ΒΙΒΛΙΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

7 βιβλία για έφηβους και παιδιά με σκοπό την ενημέρωση και αντιμετώπιση του bullying

1. Ο Αληθινός Τρικεράτωψ, φοβάται; – του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Ο Αληθινός Τρικεράτωψ, φοβάται; - του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Εκδόσεις Πατάκη

Photo: vivliopoleiopataki.gr

Ο Πάρης είναι ένα μικρό αγόρι που πηγαίνει σε ένα καινούργιο σχολείο, σε μια καινούργια πόλη και σε μια καινούργια χώρα. Έχει και ένα μικρό πρόβλημα στην άρθρωσή του. Δεν μπορεί να πει το ρο. Όλοι ή σχεδόν όλοι στο νέο του σχολείο τον κοροϊδεύουν. Τον φωνάζουν Πάη-πάει. Οι νταήδες της τάξης θέτουν τους κανόνες και όλοι πρέπει να υπακούσουν, ακόμα κι εκείνοι που θέλουν να κάνουν παρέα με τον Πάρη αλλά τους φοβούνται και δεν το κάνουν. Έτσι νιώθει μόνος του. Δεν έχει φίλους. Η μόνη μέρα που επιτέλους είναι  χαρούμενος ,είναι εκείνη που ανακοινώνεται ο χορός των προϊστορικών τεράτων του σχολείου. Από την χαρά του βγαίνει μια βόλτα στην παραλία κι εκεί συμβαίνει κάτι που θα του αλλάξει τη ζωή. Βρίσκει έναν …φίλο, τον Αληθινό, έναν μικρούλη Τρικεράτωψ που θα φροντίσει κρυφά απ’ όλους και θα γίνει αχώριστος συνοδοιπόρος του. Κρυφά μέχρι την ημέρα της γιορτής που τον παίρνει  μαζί του. Και τότε όλα αλλάζουν. Βρίσκει τη δύναμη, το θάρρος και την αντοχή να υψώσει κι εκείνος τη φωνή του, να διεκδικήσει το δικαίωμα κάθε παιδιού, δηλαδή να μπορεί να είναι στο σχολείο και πάνω απ΄όλα να είναι ο εαυτός του! Ο «Αληθινός» είναι ο καλύτερος φίλος του Πάρη κι αυτό γιατί οι φίλοι είναι πάντα εκεί στα δύσκολα, στα εύκολα και την στιγμή ακριβώς που τους χρειάζεσαι….
Εκδόσεις Πατάκη
Κόστος: 
8,70 ευρώ
Ηλικίες: 4 – 10 ετών

2. Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας, Ζαχαρούλα Καραβά

Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας, Ζαχαρούλα Καραβά, Εκδόσεις Πορφύρα

Photo: porphyrabooks.gr

Ένας μεγάλος τσακωμός και μία δυνατή φιλία! Στο ποντικοσχολείο της γειτονιάς ο νταής ποντικός Ροκανούλης που δε χώνευε τη συμμαθήτριά του, ποντικίνα Ροκανούλα, αποφάσισε με ψέματα και συκοφαντίες να τη διώξει και να είναι αυτός ο αρχηγός όλων. Ένα απρόοπτο όμως γεγονός θα ανατρέψει τα σχέδιά του και θα δείξει ότι η δύναμη της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μπορεί να νικήσει τα πάντα. Ένα βιβλίο για την αγάπη… Γιατί μόνο αυτή μπορεί πραγματικά να καταστείλει τη βία. Το βιβλίο συνοδεύεται από αυτοκόλλητα και δραστηριότητες.
Εκδόσεις Πορφύρα
Κόστος: 
8,10 ευρώ
Ηλικίες: 5-12 ετών

3. Λύκε, Λύκε, είσαι εδώ; – του Βασίλη Κουτσιαρή

Λύκε, Λύκε, είσαι εδώ; - του Βασίλη Κουτσιαρή, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Photo: ellinoekdotiki.gr

