Τα όσπρια είναι μια κατηγορία τροφίμων που τα περισότερα παιδιά θα ευχόντουσαν να μην υπήρχε. Βέβαια όσο και αν δίνετε μάχη να τους τα σερβίρετε και να τα κάνετε να τα φάνε εκείνα άλλο τόσο πεισμώνουν. Κι όμως δεν ξέρουν πόσο θρεπτικά και πολύτιμα είναι για την ανάπτυξη και την υγεία μας. Ένα από τα πιο “μισητά” τους είδη είναι και τα ρεβύθια.
Κι όμως μπορείτε να τα πείσετε να τα φάνε σερβιροντάς τα με εναλλακτικούς και πιο ελκυστικούς τρόπους. Ξεχάστε την κλασική τους μορφή και επιλέξτε να τα χρησιμοποιήσετε ως βασικό υλικό σε κεφτεδάκια, πουρέδες, σάλτσες, ντιπ και φυσικά σε σαλάτες!
Σήμερα, λοιπόν, με βασικό μας υλικό τα ρεβύθια φτιάχνουμε μια ξεχωριστή σαλάτα που θα κάνει τα παιδιά να τα δουν με άλλο μάτι! Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Λόγω του ότι περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.
Εκείνο που το ξεχωρίζει από τα άλλα όσπρια είναι η ποιότητα των πρωτεϊνών του, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 20,5-30,5%, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη. Γι’ αυτό και κατατάσσονται στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως είναι του γάλακτος, της σόγιας και του κρέατος.
ΥΛΙΚΑ:
450 γρ. ρεβύθια
700γρ. πατατούλες στρογγυλές
1 ματσάκι ρόκα
5 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά σε ροδέλες
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΔΥΟΣΜΟΥ – ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ
5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ κουτ. γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
1 χούφτα δυόσμο σοταρισμένο ελαφρά σε λίγο λάδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζετε να βράσουν σε ξεχωριστά σκεύη οι πατάτες και τα ρεβύθια, τα οποία έχετε μουλιάσει αποβραδίς, μέσα σε αλατισμένο νερό.Στο μεταξύ ετοιμάζετε το πέστο πολτοποιώντας στο multi όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο. Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
Ζεσταίνετε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με την πιπεριά για 5-6 λεπτά. Τα αφήνετε στην άκρη. Στραγγίζετε τα ρεβύθια και τις πατάτες τις οποίες βράζετε τόσο ώστε να μαλακώσουν, προσέχοντας μη σας λιώσουν. Αφού κρυώσουν οι πατάτες τις ξεφλουδίζετε και τις ρίχνετε σε ένα μπολ.