Τα κολοκυθάκια με κιμά και μπεσαμέλ είναι μια εκδοχή των γεμιστών λίγο πιο ελαφριά για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε το λαχανικό αυτό. Χρησιμεύουν ως μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ως υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C διαλύεται στα υγρά του σώματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ δραστικές ενώσεις που οξειδώνουν το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, προκαλώντας κυτταρικές βλάβες. Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια γέμιση επιλέγοντας κάποιο άλλο λαχανικό αντί για τα κολοκυθάκια! Μην ξεχνάτε η μαγειρική είναι έμπνευση και φαντασία!
Υλικά:
1200- 1300γρ. κολοκυθάκια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
2 φλ. γάλα
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά παρμεζάνα
Για τη σάλτσα κιμά
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
800γρ. κιμά
½ φλ. καρότο τριμμένο
1 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα τον κιμά: Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει σοτάρετε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, βάζετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει. Μετά, προσθέτετε το καρότο και βράζετε για ακόμα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη ή το θυμάρι και το αλάτι. Βράζετε το φαγητό για ακόμα 5 λεπτά, σβήνετε τη φωτιά, σουρώνετε τον κιμά και τον κρατάτε σκεπασμένο στην άκρη.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και όταν λιώσει βάζετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα και όταν καβουρδιστεί το αλεύρι ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε και όταν αρχίζει να πήζει βάζετε το αλάτι και το τυρί. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και απλώνετε την κρέμα πάνω από τα κολοκυθάκια.
Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό.