Τα ενεργειακά ποτά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για αμέτρητα παιδιά ό,τι και ο καφές για τους ενήλικες. Στη διαδρομή προς το σχολείο, τα παιδιά σταματούν στο περίπτερο και επιλέγουν από το ψυγείο μία εντυπωσιακή συσκευασία με το περιεχόμενο που -στο μυαλό των παιδιών- είναι κάτι σαν το μαγικό φίλτρο του Δρυΐδη Πανοραμίξ: Τους δίνει άμεσα ενέργεια αρκετή για να… πετάξουν! Είναι κάτι τέτοιο ασφαλές;
5 σοβαροί λόγοι για να πει το παιδί ΟΧΙ στα ενεργειακά ποτά
“Τα ενεργειακά ποτά διαφημίζονται ως ενισχυτές ενέργειας και ευεξίας και αυτός είναι ο λόγος καταρχάς που προτιμώνται από τα παιδιά, ιδιαίτερα από εκείνα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή από αυτά που διαβάζουν τα απογεύματα, οπότε και έχουν ανάγκη από παραπάνω τόνωση. Πρόκειται για εξαιρετικά διαδεδομένα ποτά, όμως, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχουν, έπειτα ειδικά από περιστατικά εφήβων που χρειάστηκε ακόμα και να νοσηλευτούν έπειτα από κατανάλωσή τους”, εξηγεί ο κ. Χαραμαράς και συνεχίζει.
“Τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη, αυξημένες ποσότητες γλυκόζης, ταυρίνης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις περιέχουν και αλκοόλ”, συμπληρώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στις ουσίες αυτών, οι οποίες όταν αναμιγνύονται μπορεί να έχουν… εκρηκτική επίδραση. “Μπορούμε να απαγορεύσουμε από τα παιδιά την κατανάλωση αυτών των ποτών, όμως με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα -να τα καταναλώνουν από αντίδραση. Το ιδανικό, λοιπόν, είναι να τα ενημερώσουμε, ότι τα ποτά αυτά περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες κάποιων ουσιών που όχι μόνο δεν χρειάζεται το παιδί, αλλά και δεν πρέπει να λαμβάνει”. Ανακεφαλαιώνει λοιπόν τα προβλήματα με τα οποία έχουν συνδεθεί τα ενεργειακά ποτά:
Στερητικά σύνδρομα: Έχει διαπιστωθεί, ότι έφηβοι που καταναλώνουν τακτικά τέτοια ποτά, εμφανίζουν στερητικά σύνδρομα όταν τα σταματήσουν που μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 2 ή 3 εβδομάδες μετά την διακοπή της λήψης τους.
Ταχυκαρδίες – αυξημένη πίεση: Το συχνότερο σύμπτωμα που έχουν τα παιδιά που λαμβάνουν αυτά τα ποτά, είναι ταχυκαρδίες και αυξημένη πίεση -είναι αυτός ο λόγος που τα προτιμούν τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων.
Υπερβολική διούρηση που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση: Τα ποτά αυτά λόγω της υψηλής ποσότητας γλυκόζης, προκαλούν υπερβολική διούρηση, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση (στην καλύτερη περίπτωση), αν το νερό που χάνει ο οργανισμός με τα ούρα δεν αναπληρωθεί σωστά. Στη χειρότερη, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικά ή ανακοπές.
Αυξημένο ζάχαρο: Ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος αν τα παιδιά καταναλώνουν τα ποτά αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Τα δε σάκχαρα που περιέχουν επιβαρύνουν τρομερά το συκώτι του παιδιού, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ είναι εξαιρετικά βλαβερά και για τα δόντια.
Αμέτρητοι οι κίνδυνοι από την ύπαρξη αλκοόλ: Αν το δε ποτό περιέχει αλκοόλ, οι κίνδυνοι για το παιδί είναι πολύ περισσότεροι, όπως π.χ. ηπατίτιδα, κύρωση ήπατος, μειωμένα αντανακλαστικά που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα κ.α. Η ποσότητα αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώνει ένα παιδί είναι κοντά στο μηδέν.
Μεγάλο ποσοστό αποβολών στις εφηβικές εγκυμοσύνες: Έρευνες στην Αμερική, όπου η εφηβική εγκυμοσύνη είναι συχνότερο φαινόμενο συγκριτικά με την Ευρώπη, έχουν δείξει ότι έγκυες που καταναλώνουν τέτοια ποτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν ή το μωρό τους να έχει ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης και έτσι να γεννηθεί λιποβαρές.
“Δεν είναι τυχαίο, ότι η WADA -ο Παγκόσμιος οργανισμός anti-doping- σκεφτόταν σοβαρά να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτών των ποτών, τα οποία έχουν οδηγήσει και αθλητές στο νοσοκομείο”, καταλήγει ο παιδίατρος, ο οποίος επαναλαμβάνει τον κίνδυνο των ποτών αυτών για τα παιδιά μας.
Τέλος, ο κ. Χαραμαράς χτυπά ένα καμπανάκι στην οικογένεια του παιδιού που καταναλώνει ενεργειακά ποτά, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους που έχει εθιστεί σε αυτά, τι σχέση μπορεί να έχουν με το περιβάλλον στο οποίο ζει, με το σχολείο του, με τις διατροφικές του συνήθειες, με τον εξωσχολικό του χρόνο κ.λ.π. Τονίζει δε, ότι πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο κατάθλιψης ή άλλων ψυχιατρικών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν ακόμα θέματα ταμπού για την ελληνική οικογένεια, όμως δεδομένου του μεγάλου αριθμού παιδιών που τα εμφανίζουν, πρέπει να συζητιόνται ανοιχτά. “Έχουμε πολλά καταθλιπτικά παιδιά στην εφηβική ηλικία και δεν το ξέρουμε, όποτε πρέπει να αναρωτηθούμε αν πίσω από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών κρύβεται ένα μήνυμα – μία παθολογία – που προσπαθεί το παιδί να μας στείλει”, καταλήγει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ:Infokids.gr