OLD HELLO, ΒΙΒΛΙΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

4 βιβλία που θα δώσουν στα παιδιά “φτερά” για να εκφραστούν!!!!!

Γεννιέσαι ή γίνεσαι δημιουργικός; Η απάντηση κρύβεται σε αυτά τα 4 παιδικά βιβλία

Τώρα που τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους άπλετο ελεύθερο χρόνο, η προσκόλληση σε tablet και λοιπές οθόνες είναι κάτι που ανησυχεί τους γονείς, καθώς θα προτιμούσαν τα παιδιά να απασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες που θα τους δώσουν την ευκαιρία αφενός να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αφετέρου, να ανακαλύψουν τις δεξιότητες και τα κρυφά ταλέντα τους.

Γίνε, παιδί μου, δημιουργικό

Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης,  είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη τα παιδιά να ανακαλύψουν την αξία της δημιουργικότητας, που όσο κι αν φαντάζει κάτι απλό και εφικτό εντούτοις είναι παραγκωνισμένη στις μέρες μας και τα παιδιά έχουν πάψει να την αναζητούν.

Οι άνθρωποι γεννιούνται δημιουργικοί, και με το σωστό περιβάλλον και με τα κατάλληλα δημιουργικά εργαλεία όλοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το έμφυτο ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η επιθυμία για εξερεύνηση και η περιέργεια.

Όπως αποδεικνύουν και σχετικές μελέτες, αν κάποιος θέλει να γίνει πιο δημιουργικός, πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να… βαρεθεί! Όταν κάποιος βαριέται, αναζητά τρόπους να “σπάσει” την ανία του και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η φαντασία του. Έτσι, προκύπτει η δημιουργική σκέψη που έχει ως επακόλουθο μια σειρά από δημιουργικές ιδέες και δραστηριότητες.

Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητο συστατικό στην προσπάθειά μας να μεγαλώσουμε χαρούμενα και ισορροπημένα παιδιά που καλλιεργούν την κριτική σκέψη, αφήνουν τη φαντασία τους να καλπάσει πέρα από τα προφανή και παίρνουν το ρίσκο να ανακαλύψουν μόνα τους τι συμβαίνει γύρω τους, αξιοποιώντας όλες τις διανοητικές τους ικανότητες. Θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί και μιας μορφής ευφυΐα που επιτρέπει στα παιδιά να βρίσκουν πρωτότυπες λύσεις σε κάθε ζήτημα, να βλέπουν τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αντιμετωπίζουν κάθε είδους εμπόδια όχι ως απαγορευτικά για την επίτευξη ενός στόχου, αλλά ως φωτεινούς προειδοποιητικούς σηματοδότες για την ανάγκη αλλαγής πορείας και εύρεσης καλύτερου μονοπατιού.

4 βιβλία που θα δώσουν στα παιδιά “φτερά” για να εκφραστούν

Αν, λοιπόν, ψάχνετε και εσείς τρόπους για να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές, τα 4 παιδικά βιβλία του ταλαντούχου συγγραφέα και εικονογράφου, Πίτερ Χ. Ρέινολντς , που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία “να σκέφτεσαι έξω από το κουτί”, ο Ρέινολντς επιδιώκει να απελευθερώσει τη φαντασία των παιδιών ηλικίας 4 ετών και άνω, να τους κάνει να σπάσουν τα δεσμά της καθοδηγούμενης συλλογιστικής πορείας και να τα ενθαρρύνει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη δημιουργική τους πλευρά.

Κόντρα σε αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο σε άσκοπες ονειροπολήσεις και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα στη ρεαλιστική τους διάσταση, ο συγγραφέας στο βιβλίο του “Χαρούμενος Ονειροπόλος”  προσ(κ)αλεί τα παιδιά να μην πάψουν ποτέ να ονειρεύονται, γιατί τα όνειρα και οι ονειροπολήσεις είναι το πρώτο και το πιο αποφασιστικό ίσως βήμα για την απόκτηση της χαράς.

Στις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά θα μάθουν πόσο σημαντικό είναι να μη σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται (όχι μόνο όταν κοιμούνται μα προπαντός όταν είναι ξύπνια), καθώς τα όνειρα ή αλλιώς τα πυροτεχνήματα του μυαλού φωτίζουν το μέσα μας και αποτελούν την κινητήριο δύναμη για να προχωρήσουμε και να κατακτήσουμε όλα όσα επιθυμούμε.

Το “Πες Κάτι!” είναι ένα βιβλίο αλλιώτικο από τα άλλα καθώς δεν παρουσιάζει στα παιδιά μια ιστορία με διδακτικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως τα ενθαρρύνει να ανακαλύψουν την εσωτερική τους φωνή και να τη χρησιμοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Όπως τα όνειρα είναι η φωνή του μυαλού μας,  έτσι και τα συναισθήματά μας είναι η φωνή της ψυχής μας. Δεν χρειάζεται να μιλάμε με τις ώρες για να εξηγήσουμε αυτά που νιώθουμε ή αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Πολλές φορές οι πράξεις είναι δυνατότερες και σημαντικότερες από τα λόγια.

