LIFE & STYLE, ΓΟΝΕΙΣ

Το Πάσχα στην Ελλάδα μας!

Αχ, το Πάσχα στην Ελλάδα! Ένας χαρούμενος χαμός από κόκκινα αυγά και μαγειρέματα που συναγωνίζονται το MasterChef! Όλα ξεκινούν με την Τσικνοπέμπτη, όταν όλοι στη γειτονιά είναι έτοιμοι να κάψουν την παραγωγή των κρεοπωλών. Και μετά από λίγες μέρες, είναι η ώρα της Μεγάλης και Αγίας Εβδομάδας. Οι προετοιμασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη: καθαριότητα στο σπίτι, φρέσκα φουρνίσματα και η ετοιμασία του κόκκινου αυγού, που οι γιαγιάδες πάντα κρατούσαν ως μυστικό. Και τέλος, η Κυριακή του Πάσχα έρχεται με τη χαρά της Αναστάσεως και τον διαγωνισμό σπασίματος αυγού. Μεγάλοι και μικροί προσπαθούν να σπάσουν ο ένας το αυγό του άλλου, με το νικητή να αναδεικνύεται κυρίαρχος της γιορτινής τραπέζης. Και έτσι, το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μια γιορτή γεμάτη με χαρά, γεύσεις και παιχνίδια!

Πηγή εικόνας: faganoula.gr

Σίγουρα, τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι πλούσια και ποικίλα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Ετοιμασία του Αγίου Φωτός: Το βράδυ της Αναστάσεως, οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για να παραλάβουν το Αγιο Φως, το οποίο θεωρείται ευλογημένο και φέρνει ευλογία στα σπίτια.

Κόκκινο Αυγό: Το βασικό σύμβολο του Πάσχα είναι το κόκκινο βαμμένο αυγό, που συμβολίζει την αναγέννηση και τη ζωή. Πολλοί μάλιστα, ακόμα και σήμερα, παίρνουν μαζί τους αυγά στην εκκλησία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τα τσουγκρίζουν εκεί.

Αγιοσκεύασμα: Μετά την Ανάσταση, πολλοί πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που είχαν αφήσει έξω για να αγιάσουν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Κλωνοφόρια: Πολλοί φέρνουν κλαδιά από ελιές ή άλλα δέντρα στην εκκλησία για να τα αγιάσουν και να τα κρεμάσουν στα σπίτια τους για προστασία.

Σούβλισμα του οβελία: ετοιμάζεται αρνί ή κατσίκι από το απόγευμα του Μ. Σαββάτου και ψήνεται την Κυριακή του Πάσχα μετά μουσικής.

Αυτά τα έθιμα δημιουργούν ένα μοναδικό και παραδοσιακό περιβάλλον κατά τη διάρκεια των Πασχαλινών εορτών στην Ελλάδα.

Δες περισσότερα στο www.faganoula.gr



Μαρίνα Ζαφείρη
Αρθρογράφος
Μαγείρισσα, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρίνα Ζαφείρη εδώ.