Μόλις ξεκουραστούν τα ζυμαράκια μας βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα γεμάτη λάδι πάνω στο μάτι σε δυνατή φωτιά.

7. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να καίει προσθέτουμε ένα-ένα ή και περισσότερα αν χωράνε στην κατσαρόλα τα ζυμαράκια με προσοχή και μόλις πάρουν χρώμα τα γυρνάμε από την άλλη μεριά.

8. Βγάζοντάς τα από την κατσαρόλα τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει το έξτρα λάδι.

9. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλα μας τα ντονατσάκια.

TIP: Φυσικά μπορούμε ακόμα να τα γεμίσουμε με οποιαδήποτε πραλίνα επιθυμούμε με τη βοήθεια ενός κορνέ κάνοντας απλά μία τρύπα σε μία από τις μεριές του ντόνατ μας, όπως και να τα διακοσμήσουμε από επάνω βουτώντας τα σε λιωμένη σοκολάτα εφόσον έχουν κρυώσει πρώτα. Επίσης, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με τρούφα ή με άχνη ζάχαρη.

Καλή απόλαυση!



Μαρία Σαλμά
Αρθρογράφος
Τεχνικός Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Σαλμά εδώ.