ΒΙΒΛΙΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

7 νέα «καλοκαιρινά» βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών

1. Η μικρή μου μυθολογία: Οδύσσεια και Δαίδαλος και Ίκαρος 

Η μικρή μου μυθολογία - Οδύσσεια και Δαίδαλος και Ίκαρος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Photo: epbooks.gr

Δύο νέα βιβλία της σειράς, Η μικρή μου μυθολογία κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για την Οδύσσεια και το Δαίδαλος και Ίκαρος, δύο ιστορίες που δε χρειάζονται συστάσεις. Τα βιβλία είναι τυπωμένα σε χοντρό χαρτόνι τόσο στο εξώφυλλο όσο και στις εσωτερικές τους σελίδες. Οι σελίδες ενός τέτοιου βιβλίου είναι ειδικά διπλωμένες μεταξύ τους και όχι με συνδετήρες και καρφίτσες και ως εκ τούτου είναι πολύ ανθεκτικά και κατάλληλα για παιδιά μικρής ηλικίας. Τα βιβλία έχουν τετράγωνο σχήμα, σκληρές ανθεκτικές σελίδες και μηχανισμούς με κινούμενα ή αναδιπλούμενα μέρη και μέσα σε λίγες σελίδες ξεδιπλώνουν βασικά σημεία της κάθε ιστορίας.
Ασφαλώς το βασικό όπλο τους είναι το αισθητηριακό παιχνίδι των δαχτύλων των παιδιών με τις οπές, τις ροδέλες και τα βελάκια που μετακινούν μέρη των σελίδων εντυπωσιάζοντας τα μικρά παιδιά. Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη εντυπωσιακές ιστορίες, με γεγονότα που κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Ο Οδυσσέας σάλπαρε με δώδεκα καράβια από την Τροία και ξέφυγε από τον Κύκλωπα Πολύφημο, από την Κίρκη, από τις Σειρήνες και το τραγούδι τους για να φτάσει τελικά στην Ιθάκη. Ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος είναι φυλακισμένοι στο παλάτι και προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν. Φτιάχνουν φτερά με πούπουλα και κερί και πετούν μακριά σαν πουλιά αλλά ο Ίκαρος πλησιάζει πολύ τον ήλιο. Πέντε διαφορετικοί μηχανισμοί σε κάθε βιβλίο που μετακινούν ήρωες ή τροποποιούν τη δράση.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κόστος: 6,75 ευρώ
Ηλικίες: 1.5 – 3 ετών

2. Χομ – Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους, της Τζιν Γουίλις

Χομ - Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους, της Τζιν Γουίλις, Εκδόσεις Ίκαρος

Photo: ikarosbooks.gr

Μια σπουδαία συγγραφέας, η Τζιν Γουίλις, επιστρέφει με ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που διεισδύει επιδέξια σε ένα πλήθος γοητευτικών παραδρόμων όπως η φιλία, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η ηθική, ο διαφορετικός κόσμος παιδιών και ενηλίκων, ενώ συνομιλεί αυθεντικά με τον πρωτόγονο εαυτό μας και τα κομμάτια του που είτε επιβιώνουν είτε ξεψυχούν μέσα μας. Μετά το ναυάγιο, το αγόρι κολύμπησα μέχρι ένα έρημο νησί. Εκεί συνάντησε τον Χομ. Τρόμαξαν κι οι δυο όταν συναντήθηκαν. Είναι τριχωτός, λίγο πιο κοντός από το αγόρι, αγνώστου ηλικίας, δίχως οικογένεια πια που έχει χαθεί για διάφορους λόγους. Παίζουν μαζί, περνούν χρόνο μαζί, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Για παράδειγμα το αγόρι έμαθε από τον Χομ ποια φρούτα μπορεί να φάει, έμαθε να χειρίζεται σαν εργαλεία αιχμηρές πέτρες, να τρέχει γρήγορα. Και το αγόρι του έμαθε τη φωτιά, να παίζει με ένα αυτοκινητάκι. Όταν εμφανίζεται ένα πλοίο, το αγόρι σκιρτά. Μα αν τον δει το πλοίο, θα δει και τον Χομ. Και η ζωή του θα αλλάξει για πάντα…
Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που διεισδύει επιδέξια σε ένα πλήθος γοητευτικών παραδρόμων. Τι είναι ο Χομ; Τι συμβολίζει άραγε; Είναι ο αρχαίος πρόγονος των ανθρώπων, εκείνος ο σκυφτός, τριχωτός, που ήξερε όσα του χρειάζονταν για να επιβιώσει σε ένα νησί μονάχος; Εικονογράφηση με πολύ έντονα χρώματα, ιδιαιτέρως εκφραστική, με κίνηση, άλλοτε με πολλή λεπτομέρεια, άλλοτε πιο αφαιρετική. Η αίσθησή της είναι κινηματογραφική. Ένα θαυμάσιο βιβλίο που σημαίνει τόσες όμορφες ιδέες και αξίες, γνώσεις και λάμψεις που ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα το διαβάσεις σε παιδιά.
Εκδόσεις Ίκαρος
Κόστος: 11,61 ευρώ
Ηλικίες: 4 + ετών

