Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους γεύσεις και μυρωδιές που συνδέονται με τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου. Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκότα, gingerbread cookies, ανήκουν στα κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα αγαπούν πολύ τα παιδιά.
Αυτά τα τραγανά μπισκοτάκια με το υπέροχο άρωμα και την πλούσια γεύση, μπορούν να συνοδεύσουν ένα ζεστό ρόφημα, να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό και βέβαια, να γίνουν όμορφα στολίδια. Μπορείτε να τα ετοιμάστε με τη βοήθεια των παιδιών, δημιουργώντας τα σχήματα, όπως αστεράκια, ανθρωπάκια, κ.λπ.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με γλάσο και μελάσα
Υλικά
- 150 γραμ. μαλακό βούτυρο
- 3/4 καστανή ή μαύρη ζάχαρη
- 3/4 φλ. μελάσα (ή πυκνό πετιμέζι)
- 2 πρέζες αλάτι
- 1½ κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1½ κ.γλ. κοφτό κανέλα
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από1 μέτριο πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 3½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μελάσα ή το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα, το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά για 1’-2′. Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι ζύμης σαν χοντρό φύλλο. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Η ζύμη πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ο C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες. Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο λεπτό. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Όσο πιο παχύ το φύλλο τόσο πιο μαλάκα θα βγουν τα μπισκότα στο κέντρο τους. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό. Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να ανοίξουμε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες. Κόβουμε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ που βουτάμε κάθε φορά μέσα σε αλεύρι. Αραδιάζουμε στις στρωμένες με χαρτί λαμαρίνες αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Ψήνουμε τα gingerbread cookies γύρω στα 10′, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει. Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες είναι έτοιμα. Αν θέλετε να κρεμάσετε κάποια στο δέντρο, θα πρέπει να τα ψήσετε 2’-3΄επιπλέον, για να ξεραθούν καλά. Αφού τα κόψετε σε σχήματα, κάντε με σουβλί μια μικρή τρύπα στην κορυφή, ώστε να περάσετε μία κλωστή.
Τραγανά χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Υλικά
- 225 γρ. βούτυρο
- 90 γρ. ζάχαρη καστανή
- 325 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε και έχουμε μια μαλακή ζύμη. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα, σκεπάζουμε και με έναν πλάστη ή με τα χέρια ανοίγουμε τη ζύμη. Κόβουμε με κου-πάτ σε σχέδια της αρεσκείας μας και ψήνουμε στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο για 12’-15’. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με κανέλα
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ τριμμένο τζίντζερ
- 2 κ.γ κανέλα
- μισή κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- μισή κούπα ζάχαρη
- 1 αυγό
- 2/3 της κούπας μελάσα η μέλι
- 1 κ.γ βανίλια
- 1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο
Για το γλάσο
- 2 ασπράδια
- 3 κούπες άχνη ζάχαρη
- βανίλια
- χρώματα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το μέλι, το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά, την βανίλια και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα. Τυλίγουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη τη νύχτα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2-3 εκ. και κόβουμε σε σχήματα με κουπ πατ ή φτιάχνουμε ένα δικό μας σχέδιο σε χαρτόνι και κόβουμε το περίγραμμα. Αν θέλουμε διακοσμούμε με καραμελίτσες, αλλιώς περιμένουμε να διακοσμήσουμε με το γλάσο. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8’-12’. Βγάζουμε τα μπισκότα ενώ είναι μαλακά και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Για το γλάσο: Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγγα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε. Χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν είναι πολύ υγρό το γλάσο βάζουμε κι άλλη άχνη, αν είναι πολύ παχύ βάζουμε λίγο νερό. Διακοσμούμε τα μπισκότα με το γλάσο και το αφήνουμε να σκληρύνει.