OLD HELLO 2

5 τρόποι για αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό

Αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός. Τρεις έννοιες εξέχουσας σημασίας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Αρχικά, η αυτοπεποίθηση αναφέρεται στη θετική, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική αντίληψη του ατόμου για τον εαυτό του, αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχει στις ικανότητές του, και είναι ανθεκτική, με την έννοια ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, η θετική άποψη του ατόμου για τον εαυτό του παραμένει η ίδια. Η αυτοεκτίμηση από την άλλη, είναι ο βαθμός πίστης που έχει κάποιος στις αρετές που απαιτούνται για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και ο αυτοσεβασμός συνδέεται με το κατά πόσο το άτομο σέβεται τον εαυτό του. Κι οι τρεις έννοιες είναι αλληλένδετες, επηρεάζοντας άμεσα η μία την άλλη και καθορίζοντας την εν γένει αυτοεικόνα του ατόμου.

Όταν οι τρεις παραπάνω έννοιες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, είναι σύνηθες φαινόμενο το άτομο να φέρεται σκληρά στον εαυτό του. Βέβαια, ανάλογα τις συνθήκες, ακόμη και άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, μπορεί να υποπέσουν στο σφάλμα να φερθούν στον εαυτό τους με δριμεία αυστηρότητα, η οποία τις περισσότερες φορές είναι παντελώς αχρείαστη. Σίγουρα, ο κάθε ένας από εμάς είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της υπερβολής. Οφείλουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να πιστεύουμε στον εαυτό μας γιατί μόνο έτσι θα εξελιχθούμε ως άνθρωποι.

Οπότε, αν αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με υπερβολική αυστηρότητα, τον αμφισβητείτε ή ακόμη και τον κατακρίνετε, προβαίνετε σε επιζήμιες συμπεριφορές και τον παραμελείτε. Παρακάτω θα βρείτε πέντε τρόπους να το αλλάξετε αυτό και να αποκτήσετε μια πιο υγιή σχέση με εσάς.

  • Αφουγκραστείτε τις ανάγκες σας

Αφιερώστε χρόνο να αφουγκραστείτε τα θέλω και τις ανάγκες σας. Τι χρειάζεστε περισσότερο αυτή τη στιγμή της ζωής σας; Το να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας προωθεί τη συναισθηματική σταθερότητα, την ασφάλεια στις σχέσεις μας με τους άλλους και συμβάλλει ουσιαστικά στο να καταφέρουμε τελικά να τις εκπληρώσουμε.

  • Αποβάλετε τους τοξικούς ανθρώπους

Για να μπορείτε να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας, πρέπει να αποβάλλετε από τη ζωή σας οτιδήποτε το τοξικό. Θυμηθείτε ότι οι τρεις προαναφερόμενες έννοιες, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός, μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τους “σημαντικούς άλλους” καθώς και από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Γι’ αυτό, να αναζητάτε δίπλα σας ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα και να απομακρύνετε όλους αυτούς που σας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.

  • Εστιάστε σε αυτά που έχετε, όχι σε αυτά που σας λείπουν

Ας αρχίσουμε με τα βασικά – σε όλους μας λείπει κάτι. Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα κι αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά στη σύγχρονη εποχή των social media, εστιάζουν μόνο σε αυτά που δεν έχουν. Η ψευδαίσθηση της τελειότητας που προβάλλεται μέσω του Instagram και άλλων μέσων, ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αίσθηση ματαίωσης που πλήττει πολύ κόσμο και το συναίσθημα της ζήλιας που δειλά-δειλά κάνει την εμφάνιση του, υποβάλλοντάς μας στη διαδικασία να συγκρινόμαστε με τους άλλους και να απαριθμούμε όλα αυτά που μας λείπουν. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να ανακατευθύνουμε την ενέργεια μας και να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε για αλλαγή.

  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για όλα

Το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας, είναι πράγματι πολύ σημαντικό προσόν. Ωστόσο, κάποιες φορές το παρακάνουμε. Υπάρχουν πράγματα που βρίσκονται εκτός της σφαίρας ελέγχου μας και δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Αφήστε τη ζωή να κυλήσει και μην αναλώνεστε σε πράγματα που δεν εξαρτώνται από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο αποβάλλετε το περίσσιο άγχος και έχετε περισσότερη ενέργεια να ασχοληθείτε με αυτά που όντως μπορείτε να ελέγξετε, τους στόχους σας και τα όνειρα σας.

  • Δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους

Αποτελεί ίδιον γνώρισμα των ανθρώπων να θέλουν να γίνονται συμπαθείς και αρεστοί. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα και πρέπει να μάθετε να το αντιμετωπίζετε. Είναι μέγα λάθος να προσπαθήσετε να μεταβάλετε τη συμπεριφορά σας και να αλλοιώσετε την προσωπικότητα σας μόνο και μόνο για να γίνετε αρεστοί. Το να προσποιείστε κάτι που δεν είστε, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για εσάς και θα έχει ως αποτέλεσμα οι σχέσεις σας με τους άλλους να στηρίζονται σε πολύ σαθρά θεμέλια. Αγαπήστε τον εαυτό σας και αποδεχτείτε τον όπως είναι.

Πηγή : traumahelp.gr