3. Ιδιωτική Παραλία, Σοφί Λεσκό

Ιδιωτική Παραλία, Σοφί Λεσκό, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Photo: klidarithmos.gr

Η κυρία Ορνιθόρυγχος ετοιμάζεται να πάει στην παραλία. Παίρνει τα συμπράγκαλά της όλα, παίρνει τα επτά της παιδιά και πηγαίνει. Με το που πατάει το πόδι της όμως…
– Δεν ξέρετε ανάγνωση; Απαγορεύονται τα ζώα με ράμφος εδώ!
– Τι σημαίνει ότι απαγορεύονται τα ζώα με ράμφος εδώ;
– Είναι ιδιωτική παραλία. Δεν θέλουμε ράμφη εδώ. Να πάτε να πλατσουρίσετε αλλού, τετράποδες παλιόπαπιες… τους είπε ο τεράστιος φύλακας. Και… τα μάζεψαν και πήγαν αλλού. Μα τα πράγματα ήταν πάλι περίεργα. “Απαγορεύονται οι τρίχες εδώ” και σε μια άλλη απαγορεύονταν τα κέρατα, τα καβούκια, οι κηλίδες, οι χαυλιόδοντες και δυστυχώς τα αυγά! Μα τι κόσμος είναι αυτός; Χρειάζεται μια παραλία… ανοιχτή για όλους! Είναι ένα βιβλίο που επιλέγει το χιούμορ, τους πολλούς αυθεντικούς διαλόγους, την αλλαγή προσανατολισμού κειμένου και εικόνων και τις μικρές κατά βάση γραμματοσειρές για να απλώσει αυτήν την αστεία και πολυσήμαντη ιστορία που σε πρώτο επίπεδο παίζει με την διαφορετικότητα, αλλά ουσιαστικά χτυπά κατά μέτωπο με το οξύ της χιούμορ τις διακρίσεις, τον ρατσισμό, την απαγόρευση διέλευσης και πρόσβασης, τους ακατανόητους κανόνες, την εξουσία που μπορεί να λάβει διάφορες μορφές.
Εκδόσεις Κλειδάριθμός
Κόστος: 11,97 ευρώ
Ηλικίες: 5 – 8 ετών

