OLD HELLO 2

5 προορισμοί για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, που συνδέονται με την Επανάσταση

Εμείς επιλέξαμε 5 προορισμούς που, όχι μόνο είναι υπέροχοι αυτή την εποχή, αλλά επιπλέον συνδέονται με την Επανάσταση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μάθετε περισσότερα για την ελληνική ιστορία και να ζήσετε το κλίμα των εορτασμών της ημέρας.

Μάνη

Η Μάνη, η ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου, ήταν η πρώτη που κήρυξε τον αγώνα της απελευθέρωσης, συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου του 1821.

Με τα επιβλητικά τοπία, τα ιστορικά μνημεία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα σπήλαια και τα φαράγγια, το συνδυασμό θάλασσας και βουνού, η Μάνη αποτελεί έναν υπέροχο ανοιξιάτικο προορισμό.

Η Αρεόπολη αποτελεί δημοφιλή βάση για περιηγήσεις στα γύρω χωριά και σε ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη. Είναι ένας καλοδιατηρημένος οικισμός με πέτρινα σοκάκια που ζωντανεύουν τα ίχνη του παρελθόντος. Αξίζει να επισκεφθείτε τα πετρόχτιστα χωριά με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, όπως η Βάθεια και ο Γερολιμένας, το παραθαλάσσιο Οίτυλο και το γραφικό Λιμένι, με φόντο τον πύργο των Μαυρομιχαλαίων.
5 προορισμοί για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, που συνδέονται με την Επανάσταση

Ορεινή Αρκαδία

Τα χωριά της Αρκαδίας είχαν σημαντική συμβολή στην Επανάσταση του 1821 και ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας, με τα ατέλειωτα ελατοδάση και τις διαδοχικές κορυφογραμμές που χάνονται στον ορίζοντα, θα σας μαγέψουν. Άνω Δολιανά, Καστάνιτσα, Πραστός, Βαλτεσινίκο, Βυτίνα, είναι μερικά από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Αρκαδίας.

Από τα πιο γνωστά βέβαια, η Στεμνίτσα ή «Χωριατοπούλα του Μοριά», όπως την αποκαλούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που τη θεωρούσε το προσωπικό του καταφύγιο. Ο όμορφος αρκαδικός οικισμός διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της, ενώ είναι πατρίδα πολλών προσωπικοτήτων του αγώνα του 1821. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού δεσπόζουν εντυπωσιακά πυργόσπιτα (όπως αυτό του Ροϊλού), ενώ επίσης, θα συναντήσετε, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας όπου συνεχίζεται η παραδοσιακή τέχνη, τη συνοικία Παλαμηδέικα, το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη Μάνα του Νερού (την πηγή ύδρευσης του χωριού) και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το νερόμυλο του Τσαγκούρου.

Η Δημητσάνα είναι ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός της Αρκαδίας και ο τόπος που γέννησε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με εντυπωσιακά μοναστήρια, το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο. Λίγο έξω από το χωριό θα συναντήσετε το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο.

Ναύπλιο

Η ιστορία του Ναυπλίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική Επανάσταση. Το Ναύπλιο ορίστηκε το 1823 έδρα της κυβερνήσεως, η οποία εγκαταστάθηκε εκεί τον Ιούνιο του 1824. Το πρώτο Φύλλο της Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τυπώθηκε στο Ναύπλιο το 1825, ενώ ένα χρόνο μετά εγκαταστάθηκε εκεί ο Καποδίστριας, τον οποίο η Γ’ Εθνοσυνέλευση είχε ορίσει ως προσωρινό κυβερνήτη για επτά χρόνια, και ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα το 1831.

πλατεία Συντάγματος, το Βουλευτικό που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους, οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σπυρίδωνα, «αφηγούνται» σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Τα δύο ενετικά κάστρα, το Παλαμήδι και το Μπούρτζι, κυριαρχούν και δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Μην παραλείψετε να κάνετε μία ειδυλλιακή βόλτα στον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας, απολαμβάνοντας τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας.
5 προορισμοί για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, που συνδέονται με την Επανάσταση

Επίδαυρος

Στη σημερινή περιοχή της Νέας Επιδαύρου έλαβε χώρα η Α΄ Εθνοσυνέλευση που συνέταξε και ψήφισε, τον Ιανουάριο του 1822, τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», που αποτελεί το πρώτο Σύνταγμα της χώρας μας.

Η Επίδαυρος είναι ένας κοντινός προορισμός που συνδυάζει ιστορία, όμορφα τοπία και παραλίες. Η θέα κατά τη διαδρομή θα σας εντυπωσιάσει πριν καν φτάσετε στον προορισμό σας. Η Παλαιά Επίδαυρος είναι γεμάτη από αρχαιότητες. Στην περιοχή του σύγχρονου χωριού βρισκόταν η πόλη της αρχαίας Επιδαύρου, από την οποία σώζεται το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, στη χερσόνησο Νησί.

Δίπλα από το θέατρο και στο θαλάσσιο χώρο γύρω από το Νησί υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης. Η βυθισμένη πολιτεία της Παλαιάς Επιδαύρου βρίσκεται μόλις δύο μέτρα κάτω από τη θάλασσα, όπου έχουν βρεθεί μυκηναϊκοί τάφοι, αμφορείς, πλακόστρωτα.

Ύδρα

Η Ύδρα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Υδραίοι, όπως ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, οι ναυμάχοι Ιάκωβος και Μανώλης Τομπάζης, ο Αναστάσιος Τσαμαδός, ο Γ. Σαχτούρης, ο Γ. Σαχίνης, ο Αντώνης Κριεζής, οι Βώκοι μαζί με τους πυρπολητές Ι. Ματρόζο, Ανδρέα Πιπίνο και Βατικιώτη, έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Ο υδραϊκός στόλος μαζί με το στόλο των Σπετσών και των Ψαρών, κυριάρχησε στη θάλασσα κατά τον επταετή αγώνα.

Αριστοκρατική, γοητευτική και κοσμοπολίτικη, η Ύδρα, η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού, προσφέρει ένα μαγευτικό ταξίδι στο παρελθόν με την αναλλοίωτη της ομορφιά μέσα στη διάρκεια των ετών και την απόλυτη δύναμη της απλότητας, την τέχνη του λιτού και τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού να την καθιστούν έναν από τους πιο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς.

Η ανυπέρβλητη γοητεία της, η καλλιτεχνική έμπνευση για σπουδαίες προσωπικότητες, η ιστορία και η μακρά ναυτική παράδοση προσφέρουν γενναιόδωρα στον ταξιδιώτη ένα ανεκτίμητο αίσθημα ελευθερίας, ενώ τα γαϊδουράκια, τα άλογα και τα θαλάσσια ταξί, όντας τα μοναδικά μεταφορικά μέσα του νησιού, αφού τα τροχοφόρα απαγορεύονται, κάνουν το ρολόι του χρόνου να γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

http://citykidsguide.com