– Ξύπνα, υπναρά! Ώρα για σχολείο μου λέει η μαμά και φεύγει. Σηκώνομαι με δυσκολία.
– Μην ξεχάσεις να ανοίξεις τα παντζούρια!  φωνάζει από μακριά. Στην αρχή το έκανα αμέσως, αλλά τον τελευταίο καιρό φοβάμαι. Δεν πρέπει να πέρασε ένας μήνας από τότε που δυο λύκοι με τρόμαξαν.
Είχαν κρυφτεί, και μόλις άνοιξα τα παντζούρια, πετάχτηκαν μπροστά μου… Παίρνω μια βαθιά ανάσα! Θα τους αντιμετωπίσω…  Ένα παιδί που συμβολίζεται σαν γουρουνάκι, δύο ή τρεις λύκοι, τα μεγαλύτερα παιδιά, που το απειλούν λεκτικά και το εκφοβίζουν συνεχώς στο σχολείο. Του παίρνουν το φαγητό, το κοροϊδεύουν συνεχώς κι εκείνο αρνείται να …πάει στο σχολείο. Η λύση θα βρεθεί. Το θάρρος, η δύναμη, η τόλμη θα γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τους φόβους και τους …άλλους!
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Κόστος: 
8,91 ευρώ
Ηλικίες: 5 -9 ετών

4. Η Δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής, Στέργια Κάββαλου

Η Δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής, Στέργια Κάββαλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Photo: metaixmio

Ο Κάρολος είναι ένα μικρό παιδί, όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά σε τούτο τον κόσμο. Αν μπορούσε κάποιος να τον πει διαφορετικό θα ήταν λόγω του ονόματός του, που δεν του αρέσει, του δέρματός του που θυμίζει …γάλα και των μυωπικών του γυαλιών που του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Κι όμως ο λόγος που θα γίνει ξεχωριστός και διαφορετικός είναι που μια στιγμή τόλμησε. Τόλμησε να μιλήσει για όλα αυτά που τραβάει στο σχολείο και υπομένει, φοβούμενος να τα αποκαλύψει. Βασικός λόγος, επειδή δεν ήθελε να στεναχωρήσει κι άλλο τη μητέρα του. Όταν όμως πια η λύπη, ο φόβος και τα κλαμένα χαρτομάντιλα έχουν ξεχειλίσει την ψυχή και τις τσέπες του, θα αποκαλυφθεί  η δύσκολη καθημερινότητά του και όλα θα αλλάξουν. Η τάξη θα είναι μια όμορφη εμπειρία, οι φίλοι θα αρχίσουν να εμφανίζονται, το όνομά του θα γίνει αποδεκτό, το χρώμα του, η ζωή του ολόκληρη… Τελικά δεν είναι δυστυχία να είναι κανείς μαθητής. Δυστυχία είναι να κλείνεται αυτός ο μαθητής που υποφέρει στον εαυτό του, στον δικό του κόσμο, να μην εμπιστεύεται κανένα, να μη μιλάει. Μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό που δεν αγαπάει τις συγκρίσεις, τη βία και την αντιπαλότητα, αλλά λατρεύει τα ξεχωριστά μας χαρακτηριστικά, τον σεβασμό και την ανοιχτή αγκαλιά.
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κόστος: 
6,93 ευρώ
Ηλικίες: 7 – 11 ετών