4. Η Πυξίδα της Μάγισσας, Μισέλ Χάρισον

Η Πυξίδα της Μάγισσας, Μισέλ Χάρισον, Εκδόσεις Διόπτρα

Photo: dioptra.gr

Ήταν κάποτε μια παντοδύναμη μάγισσα που κατοικούσε στην άκρη ενός βάλτου. Ζούσε μονάχη της με μοναδική συντροφιά ένα μεγάλο μαύρο κοράκι. Τρεις αδελφές κρύβουν ένα μαγικό μυστικό…
Ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο και ένα παράτολμο ταξίδι θα τις οδηγήσει σε εκείνο τον τόπο που υπάρχει μόνο στα παραμύθια… Κι όταν εμφανιστεί στον δρόμο τους ένας απρόσμενος εχθρός, οι τρεις αδελφές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό.Ένα ακόμα ταξίδι στο άγνωστο για τις τρεις αδερφές Γουίντερσινς, τη Μπέτι, τη Φλις και την Τσάρλι. “Το δωμάτιο ήταν σιωπηλό. Πολύ σιωπηλό. Η Μπέτι γύρισε και μισόκλεισε τα θολωμένα της μάτια. Η Τσάρλι έκανε φασαρία όταν κοιμόταν και κανονικά η σιωπή διακοπτόταν από ροχαλητά. Τώρα όμως η Μπέτι δεν άκουγε τίποτε πέρα από τον ήχο της δικής της ανάσας. Ξύπνησε για τα καλά.
Η μεριά της Τσάρλι είχε αναστατωμένα σεντόνια. Και η ίδια δεν ήταν εκεί.”
Όχι η Τσάρλι τελικά δεν λείπει. Ακόμη. Είναι έξω και συναντά ένα εννιάχρονο παράξενο κορίτσι-δραπέτη. “Εγώ… Γουίλοου. Καλύτερα να με λες έτσι“. Αυτή είναι η πηγή αυτής της περιπέτειας των τριών αδερφών. Η ιστορία της Γουίλοου παραπέμπει σε ένα άγνωστο νησί, το Μαρτύριο, γεμάτο επικίνδυνους ανθρώπους, μια κανονική χωματερή ανθρώπων. Όχι η Τσάρλι τελικά δεν λείπει. Ακόμη. Είναι έξω και συναντά ένα εννιάχρονο παράξενο κορίτσι-δραπέτη. “Εγώ… Γουίλοου. Καλύτερα να με λες έτσι“. Αυτή είναι η πηγή αυτής της περιπέτειας των τριών αδερφών. Η ιστορία της Γουίλοου παραπέμπει σε ένα άγνωστο νησί, το Μαρτύριο, γεμάτο επικίνδυνους ανθρώπους, μια κανονική χωματερή ανθρώπων. Γεμάτο συναισθήματα και τις εναλλαγές τους, με προσθήκη ποσοτήτων τρόμου για να ιντριγκάρει και να τσιτώνει το δέρμα σε κάποιες σελίδες, με όμορφη, καθαρή αποτύπωση των χαρακτήρων, κυρίως των τριών αδερφών και πολλή -πολύ πειρατική- περιπέτεια, όχι με όλα τα ευρήματα μέσα στην πρωτοτυπία, αλλά καλοδουλεμένη και εν τέλει εύρυθμη.
Εκδόσεις Διόπτρα
Κόστος: 12,92 ευρώ
Ηλικίες: 8 – 12 ετών

5. Νέμο: Ο Πέτρινος Γίγαντας και το νησί στο βυθό της θάλασσας, του Ντάβιντε Μοροζινότο

