OLD HELLO, ΣΧΟΛΕΙΟ

3 τρόποι να ξεκινήσουμε συζήτηση για τη νέα κανονικότητα

Βιβλία για παιδιά που εξηγούν με απλό τρόπο θέματα της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η νέα πραγματικότητα την οποία ζούμε εδώ και αρκετό καιρό όλοι μας και την οποία καλούμαστε να ζήσουμε τηρώντας μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας με τους γύρω μας.

Οι καθημερινές πληροφορίες σχετικά με την πανδημία και τα μέτρα προστασίας μπορεί να τρομάξουν κάποια παιδιά και να τους προσθέσουν μια παραπάνω ανησυχία στην καθημερινότητά τους.

Είναι σημαντικό ακόμα και όταν υπάρχουν δύσκολες πληροφορίες όπως αυτές που αφορούν τον κορωνοϊό, τη διασπορά του και τα μέτρα προστασίας να μπορείτε να τις μεταφέρετε στα παιδιά με οικείους τρόπους.

Τα βιβλία αποτελούν μια σημαντική πηγή ενημέρωσης, τα οποία με διασκεδαστικό τρόπο δίνουν τα απαραίτητα μηνύματα στα μικρά παιδιά με τη συνοδεία της ασφάλειας του γονέα που τα διαβάζει. Παράλληλα, μέσα από τα βιβλία δημιουργείται και η απαραίτητη ατμόσφαιρα, ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χώρος και χρόνος στο παιδί να εκφράσει τις απορίες του και τα συναισθήματά του σε ένα οικείο πρόσωπο.

Στόχος είναι μέσα από την επικοινωνία και τη συναισθηματική σύνδεση γονιού-παιδιού να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα και να δοθεί χώρος στο παιδί να εκφράσει στον δικό του χρόνο τις απορίες και τα συναισθήματά του σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει ή και ενδέχεται να συμβεί. Οι πληροφορίες που μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί εξαρτώνται κυρίως από το αναπτυξιακό του επίπεδο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη συναισθηματική του ετοιμότητα και ικανότητα κατανόησης σε σχέση με την ηλικία του.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αφουγκράζονται τις ανησυχίες των γονιών και τις ανάγκες που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας και για αυτόν τον λόγο έχουν δημιουργήσει βιβλία με τα οποία με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά για τα μικρόβια, το επάγγελμα του γιατρού και την επίσκεψη σε αυτόν, τους κανόνες υγιεινής, αλλά και τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δείξετε τα συναισθήματά σας στους αγαπημένους σας τώρα που πρέπει να κρατάτε αποστάσεις. Κάποια από αυτά είναι:

1. Βιβλία για την απόσταση: Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε (Από 3 ετών)

Είναι γνωστό σε όλους πως η αγκαλιά λειτουργεί με «μαγικό» τρόπο για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, μια και διοχετεύει ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προστασίας. Είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος έκφρασης των θετικών συναισθημάτων και αποτελεί έναν τρόπο σύνδεσης και επικοινωνίας. Το άγγιγμα και η αγκαλιά εκφράζουν μια πληθώρα από θετικά συναισθήματα που με απλά λόγια κάνουν το παιδί αλλά και τον καθένα να αισθάνεται όμορφα. Με την πανδημία όμως οι αγκαλιές και τα αγγίγματα έχουν περιοριστεί, πόσο μάλλον με τους αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες ή φίλους. Με ποιους τρόπους μπορούμε να τους «αγκαλιάσουμε» κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις;

To βιβλίο «Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε» βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν το θέμα της απόστασης και τους δείχνει εναλλακτικούς τρόπους για το πώς να δώσουνε την πολυπόθητη αυτή αγκαλιά στους αγαπημένους τους φίλους ή συγγενείς. Ο σκαντζόχοιρος και η χελώνα ήταν κολλητοί. Ήθελαν ν’ αγκαλιαστούν σφιχτά, πολύ σφιχτά! Όμως δεν επιτρεπόταν. «Μην ανησυχείτε» τους είπε η κουκουβάγια. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξει κανείς ότι νοιάζεται».

Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε

2.Βιβλία για τη φιλία και για να προσέχουμε λίγο περισσότερο:

Πίκο και Λόλα – Να προσέχεις (Από 2 ετών)

Πώς βιώνουν τα παιδιά τον φόβο του να αρρωστήσουν; Πόσο τρομαχτικά μοιάζουν στα μάτια τους τα μικρόβια; Τι πρέπει να κάνουν για να μείνουν υγιή; Ευτυχώς τις απαντήσεις έχει η νέα περιπέτεια των αγαπημένων τους ηρώων Πίκο και Λόλα.

Μια σειρά με διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος. Πρωταγωνιστές του ο Πίκο και η Λόλα, δύο διαφορετικοί αλλά αχώριστοι φίλοι, που με τις περιπέτειές τους βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν πρώτες έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία, και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Ειδικά σε αυτή την ιστορία, εξηγούν στα παιδιά όλα χρειάζεται να προσέχουν!

3. Βιβλίο για τα μικρόβια: Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε Για παιδιά 3-6 ετών

Για τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να κατανοήσουν τον λόγο για τον οποίο πρέπει να πλένουν τα χέρια τους ή να μη μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα, όταν μάλιστα οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να τους μάθουν να μοιράζονται με τους φίλους τους! Επομένως, ποτέ δεν είναι νωρίς για να μιλήσετε στα παιδιά για τα μικρόβια, για να τους δείξετε τρόπους να μένουν καθαρά και υγιή. Με απλές φράσεις και διασκεδαστικές εικόνες το βιβλίο μαθαίνει στα παιδιά πότε, γιατί και πώς να πλένουν τα χέρια τους. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσουν τα μικρόβια και να τα εμποδίσουν να εξαπλωθούν. Ένα βιβλίο που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τον λόγο που πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να φοράνε μάσκα.

Προσοχή!-Το πιο σημαντικό στις μικρές αυτές ηλικίες είναι να ακούσετε προσεκτικά τις ανησυχίες τους και να προσπαθείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις με τρόπο που να τους είναι κατανοητός. Οι υπερβολικές πληροφορίες πιθανό να μη βοηθήσουν όσο νομίζετε. Καλό είναι πάντα να ακολουθείτε τον προσωπικό τους ρυθμό και να τα ενθαρρύνετε να εκφράζουν τα όσα νιώθουν.

πηγή:childit.gr