ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

5+1 στάσεις της γιόγκα που διώχνουν το στρες των εξετάσεων (εικόνες)

5+1 στάσεις της γιόγκα που βοηθούν στο στρες των εξετάσεων (εικόνες)

Οι σχολικές και οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν, κάτι που κάνει το στρες των παιδιών, αλλά και των γονέων, να αυξάνεται κατακόρυφα.

Και ιδιαίτερα με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις τα επίπεδα του άγχους χτυπούν κορυφή, καθώς οι υποψήφιοι αγωνιούν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Πολλές φορές αυτό τους αφήνει άυπνους ή αρνητικά συναισθήματα και εξάντληση.

Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος και πολύ πιθανό τα παιδιά να μην έχουν ελεύθερες ώρες για να ξεδώσουν σε κάποια δραστηριότητα, η γιόγκα έρχεται να δώσει τη λύση με εύκολες ασκήσεις (άσανα) που μπορεί το κάθε παιδί να τις κάνει και στο σπίτι ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από το διάβασμα, για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα.

Μαζί με την πρακτική της αναπνοής οι ασκήσεις αυτές μπορούν να απομακρύνουν το άγχος των εξετάσεων και να χαλαρώσουν το παιδί. Και φυσικά, η γιόγκα δεν έχει φύλο! Μπορούν να κάνουν αγόρια και κορίτσια!

1. ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (BALASANA)

Είναι ομολογουμένως η πιο ξεκούραστη άσανα της γιόγκα. Βοηθά να χαλαρώσει το μυαλό, να φύγει το στρες και το άγχος, ενώ γεμίζει το σώμα ενέργεια και ταυτόχρονα χαλαρώνει τους πόνους της πλάτης.  Είναι πολύ καλή για το νευρικό και το λεμφικό σύστημα, ανακουφίζει τους πόνους στη μέση, την καταπόνηση των ισχίων και την ακαμψία των ώμων και του αυχένα. Και είναι λογικό, οι πολλές ώρες στην καρέκλα καταπονούν και χαλάει η στάση του σώματος. 

Πώς μπαίνουμε στη στάση

Καθόμαστε στο έδαφος με γλουτούς στις φτέρνες, γόνατα ενωμένα μαζί, εισπνέουμε και στην εκπνοή κάνουμε κάμψη με τα χέρια μπροστά, στο πλάι με τις παλάμες προς τον ουρανό ή τελείως χαλαρά όπου θέλετε. Για λιγότερο απαιτητική κάμψη, αν το σώμα είναι «σφιγμένο», αφήνουμε πιο ανοιχτά τα γόνατα, παίρνουμε μία εισπνοή και στην εκπνοή κάνουμε κάμψη όπως παραπάνω.  Αν τα χέρια δεν φτάνουν στο έδαφος, φτιάχνουμε δύο γροθιές και βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη. Σημαντικό, οι γλουτοί να μην ξεκολλήσουν από τις φτέρνες.

2.  ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ (SETU BANDHA SARVANGASANA)

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες άσανα για το άγχος και το στρες. Βοηθά να τεντώσουν οι μύες τις πλάτης και των ποδιών, ενώ είναι μία εξαιρετική άσκηση για τόνωση των μηρών και των γλουτών. Συμβάλλει, επίσης, στον έλεγχο της υψηλής πίεσης και μειώνει τους πόνους στην πλάτη, τους πονοκεφάλους, τις διαταραχές του ύπνου και την κόπωση, ειδικά μετά από πολλές ώρες διαβάσματος.

Πώς μπαίνουμε στη στάση

Από ξαπλωτή θέση, λυγίζουμε τα γόνατα και πατάμε τα πέλματα στο έδαφος, φέρνοντας τους αστραγάλους κάτω από τα γόνατα. Ανοίγουμε τα πέλματα περίπου στο άνοιγμα της λεκάνης. Τοποθετούμε τις παλάμες αριστερά και δεξιά του κορμού με το εσωτερικό της παλάμης να ακουμπά στο έδαφος. Παίρνουμε μία εισπνοή και πιέζοντας τις παλάμες στο έδαφος ανασηκώνουμε τη λεκάνη. Ενεργοποιούμε τους γλουτούς, ο αφαλός με πρόθεση στη σπονδυλική στήλη και ο κόκκυγας πρέπει να είναι μαζεμένος. Το πίσω μέρος του κεφαλιού πιέζει ελαφρά το πάτωμα έτσι ώστε το πηγούνι να μην πιέζει την κλείδα και μας κόβοει την αναπνοή. Ο θώρακας είναι αυτός που ανεβαίνει προς το πηγούνι. Προσέχουμε να μην ανοίγουν πολύ τα γόνατα και τα πέλματα να πατούν καλά κάτω. Εισπνέουμε – εκπνέουμε για 5-7 αναπνοές και κατεβάζουμε αργά τη λεκάνη προς το έδαφος. Αν νιώθουμε καλά, επαναλαμβάνουμε για άλλους δύο γύρους.

3. ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΜΨΗ (UTTANASANA)

Η ιδανική άσανα για τη μείωση του στρες. Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς αυξάνει την αιμάτωση σε όλο το σώμα. Τεντώνει τη σπονδυλική στήλη, βελτιώνει την ευλυγισία, τονίζει τους κοιλιακούς μύες και τα εσωτερικά όργανα.

Πώς μπαίνουμε στη στάση

Από την όρθια θέση , φέρνουμε πέλματα ενωμένα ή με μικρό άνοιγμα, διατηρούμε κλειστά πλευρά. Παίρνουμε εισπνοή και στην εκπνοή κάνουμε κάμψη μπροστά. Πρόθεσή μας είναι να ακουμπήσουν οι κάτω κοιλιακοί στους μηρούς για να προφυλάξουμε τη μέση μας. Τα χέρια ακουμπούν στο ψαχνό της γάμπας. Τα γόνατα πρέπει να είναι τεντωμένα, ωστόσο αν ενοχλεί στο πίσω μέρος, τα λυγίζουμε λίγο. Μένουμε για 5 αναπνοές και με εισπνοή επανερχόμαστε στην όρθια θέση.

4. ΚΑΤΩ ΣΚΥΛΟΣ (ADHO MUKHA SVANASANA)

Είναι μία στάση ξεκούρασης στις πρακτικές της γιόγκα. Είναι μία εκπληκτική άσκηση για χαλάρωση από το στρες, μάς βοηθά να ξυπνήσουμε τις αισθήσεις μας και να διώξουμε την κόπωση. Ανανεώνει το σώμα, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ βοηθά στην ανακούφιση των πόνων του αυχένα και χαλαρώνει τον «σφιγμένο» κορμό.

Πώς μπαίνουμε στην στάση

Από τη στάση της σανίδας με εκπνοή σπρώχνουμε πίσω τη λεκάνη μας, ώστε να κάνει καμπύλη. Οι παλάμες θέλουμε να είναι στο άνοιγμα των ώμων ή ελαφρώς πιο ανοιχτά. Ο δείκτης και το μεσαίο δάχτυλο δείχνουν την ευθεία, ενώ πατούν καλά στο έδαφος όλα τα «μαξιλαράκια» της παλάμης. Οι αγκώνες είναι τεντωμένοι και τα «ματάκια» τους (το εσωτερικό) κοιτούν το ένα το άλλο. Πιέζουμε καλά κάτω και μπροστά τον κορμό, ενώ η λεκάνη μακραίνει πίσω και κάτω. Ο κόκκυγας είναι μαζεμένος και ο αφαλός νιώθουμε να αγκαλιάζει τα εσωτερικά μας όργανα. Τα γόνατα είναι τεντωμένα ή λυγισμένα και τα πέλματα πατάνε στο έδαφος. Οι φτέρνες μπορούν και να είναι λίγο ανασηκωμένες, δεν μας πειράζει. Μένουμε για 5-7 αναπνοές.

6. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ  (SAVASANA)

Η κάθε πρακτική της γιόγκα τελειώνει με τη savasana, τη στάση της πλήρους χαλάρωσης. Είναι η αγαπημένη όλων των μαθητών, καθώς μετά την πρακτική το σώμα μπαίνει στην πλήρη ηρεμία.

Η savasana ηρεμεί, επαναφέρει την αναπνοή, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πώς μπαίνουμε στη στάση

Είναι απλό. Βρίσκουμε μία άνετη ξαπλωτή θέση. Αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα στα πέλματα και τα αφήνουμε να πέσουν αριστερά δεξιά. Τοποθετούμε τις παλάμες αριστερά δεξιά, ανοιχτές προς τον ουρανό. Χαλαρώνουμε κάθε έκφραση του προσώπου, κλείνουμε τα μάτια, χαλαρώνουμε δόντια, γλώσσα, και ακολουθούμε τον ρυθμό της αναπνοής. Αν θέλουμε φοράμε κάτι πιο ζεστό ή βάζουμε λίγη χαλαρωτική μουσική που θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην πλήρη ηρεμία.

Μένουμε στη στάση για 10-15 λεπτά.

http://infokids.gr