ΒΙΒΛΙΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

5 βιβλία που μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γονείς που μπορούμε να γίνουμε, αλλά πολλές φορές η προσπάθεια και οι αγαθές προθέσεις δεν αρκούν. Για να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών μας, έχουμε ανάγκη κάθε πρακτική βοήθεια και κάθε εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα από τα καλύτερα εργαλεία είναι τα βιβλία, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 5 τίτλους που μας βοήθησαν ουσιαστικά να γίνουμε καλύτεροι γονείς, από τον πλούσιο κατάλογο των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)

5 βιβλία που μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο-οδηγό για γονείς, ένα μπεστ σέλερ γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά στην καθημερινότητά σας με το μωρό. Στις σελίδες του θα βρείτε όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστείτε για αυτούς τους ομολογουμένως απαιτητικούς μήνες. Αξιοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, οι καταξιωμένες παιδαγωγοί Simone Davies και Junnifa Uzodike μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τις ανάγκες του μωρού, να το βοηθήσουμε στην ανάπτυξή του και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια υγιή σχέση που θα μας συντροφεύει μια ζωή. Με εκατοντάδες συμβουλές και παραδείγματα, φωτογραφικό υλικό και χρήσιμους πίνακες μαθαίνουμε πώς:

· Να προετοιμαστούμε για τον γονεϊκό ρόλο σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

· Να παρατηρούμε το μωρό μας για να καταλαβαίνουμε τις πραγματικές του ανάγκες, χωρίς άγχος και προκαταλήψεις.

· Να διαμορφώσουμε κατάλληλα το σπίτι μας, ώστε να υπάρχουν χώροι στους οποίους τίποτα δεν απαγορεύεται.

· Να οργανώνουμε μοντεσσοριανές δραστηριότητες που ενισχύουν τη γλωσσική και την κινητική εξέλιξη του μωρού με σεβασμό στον δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

· Να βοηθήσουμε το μωρό να νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε γονιό που αναγνωρίζει τη σημασία της μεθόδου Μοντεσσόρι στην ανάπτυξη του παιδιού και θέλει να ξεκινήσει να την εφαρμόζει από νωρίς, ακολουθώντας τα σωστά βήματα.

Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορείτε να ανατρέξετε στο μπεστ σέλερ, Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών), για το οποίο έχουμε μιλήσει αναλυτικά εδώ.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους

5 βιβλία που μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Είτε το παιδί μας είναι εσωστρεφές και ντροπαλό είτε εξωστρεφές και κοινωνικό, οι φιλίες είναι πάντα δύσκολες και ειδικά αυτές της παιδικής ηλικίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πνευματική και τη συναισθηματική υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε. Το βιβλίο της Poppy O’Neil μάς βοηθά να διδάξουμε στο παιδί μας τα συστατικά μιας υγιούς φιλίας και να το εφοδιάσουμε με τα εργαλεία που χρειάζεται για να χτίσει ισχυρότερους δεσμούς και να νιώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει νέους φίλους. Προσφέρει ιδέες, πληροφορίες και απλές συμβουλές που μας δίνουν το έναυσμα ώστε να μιλήσουμε με το παιδί και να του δείξουμε πώς να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Στις σελίδες του θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια του θετικού τρόπου σκέψης και της ενσυναίσθησης, για την αντιμετώπιση της πίεσης των συνομηλίκων και του εκφοβισμού, καθώς και καίριες συμβουλές ώστε να αναγνωρίζετε πότε πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο

Ίσως το κυριότερο μέλημα κάθε γονιού. Όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα και υγιή, και προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό.

Όμως, υπάρχουν καθημερινά τόσοι λόγοι που μπορεί ένα παιδί να έχει κακή διάθεση, που είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίζουμε πάντα τον καλύτερο τρόπο για να το υποστηρίξουμε. Το βιβλίο της Caroline Roope μάς βοήθησε πολύ να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας και να το εφοδιάσουμε με τα εργαλεία που χρειάζεται για να εκφραστεί. Δίνει ιδέες για απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που διευκολύνουν το παιδί να υιοθετήσει μια πιο θετική στάση, να χτίσει την ψυχική ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται στη ζωή του, και προτείνει δραστηριότητες που ενισχύουν την καλή διάθεση.

