ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Παγωμένα άκρα: Πότε είναι ανησυχητικό το σύμπτωμα

Τα κρύα χέρια και πόδια αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του σώματος όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί όμως να συμβεί και χωρίς σοβαρή αιτία.

«Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για κρύα χέρια και πόδια» σύμφωνα με τη Natalie Evans, αγγειολόγο στην κλινική Κλίβελαντ.

«Σε γενικές γραμμές, όταν συμβαίνει σε νέους υγιείς ανθρώπους, δεν προκαλεί ανησυχία» προσθέτει.

 

Αν όμως τα χέρια σας είναι παγωμένα ακόμα και όταν σημειώνεται μέτρια μείωση της θερμοκρασίας, μπορεί να έχετε το σύνδρομο Raynaud, μια σχετικά ακίνδυνη κατάσταση, η οποία προκαλεί επίσης αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, το οποίο γίνεται λευκό, μπλε ή κόκκινο.

Τα συμπτώματα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό προκειμένου να γίνει διάγνωση και να σας συστήσει θεραπεία εάν αντιμετωπίζετε και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως σκλήρυνση του δέρματος ή πληγές στις άκρες των δακτύλων ή στα δάχτυλα των ποδιών σας.

 

Οι πάσχοντες από σύνδρομο Raynaud δεν αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα, αρκεί να λαμβάνουν επαρκή μέτρα προστασίας από το κρύο, δηλαδή να φορούν γάντια και κάλτσες. Εάν δεν το κάνουν, κινδυνεύουν από κρυοπαγήματα.

bigstock 169330214

Ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου είναι οι σπασμοί των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στα άκρα των δακτύλων που εμποδίζουν το αίμα να φτάσει στα άκρα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα κρύα χέρια ή τα πόδια μπορεί να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Εάν εκτός από κρύα χέρια και πόδια, νιώθετε μόνιμη κούραση, ελέγξτε το θυρεοειδή σας με εξετάσεις αίματος.

Στους ηλικιωμένους, τα κρύα πόδια μπορεί να είναι ένα σημάδι περιφερικής αρτηριοπάθειας, μιας κατάστασης που προκαλεί απόφραξη ή στένωση των αρτηριών. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι οι κράμπες και οι μη φυσιολογικές αλλαγές στα νύχια σας. Η περιφερική αρτηριοπάθεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα άτομα με διαβήτη ή τους καπνιστές ιστορικό καπνίσματος.

Γενικά, τα κρύα χέρια και πόδια δεν είναι σύμπτωμα που εμπνέει ανησυχία και οι περισσότεροι είναι επιρρεπείς στην κατάσταση χωρίς να υπάρχει υποκείμενη αιτία.

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριοι, προκειμένου να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε θερμαινόμενα σκεπάσματα ή να βάζετε τα χέρια και τα πόδια σας σε ζεστό νερό.

Πηγή: Medical Daily