Photo: minoas.gr

«Νέμο» στα λατινικά Nemo σημαίνει κανένας,  το ρωμαϊκό ισοδύναμο της ελληνικής λέξης οὖτις, που εμφανίζεται στην «Οδύσσεια», όταν ο Οδυσσέας συστήνεται ως «Οὖτις» για να εξαπατήσει τον Πολύφημο.
Bενετία, 1830
Σύμφωνα με το μυστηριώδες γράμμα που καταφέρνουν να αποκωδικοποιήσουν στην Πράγα, ο θησαυρός που ψάχνουν ο Νέμο, η Άσλιν και ο Ντανιέλ για να σώσουν το βασίλειο του Μπούντελκαντ βρίσκεται στη Βενετία. Οπλισμένοι με θάρρος, επιμονή και την ανεξάντλητη εφευρετικότητα του Νέμο, οι τρεις φίλοι κατορθώνουν να φτάσουν στη μαγική Πόλη του Νερού.
Ωστόσο, για την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την πολυπόθητη γαλήνη θα έρθουν αντιμέτωποι με μια περιπέτεια πολύ μεγαλύτερη από τους ίδιους! Μέσα σε έναν λαβύρινθο από νησάκια, γέφυρες και κανάλια θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τη ζωή αλλά και το βασίλειο του μελλοντικού καπετάνιου του Ναυτίλου.
Σε ένα λαβύρινθο από νησάκια, κανάλια, γέφυρες, αλλά και στο σκοτεινό βυθός της λίμνης, οι τρεις φίλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αλλά και την αλήθεια. Θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου υποβρυχίου, παράξενα πλωτά νησιά, βίλες με ιστία και μυστικές κρυψώνες και θα χρειαστεί να παλέψουν για τη ζωή τους αλλά και για τη σωτηρία του βασιλείου. Για πρώτη φορά θα χωριστούν αλλά το πεπρωμένο τους θα τους ενώσει ξανά και θα τους δώσει νέα δύναμη να αντιμετωπίσουν τόσο τον πόνο για όσους θα φύγουν, όσο και τις νέες δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να οδηγηθούν στην ανακάλυψη του θησαυρού και των μυστικών του.
Ποιος δεν αγάπησε τα φανταστικά ταξίδια του Ιουλίου Βερν; Ποιος δεν μαγεύτηκε από τα μυθικά πλάσματα και τις ριζοσπαστικές εφευρέσεις που παρουσίαζε στα βιβλία του; Ποιος δεν θαύμασε το πάθος των περιγραφών του; Ποιος τελικά δεν πίστεψε, ότι ήταν ένας προπομπός- ένας προφήτης που με την ευφράδεια του λόγου του και τη φαντασία του, αποκάλυπτε βήμα -βήμα, όλα όσα θα ανακαλύπτονταν πολλά χρόνια αργότερα;
Ο Ντέιβιντ Μοροζινότο φαίνεται να έχει πιαστεί στα πλοκάμια των μυθικών πλασμάτων και των φανταστικών κόσμων που δημιουργούσε ο Ιούλιος Βερν και έτσι μοιάζει αδύνατο να μην προσπαθήσει να εισχωρήσει σε αυτό το τόσο αλλόκοτο σύμπαν. Αποφασίζει λοιπόν να δημιουργήσει ένα prequel και να πιάσει το νήμα από την αρχή, συστήνοντάς μας έναν Ινδό πρίγκιπά- φυγά με το παρατσούκλι Νέμο που έμελλε να γίνει ο γνωστός σε όλους μας, κυβερνήτης του θρυλικού Ναυτίλου- Κάπτεν Νέμο, τον ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Αυτόν τον εξαιρετικά μυστηριώδη χαρακτήρα που πάντα καταφέρνει να διαφεύγει από τα προβλήματα με τους πιο παράδοξους τρόπους που γεννά η αχαλίνωτη φαντασία του και ως άλλος Οδυσσέας – δίχως παρελθόν- περιπλανάται στα αχαρτογράφητα βάθη των ωκεανών, αναζητώντας την αλήθεια.
Ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα από τον Ντέιβιντ Μοροζινότο, με γρήγορη πλοκή, γεμάτο ανατροπές αλλά και ένα απροσδόκητο τέλος, που δεσμεύει τη φαντασία του αναγνώστη, σε αυτό που έχει ήδη γραφτεί και αποτελεί την αρχή των περιπετειών του Κάπτεν Νέμο και του θρυλικού Ναυτίλου.
Εκδόσεις Μίνωας
Κόστος: 10,35 ευρώ
Ηλικίες: 8 – 13 ετών

6. Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ: Η θάλασσα των χαμένων ψαριών, Γίργκεν Μπανσέρους

«Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ - Η θάλασσα των χαμένων ψαριών», Γίργκεν Μπανσέρους, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Photo: metaixmio