5. Ο Παρφές, Σοφιάνα Παϊδούση

Ο Παρφές, Σοφιάνα Παϊδούση, Εκδόσεις Οσελότος

Photo: ocelotos.eu

Ο Παρφές, ένα αγόρι που είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο από παγωτό, μετακόμισε πρόσφατα με τους γονείς του από τον Βόρειο Πόλο σε μια νέα χώρα του Νότου, σε μια νέα κατοικία, σε μια νέα ζωή. Οι νέοι του συμμαθητές θα τον αποδεχτούν ή θα του δυσχεράνουν τη ζωή του στο σχολείο; Ειδικά μία συμμορία μαθητών με αρχηγό τους το μεγαλόσωμο Σιδερή, αρχίζουν να κοροϊδεύουν την εμφάνιση του Παρφέ και να γελούν μαζί του. Μόνο ένας συμμαθητής του, ο Μάκης, τον πλησιάζει, τον βοηθάει και του συμπαραστέκεται έμπρακτα. Ένα άσχημο συμβάν, όμως, έρχεται για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους! Ένα παραμύθι που αγγίζει ένα μείζον πρόβλημα της σύγχρονης εποχής και βασανίζει πολλούς γονείς, εκπαιδευτικούς και κυρίως μαθητές στη μικρή κοινωνία του σχολείου: τον σχολικό εκφοβισμό. Το συγκεκριμένο βιβλίο με το αίσιο τέλος, δίνει και μία αισιόδοξη νότα, γιατί τα παιδιά δε θα πρέπει να φοβούνται και θα πρέπει να μιλάνε για ό,τι άσχημο τους συμβαίνει στο σχολείο.
Εκδόσεις Οσελότος
Κόστος: 
12 ευρώ
Ηλικίες: 10 – 14 ετών

6. Κώδικας 99, Γιώτα Φώτου

Κώδικας 99, Γιώτα Φώτου, Εκδόσεις Ψυχογιός

Photo: psichogios.gr

Ο Γιάννης είναι μαθητής γυμνασίου. Η ζωή του δε διαφέρει από τη ζωή οποιουδήποτε μαθητή· υποχρεώσεις στο σχολείο , φλερτ , φίλοι, οικογενειακά προβλήματα, ανησυχία για το μέλλον και μπελάδες με τους νταήδες της τάξης. Ώσπου ο καθηγητής της φυσικής τους δίνει ένα δύσκολο γρίφο και αμέσως μετά ο Γιάννης λαμβάνει ένα μέιλ με ένα κρυπτογραφημένο κείμενο. Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι μέσα σε αυτό βρίσκεται κωδικοποιημένη η λύση του γρίφου. Όταν ο Γιάννης καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο και να ανακαλύψει την ταυτότητα του άγνωστου αποστολέα, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη.Ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει την ανάγκη να αποκωδικοποιούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, κι όχι απλώς να εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας ή να βασιζόμαστε σε αντιλήψεις που επικρατούν και μας τις έχουν επιβάλει οι άλλοι.
Εκδόσεις Ψυχογιός
Κόστος: 
8.91 ευρώ
Ηλικίες: 12-14 ετών

7. Μαζί, της Ελένης Πριοβόλου

Μαζί, της Ελένης Πριοβόλου, Εκδόσεις Καλέντης

Photo: kalendis.gr

Ο Μύρων είναι το πιο μικροκαμωμένο παιδί όχι μόνο στην τάξη του αλλά και σε ολόκληρο το γυμνάσιο. Καθημερινά προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του, όπως και οι συμμαθητές του, από τη συμμορία των “Σκαθαριών” που βασανίζει τους πάντες στο σχολείο, αλλά κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί τους. Ο αρχηγός τους, ο Παμίνος, έχει μεγάλα σχέδια, θέλει να επιβληθεί και έξω από το σχολείο, στη γειτονιά, στη συνοικία και σε ολόκληρη την πόλη. Όμως η άφιξη μιας νέας μαθήτριας, της Λούνα, θα γίνει η αρχή για ν’ αλλάξουν όλα… Το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου αφορά στη σχολική βία, ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά τους ανηλίκους και προβληματίζει εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγκρούσεις, επιθέσεις, ταπείνωση, εκφοβισμός, παρενόχληση, βία: η πραγματικότητα της σχολικής ζωής μέσα από το σύγχρονο φαινόμενο του bullying που όμως μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί!
Εκδόσεις Καλέντης
Κόστος: 
9,00 ευρώ
Ηλικίες: 10 – 15 ετών

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com