ΒΙΒΛΙΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

4 «ψηφιακά» βιβλία για τα παιδιά

1. Ένα Βιβλίο Ελεύθερο στην Πόλη, της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου

Μικροί και μεγάλοι ελάτε να ταξιδέψετε μέσα από το ψηφιακό παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ένα βιβλίο ελεύθερο στην πόλη» και να απολαύσετε διαφορετικές ιστορίες παιδιών που τα ενώνει ένα βιβλίο. Το παραμύθι, που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες που προκήρυξαν, τον Απρίλιο του 2018, η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, είναι της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου, σε εικονογράφηση της Δέσποινας Ανδρέου. Το ψηφιακό βιβλίο, που εμπλουτίζει τη σειρά παιδικών ψηφιακών παραμυθιών, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΠΙΟΠ για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

2. Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο, της Κάρμεν Ρουγγέρη

Η Ελληνική Αστυνομία θέλοντας να συμβάλλει στην ορθή ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων για την ασφάλεια στον κόσμο του διαδικτύου συνεργάστηκε με την συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο Κάρμεν Ρουγγέρη που με την συμβολή του εικονογράφου Γιάννη Σπανόπουλου, έγραψε ένα εξαιρετικό παραμύθι που διατίθεται δωρεάν ώστε να το διαβάσουν όλα τα παιδιά. “Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο” είναι ένα μαγικό μαγικό και τρυφερό παραμύθι, το οποίο μέσα από την ιδιαίτερη αφήγησή του προσεγγίζει τον κόσμο του διαδικτύου, τοποθετώντας τον στις πραγματικές του διαστάσεις. Η αθωότητα του Σίφη προσομοιάζει με την παιδική αθωότητα μέσα από τη χαρακτηριστική συγγραφή της Κας. Κάρμεν Ρουγγέρη, ενώ ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής με τον οποίο πλησιάζει τους γονείς, γεμάτος νουθεσίες και παραινέσεις, προσδίδει ιδιαίτερη σημασιολογία στο παραμύθι, τονίζοντας έμμεσα τη γενικότερη προσπάθεια, που πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία για την προστασία του πολίτη από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου.

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
Κάρμεν Ρουγγέρη

3. Οι Μικροί Αθλητές Προστατεύουν τον Εαυτό τους, της Λίνας Ψούνη

Λόγω της έντονης συζήτησης των τελευταίων εβδομάδων για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδιά και εφήβους, ειδικά στον αθλητικό χώρο, το βιβλίο αυτό έρχεται να λύσει απορίες, να εξηγήσει συναισθήματα, να απαλλάξει από ενοχές, να δώσει ελπίδα και φως στις ψυχές των μικρών αθλητών για θέματα προστασίας τους από τις καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στις σχέσεις τους με τους συναθλητές τους, όπως και στην ενημέρωσή τους για περιπτώσεις παρενόχλησης, είτε ψυχολογικής είτε σωματικής. Στις σελίδες του βιβλίου που υπογράφει η ψυχολόγος και γυμνάστρια Λίνα Ψούνη, τα παιδιά θα μάθουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις δύσκολες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν στους αθλητικούς χώρους όπως η χρήση ουσιών, τα ανταλλάγματα για την αθλητική ανάδειξη και επιδιώκουμε να γίνει κατανοητό το επικίνδυνο άγγιγμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Αθλητική Ψυχολόγος, γυμνάστρια και πρώην πολίστρια Λίνα Ψούνη είναι η πλέον κατάλληλη να «μιλήσει» με τις εικόνες της για τέτοια επίκαιρα και διαχρονικά θέματα και να δώσει μία πιο κατανοητή και προσιτή χροιά σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση για την ενημέρωση των παιδιών, απέναντι στην πρόληψη της ψυχολογικής και σωματικής παρενόχλησης στον αθλητισμό. Μπορείτε να το διαβάσετε και στο YouTube.

4. Ένα Μπουκάλι Ταξιδεύει, της Αθανασίας Μαρκουλή-Μποντιώτη

Η αγάπη είναι συναίσθημα, είναι όμως κι άλλα πολλά. Όπως ένα γράμμα, μια ματιά, μια ανεμώνη, μια τουλίπα, ένα παιχνίδι,  μια υπόσχεση, ένα χάδι, ένα φιλί, ένα σπίτι στην ακτή, ένα μεγάλο παράθυρο με θέα στη θάλασσα, ένα τραγούδι, ένα ποίημα, ένα παραμύθι, οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει την ψυχή του άλλου και να του αποδείξει ότι ένας άλλος άνθρωπος τον σκέφτεται και ζει γι’ αυτόν, είπε το μπουκάλι…» Ένα παραμύθι που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Τα μικρά παιδιά θα το αγαπήσουν και θα διασκεδάσουν με τις περιπέτειες του μπουκαλιού, ενώ οι μεγαλύτεροι θα συγκινηθούν με μια αλλιώτικη ιστορία αγάπης που ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Στις Εκδόσεις Οσελότο το κάθε παραμύθι μπορεί να αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα, ενώ στόχος είναι να «στεγάσουν» βιβλία που είναι κοντά στα παιδιά, στους εφήβους, αλλά και στους γονείς.

Εκδόσεις Οσελότος

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com