Τα δύο παραπάνω βιβλία εντάσσονται σε μια σειρά τεσσάρων τόμων (οι άλλοι δύο τίτλοι που ετοιμάζονται είναι Πώς να βοηθήσω το παιδί να μην αγχώνεται και Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να ελέγχει τη διάθεσή του) με συμβουλές προς τους γονείς για την ανατροφή των παιδιών. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα βιβλία αυτά, μιας και είναι από τα ελάχιστα στην κατηγορία parenting που σε κάθε σελίδα δίνουν πρακτικές συμβουλές, κρατώντας την ουσία, χωρίς πλατειασμούς και ατέλειωτες αναλύσεις.

Γονείς στην πράξη: Το παιδί μου είναι διαφορετικό! Πώς να το βοηθήσω;

5 βιβλία που μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Μήπως το παιδί σας είναι σε διαρκή κίνηση; Είναι παρορμητικό, ευσυγκίνητο, αφηρημένο, μοναχικό, αγχωμένο; Νιώθετε πως έχετε ένα παιδί διαφορετικό, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και βιώνει τα συναισθήματα με τον δικό του μη συνηθισμένο τρόπο; Το εικονογραφημένο βιβλίο της ψυχοπαιδαγωγού Marina Failliot-Laloux συνδυάζει ιδανικά τη θεωρία με την πράξη για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχολογία των παιδιών μας και να τους δείξει τον δρόμο της ηρεμίας.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις σελίδες του έχουμε την ευκαιρία:

· Να κατανοήσουμε τις διαταραχές της μάθησης (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία), τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα [ΔΕΠ / Υ], την υψηλή νοητική ικανότητα, το σύνδρομο Άσπεργκερ.

· Να βοηθήσουμε το παιδί να εξελιχθεί νοητικά, σωματικά και συναισθηματικά.

· Να βρούμε τους τρόπους να το ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσει τα ξεχωριστά του ταλέντα, να διαχειριστεί την υπερευαισθησία του και να ελέγξει το σώμα του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο αυτό είναι μέρος μιας σειράς του έγκυρου γαλλικού εκδοτικού οίκου LAROUSSE με συμβουλές προς γονείς σε συγκεκριμένα θέματα που τους απασχολούν όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Το φθινόπωρο οι εκδόσεις Μεταίχμιο ετοιμάζουν τον επόμενο τόμο της σειράς «Γονείς στην πράξη:», με τίτλο Το παιδί μου δεν συγκεντρώνεται και δεν ηρεμεί! για τα παιδιά που έχουν διάσπαση προσοχής.

Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα: Εφηβεία – η πορεία προς την ανεξαρτησία

5 βιβλία που μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Μια γνωστή κι αγαπημένη σειρά βιβλίων, ένα διεθνές μπεστ σέλερ που κυριολεκτικά μας έχει λύσει τα χέρια. Στον πέμπτο και τελευταίο τόμο της σειράς η καταξιωμένη ψυχολόγος Hedvig Montgomery μάς βοηθάει να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του εφήβου, αλλά και να σταθούμε δίπλα του και να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με υπομονή και αγάπη. Παράλληλα, μας προτείνει να συζητήσουμε για τα όρια, τις οθόνες, τον εκφοβισμό, τη σεξουαλικότητα, το αλκοόλ, το σώμα και την εμφάνιση. Ίσως τώρα αναρωτιέστε: Μα υπάρχει περίπτωση όσα αναφέρει να έχουν πρακτική εφαρμογή; Κι όμως, ναι. Σίγουρα, κάποια πράγματα ίσως δεν σας ταιριάξουν και δεν «δουλέψουν» στη δική σας οικογένεια, αλλά είναι δεδομένο ότι κάποια από τα θέματα και τα βήματα που προτείνει η Νορβηγή ψυχολόγος με ειδίκευση και πολύχρονη εμπειρία στην οικογενειακή συμβουλευτική και την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων θα σας βοηθήσουν ουσιαστικά.

Τα βιβλία είναι, πολλές φορές, ο καλύτερος σύμμαχός μας στο άγνωστο ταξίδι της γονεϊκότητας. Με τη συμβολή των ειδικών, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας (και για εμάς) κι ας συνεχίσουμε αυτό το υπέροχο και συνάμα δύσκολο ταξίδι δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό! Τα παραπάνω βιβλία θα σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμη καλύτεροι γονείς και, κυρίως, να μην αισθάνεστε πελαγωμένοι…

http://themamagers.gr