OLD HELLO 2

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Εμβληματικά κτίρια φωτίζονται με την Γαλανόλευκη Σημαία

Στην έκκληση της Αθήνας για συμμετοχή στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κάποιες χώρες ανταποκρίθηκαν με θέρμη και έμπνευση. Τα κτήρια που ντύθηκαν στα γαλανόλευκα είναι από όλο τον κόσμο και το θέαμα είναι μοναδικό. Το φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, προσέφερε σημαντική βοήθεια στον ελληνικό αγώνα. Η φωταγώγηση εμβληματικών κτηρίων και αξιοθέατων με την παρουσία της ελληνικής σημαίας ή των χρωμάτων αυτής σε κάθε γωνία του πλανήτη αποτελεί, μία υπενθύμιση εκείνου του αγώνα, αλλά και του φιλελληνικού κύματος. Ο αγώνας αυτός σηματοδότησε την πρώτη απελευθερωτική κίνηση για εθνική ανεξαρτησία. Όπως έγραψε και ο Ουγκώ περιγράφοντας το πηγαίο κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε για τη στήριξη της ΕλληνικήςΕπανάστασης, «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται».

1. Όπερα του Σίδνεϋ, Αυστραλία

Όπερα του Σίδνεϋ, Αυστραλία

Photo: greekcitytimes.com

Στην Αυστραλία η ξακουστή όπερα του Σίδνεϊ «ντύθηκε» με γαλανόλευκο φωτισμό. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στην απόφαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά τόσο η ομογενής Γερουσιαστής Σόφη Κότση, όσο και η ελληνική κοινότητα.
Το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας, τόσο από αρχιτεκτονικής, όσο και από πολιτιστικής απόψεως, είναι φωτογραφημένο, όσο λίγα σύγχρονα κτίρια σε όλο τον κόσμο. Η Όπερα σε σχήμα ιστιοφόρου αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, αλλά ταυτόχρονα εκεί διοργανώνονται παραστάσεις τις οποίες παρακολουθούν δύο εκατομμύρια θεατές κάθε χρόνο.

2. Προεδρικό Μέγαρο, Πολωνία

Η Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας. Ο Έλληνας πρέσβης εκεί Μιχαήλ Ευστράτιος Δαρατζίκης ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι «υπέβαλα ιδέα φωταγωγήσεως εμφόρτου Ιστορίας και συμβολισμού Προεδρικού Μεγάρου (πρόσοψη)». Συνεχίζει, μάλιστα, ενημερώνοντας, ότι αξιωματούχος της προεδρίας, ζήτησε να μάθει ένα κεντρικό σύνθημα, το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πρέσβης πρότεινε το σύνθημα «για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία». Αυτό είπε ο Πολωνός ιατρός Αλεξάντερ Κουζάνσκι που ήρθε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821.

3. Δημαρχείο Βανκούβερ, Καναδάς

Δημαρχείο Βανκούβερ, Καναδάς

Photo: Facebook.com

Στον Καναδά, στο δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία καθώς ο δήμος της πόλης υψώνει 56 σημαίες για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης. Επίσης, Ο Δήμος της πόλης έχει υψώσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 56 σημαίες για την ιστορική επέτειο. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, φέτος οι ομογενείς θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου για μία επετειακή παρέλαση.

4. Δημαρχείο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ το Δημαρχείο φωτίζεται με γαλανόλευκα χρώματα από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας. Το εκεί προξενείο και η United Hellenic American Societies της Καλιφόρνια ένωσαν δυνάμεις. Ο πρόεδρός της Τάσος Ζωγράφος δήλωσε ότι «οι Έλληνες και οι φιλέλληνες όλου του κόσμου συνεχίζουν να στέκονται ενωμένοι υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

5. Piscataqua River Bridge, Βοστώνη, ΗΠΑ

Piscataqua River Bridge, Βοστώνη

Photo: Facebook.com

Πολλά σημεία της Περιφέρειας της Μασαχουσέτης τιμούν την ημέρα αυτή με φωταγωγήσεις, με πιο θεαματική τη φωταγώγηση που έγινε στη γέφυρα Zakim στη Βοστώνη, όπου μπλε και λευκά λαμπερά χρώματα έδωσαν ένα φιλλεληνικό χαρακτήρα στη γέφυρα με ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Επίσης, σε κάποια άλλα σημεία, όπως στη γέφυρα Piscataqua River Bridge, τα φώτα μένουν για 1 εβδομάδα.

6. Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, Ρουμανία

Κατά την επίσκεψή της στο Ίασι, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2021, η Πρέσβειρα κα Σοφία Γραμματά επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, όπου βρίσκεται και η διάσημη Σχολή Νεοελληνικών Σπουδών. Η Πρυτανής, Δρ. Tudorel Toader, δέχτηκε με χαρά τη φωταγώγηση του κτιρίου του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία με αφορμή την Εθνική Ελληνική Ημέρα, στις 25 Μαρτίου, και αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που θέλει να προσφέρει για τα 200 χρόνια της  Ελληνικής Επανάστασης, ενώ τόνισε ότι η πόλη τη σημασία του Ιάσιου, την ιστορική πόλη της Ρουμανίας, και γνωστή σαν την πόλη που διάλεξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να κηρύξει την επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στις 24 Φεβρουαρίου του 1821. Στα χρόνια που η Ελλάδα και τα Βαλκάνια ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία, το Ιάσιο ήταν ένα απ’ τα κέντρα του ελληνισμού και μάλιστα της Φιλικής Εταιρείας.

7. Άγαλμα Manneken-Pis, Βέλγιο

Τη στολή του τσολιά φόρεσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου το Manneken-Pis, το εμβληματικό άγαλμα των Βρυξελλών. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ανήμερα της επετείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821,το μπρούντζινο αγαλματάκι, που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 60 εκατοστά, ντύθηκε με τα ελληνικά χρώματα.Το άγαλμα απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να ουρεί σε σιντριβάνι. Σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, ένα αγόρι-κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας πως κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει με το να ουρήσει το φιτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει.

8. Καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς

Καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς

Photo: Facebook.com

Οι εμβληματικοί καταρράκτες του Νιαγάρα, ίσως το πιο εντυπωσιακό φυσικό θέαμα στη Βόρεια Αμερική, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, έλαμψαν με το γαλάζιο και το λευκό της ελληνικής σημαίας για να τιμήσουν τον εορτασμό της Εκατονταετίας του Πολέμου της Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου.

9. Ferris Wheel, Santa Monica Pier, ΗΠΑ

Ferris Wheel, Santa Monica Pier

Photo: Facebook.com

Το δημοφιλές Ferris Wheel στη Santa Monica Pier έγινε μπλε και άσπρο με ελληνική σημαία ύψους 90 ποδιών την Πέμπτη 25 Μαρτίου. Αυτό είναι μία αξιοσέβαστη χειρονομία τιμής και αναγνώρισης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τον πόλεμο για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

10. Los Angeles International Airport, ΗΠΑ

Η πόλη του Λος Άντζελες πρότεινε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, το φωτισμό σε ελληνικά χρώματα στους εμβληματικούς πυλώνες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο LAX.

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com