Ο συγγραφέας με το σύνθημα “Πες Κάτι” θέλει να τονίσει στα παιδιά να μην καταπιέζουν όσα αισθάνονται, αντιθέτως να τους δίνουν σημασία και να τα εξωτερικεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που αυτά μπορούν. Δεν έχει σημασία πώς θα το εκφράσουν. Σημασία έχει να το κάνουν, και να το κάνουν με όλη τη δύναμη της καρδιάς τους. Γιατί μόνο αν εκείνοι το πιστέψουν και το υποστηρίξουν με θέρμη, θα ωθήσουν και τους υπόλοιπους να τους δώσουν τη δέουσα σημασία και να τους ακούσουν.

Εκκολαπτόμενοι συγγραφείς εν δράσει

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το μέλλον εξαρτάται από τους ανθρώπους που τολμούν να σκεφτούν πέρα από τα προφανή και πειραματίζονται διαρκώς, ο Πίτερ Χ. Ρέινολντς , προτείνει για τα μεγαλύτερα παιδιά τα βιβλία “Ξεκίνα με μια τελεία” και “Ξεκίνα με μια λέξη” .

Όσο αντιφατικά και αν ακούγονται από τους τίτλους τους, εντούτοις πρόκειται για 2 μοναδικά στο είδος τους βιβλία – σημειωματάρια ιδεών που καλούν τα παιδιά σε ένα δημιουργικό αναγνωστικό παιχνίδι αλλά και σε ένα κυνήγι κατάκτησης της δημιουργικότητας. Αυτοί που έχουν την ικανότητα να “σκέφτονται έξω από το κουτί”,  είναι εκείνοι που θα οδηγήσουν το μέλλον και θα πραγματοποιήσουν ομορφότερα πράγματα!

Στο “Ξεκίνα με μια τελεία” ο μικρός αναγνώστης θα διαπιστώσει πως μια τόση δα τελεία,  που πολλές φορές φαντάζει ως ένα ασήμαντο και αδιάφορο σημείο στίξης, μπορεί να ανακηρυχθεί σε κάτι σπουδαίο και να οδηγήσει σε κάτι δημιουργικό, που μέχρι να ολοκληρωθεί φάνταζε ανέφικτο.

Με σύνθημα “Ονειρέψου, Οραματίσου και Αφέσου”, το παιδί καλείται να υλοποιήσει μια σειρά από δραστηριότητες που το μόνο που χρειάζεται να κάνει για να τις ολοκληρώσει είναι να σχεδιάσει μια τελεία. Μια τελεία αλλά με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους. Και αφού τελειώσει με τις τελείες, σειρά παίρνουν οι γραμμές,  ώσπου στο τέλος θα πρέπει να… αυτό δεν θα σας το αποκαλύψουμε για λόγους δημιουργικότητας!!!

Το “Ξεκίνα με μια λέξη” είναι το ιδανικό βιβλίο που πρέπει να έχει στην κατοχή του κάθε παιδί που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας και να γράψει κάποτε τη δική του ιστορία. Ο κόσμος των λέξεων είναι ο παράδεισος της λογοτεχνίας και το μόνο που έχουν να κάνουν οι εκκολαπτόμενοι συγγραφείς είναι να τις μάθουν και εν συνεχεία να τις χειρίζονται αριστοτεχνικά.

Έχουμε την τύχη, η γλώσσα μας να είναι μια από τις πλουσιότερες, στον κόσμο, που προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες έκφρασης και διατύπωσης υψηλών και σαφών νοημάτων. Έχει πλαστικότητα, είναι άρτια και το μεγαλείο της είναι κοινά αποδεκτό από όλους. Στις σελίδες αυτού του σημειωματάριου, ο μικρός αναγνώστης καλείται να ακονίσει το μυαλό του, να ενεργοποιήσει τη φαντασία του και να βρει τις κατάλληλες λέξεις που του ζητώνται ανά προτεινόμενη δραστηριότητα.

Με τον τρόπο αυτό θα ανακαλύψει βιωματικά πώς γεννιούνται τα ποιήματα, πώς πλάθονται οι χαρακτήρες και πώς ξεπροβάλλουν οι ιστορίες. Το ταξίδι της γραφής ξεκινά από ένα σημείο στίξης και καταλήγει σε μια όμορφη ιστορία που προκύπτει βάζοντας τις λέξεις στη σειρά.

Πέρα από το υπέροχο κειμενικό στήσιμο των βιβλίων, αξίζει να κάνουμε αναφορά και στην παιχνιδιάρικη εικονογράφηση που αιχμαλωτίζει τη ματιά του παιδιού και καθιστά αυτά τα βιβλία έναν εξαιρετικό τρόπο δημιουργικής απασχόλησης στις καλοκαιρινές διακοπές!

Αναζητήστε τα στα βιβλιοπωλεία και τα παιδιά θα τα ευχαριστηθούν!

ΠΗΓΗ:Infokids.gr