LIFE & STYLE, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Λαγάνα, η σουσαμένια

Η λαγάνα είναι ένα έθιμο που καλά κρατεί και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας. Σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής και η ονομασία προέρχεται από το αρχαιοελληνικό “λάγανον”, μια ζύμη πλακωτή. Ανάψτε τους φούρνους και πάμε να ψήσουμε λαγάνες με μπόλικο σουσαμάκι!

Υλικά συνταγής:

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό 

  • ½ λίτρο χλιαρό νερό

  • 50 γρ. ζάχαρη

  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ. σ. ταχίνι

  • 1  ½ φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 3 κ. σ. ξύδι

  • 25 γρ. αλάτι

  • 1 κ. γλ. μέλι

  • μπόλικο σουσάμι

Πηγή εικόνας: faganoula.gr

Μέθοδος παρασκευής:

1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και διαλύουμε την ζάχαρη και την μαγιά. Αφήνουμε για 5-10′ να αφρίσει και προσθέτουμε το λάδι, το ταχίνι, το ξύδι και λίγο από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε με τον γάντζο.

2. Προσθέτουμε το αλάτι και τα άλευρα εναλλάξ και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε για 40′ σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.

3. Φτιάχνουμε δύο μεγάλες ή τρεις μέτριες λαγάνες, τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, πατάμε καλά με τα δάχτυλα για το χαρακτηριστικό σχέδιο και αλείφουμε με χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τις αφήνουμε σκεπασμένες για ακόμα 15′.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για μισή ώρα.

Καλά Κούλουμα!



Μαρίνα Ζαφείρη
Αρθρογράφος
Μαγείρισσα, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρίνα Ζαφείρη εδώ.