Το ψάρι είναι απαραίτητο στη διατροφή των παιδιών και για αυτό καλό είναι μια φορά την εβδομάδα να τους το σερβίρετε ώστε να μάθουν να το τρώνε. Είναι και πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα κυρίως για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την όραση. Το ψάρι, εξάλλου, παρέχει τον συνδυασμό ασβέστιο-φώσφορο-βιταμίνη D, που είναι οι κύριες ουσίες από τις οποίες δομούνται τα οστά και τα δόντια.
Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή περίπου στον όγδοο μήνα, ανάλογα με την αποδοχή του βρέφους και την ικανότητά του να μασάει και να καταπίνει στερεές τροφές. Εξάλλου, έως το τέλος τους πρώτου έτους, το διαιτολόγιο του βρέφους πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Το ψάρι μπορεί να προστεθεί μέσα σε σούπες ή να καταναλωθεί σε μικρά κομματάκια, αρκεί να είναι πολύ καλά βρασμένο, μαλακό και καθαρισμένο από τα κόκαλα. Ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε ψάρι είναι να τρώτε και εσείς, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τη διατροφή των παιδιών.
Υλικά
4 κοµµάτια φιλέτα άσπρου ψαριού
2 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειµµα
4 µέτριες ντοµάτες ξεσποριασµένες και ψιλοκοµµένες
2 κρεµµύδια ψιλοκοµµένα ή 2 φρέσκα κρεµµυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες (προαιρετικά)
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C. Κόβετε 4 τετράγωνα κοµµάτια αλουµινόχαρτου και 4 µικρότερα κοµµάτια αντικολλητική λαδόκολλα (στο µέγεθος περίπου των φιλέτων του ψαριού). Αλατοπιπερώνετε ελαφρά τα φιλέτα του ψαριού. Τοποθετείτε τα κοµµάτια της λαδόκολλας στο κέντρο κάθε τετραγώνου αλουµινόχαρτου, τα λαδώνετε και τα βάζετε πάνω. Αναµιγνύετε σε ένα µπολ τις ντοµάτες µε τα εσαλότ, τα σκόρδα (αν θα βάλετε), το ελαιόλαδο, το κρασί, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και µοιράζετε το µίγµα πάνω από τα φιλέτα. Κλείνετε στεγανά τα φιλέτα, διπλώνοντας από πάνω το αλουµινόχαρτο και τα βάζετε πάνω στο ταψί του φούρνου. Τα ψήνετε για 25 λεπτά και τα βγάζετε από το φούρνο. Τα αφήνετε κλεισµένα µέσα στο αλουµινόχαρτο για άλλα 5 λεπτά, πριν τα σερβίρετε, σερβίροντας τα σε πιάτα.