Να κοιμάται κανείς όσο θέλει, να τεμπελιάζει στον ήλιο και να τρώει μέχρι να τον πιάσει η κοιλιά του – έτσι πρέπει να είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Κρήτη. Αλλά ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ σαν τον Κλουζ βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Κι έτσι δεν αργεί να βρεθεί μπλεγμένος σε μια υπόθεση, που τον φέρνει αντιμέτωπο μ’ ένα μυστήριο που μοιάζει ανεξιχνίαστο. Από έναν ψαρότοπο κοντά στην πόλη χάθηκαν τα ψάρια. Έφυγαν; Ή μήπως όχι; Μήπως δε φταίνε τα ψάρια αλλά οι άνθρωποι; Για να λύσει το μυστήριο, ο Κλουζ θ’ αναγκαστεί να βουτήξει ο ίδιος στα βαθιά καταγάλανα νερά. Η 29η περιπέτεια το ντετέκτιβ Κλουζ, που διαδραματίζεται στην Κρήτη είναι το κατάλληλο βιβλίο για καλοκαιρινές διακοπές για περιπετειώδη μυαλά και ανήσυχα πνεύματα. Η εικονογράφηση συνηγορεί σε μία αγωνιώδη προσπάθεια του ήρωα να φτάσει στη λύση του αινίγματος και οι αναρίθμητες εναλλαγές στην πλοκή της ιστορίας ωθούν τον αναγνώστη να «μπλέκεται» συναισθηματικά και νοητικά με τον ντετέκτιβ και να καταλήγει σε ένα τέλος, τόσο απρόβλεπτο, όσο και λυτρωτικό.
Το 29ο βιβλίο της σειράς έχει τα πάγια χαρακτηριστικά όλων των βιβλίων. Καλογραμμένο, στρωτός λόγος, αφήγηση που δεν κάνει πουθενά “κοιλιά¨, το ενδιαφέρον κρατιέται πάντα αμείωτο ενώ η αγωνία αυξάνεται σελίδα τη σελίδα. Πρόκειται για πολύ μεστά βιβλία, με απλές ιστορίες μυστηρίου, που θίγουν μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα στις σχέσεις των παιδιών, ακόμα και της ίδιας της κοινωνίας. Δεν υφαίνεται κάποια σκοτεινή πλοκή μέσα από δεκάδες γεγονότα. Ένα γεγονός αρκεί για να χαθεί η μπάλα και να αρχίσουν οι έρευνες από τον Κλουζ.
Γοητευτική πάντοτε η στάση του Κλουζ απέναντι στην αναζήτηση της αλήθειας αλλά και ο ιδεαλισμός με τον οποίο τροφοδοτεί πάντα τις ενέργειές του. Δεν προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια κάποιων. Κυρίως διατηρεί πάντα την ίδια γραμμή αξιοπρέπειας σε όλες του τις έρευνες και τις σχέσεις. Και μη ξεχνάτε. Πληρώνεται πάντα σε τσίχλες Κάρπεντερ. Δηλαδή φιλάργυρο δεν θα τον πεις ποτέ!
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κόστος: 7,92 ευρώ
Ηλικίες: 10 – 14 ετών 

7. Το Καλοκαίρι που Ξύπνησα Όμορφη, Τζέννυ Χαν

Το Καλοκαίρι που Ξύπνησα Όμορφη, Τζέννυ Χαν, Εκδόσεις Πατάκη

Photo: vivliopoleiopataki.gr

Ένα κορίτσι, δύο αγόρια, το καλοκαίρι που όλα αλλάζουν.
Η Μπέλυ μετράει τη ζωή της με καλοκαίρια. Οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε μαγικό συμβαίνει στη ζωή της γίνεται το καλοκαίρι. Τους χειμώνες απλώς μετράει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Κάθε χρόνο περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της, στο εξοχικό σπίτι στην παραλία της Σουζάνας, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια. Η Μπέλυ ήταν από πάντα ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την έβλεπε πάντα σαν την ενοχλητική μικρή αδερφή του. Αντίθετα, ο Τζερεμάια ήταν πάντα φιλικός μαζί της. Ίσως ο μόνος που της έδινε σημασία. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλυ συνειδητοποιεί ότι μεταμορφώνεται από κορίτσι σε μια γοητευτική κοπέλα η οποία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη έλξη στα αγόρια που την περιστοιχίζουν. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια πέφτει γρήγορα στη γοητεία της, όπως και ο Καμ, το «καλό» παιδί που θα μπορούσε εύκολα να ερωτευτεί η Μπέλυ, αλλά δεν το κάνει. Μόνο ο απόμακρος Κόνραντ δείχνει αδιάφορος στη γοητεία της. Παράλληλα, η μητέρα των αγοριών αντιμετωπίζει προβλήματα που η Μπέλυ δυσκολεύεται να κατανοήσει.
Το μυθιστόρημα συνδυάζει έξοχα το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης. Και παρόλο που η ιστορία ενηλικίωσης αποτελεί την πιο ουσιαστική πλευρά του, δεν παύει να ικανοποιεί και όσους επιζητούν να διαβάσουν μια ανάλαφρη, ερωτική καλοκαιρινή ιστορία. Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από τη δεκαπεντάχρονη Μπέλυ, η οποία ανακαλύπτει ότι δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις αυτόν που θα αγαπήσεις, καθώς και από τον μαγικό κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών που αριστοτεχνικά ζωντανεύει η συγγραφέας. Έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν…
Το Καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη είναι μία απίστευτη τριλογία που σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις στις λίστες μπεστ σέλερ των NEW YORK TIMES.έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει αποσπάσει παντού ενθουσιώδεις κριτικές.
Εκδόσεις Πατάκη
Κόστος: 8,48 ευρώ
Ηλικίες: 12 – 16 ετών

http://citykidsguide.com