Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η χρήση των social media κρύβει κινδύνους. Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δίνει συμβουλές για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από κάθε ακατάλληλη ή επιβλαβή συμπεριφορά και για να γνωρίζεις ποια είναι η υπεύθυνη και ασφαλής χρήση του διαδικτύου.
Διαδικτυακοί “φίλοι”
Τι; Έχεις παραπάνω φίλους στο διαδίκτυο από ότι στον πραγματικό κόσμο; Δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν στη λίστα των φίλων τους άτομα τα οποία, αν τα συναντούσαν στο δρόμο, μπορεί να μην τους έλεγαν ούτε “γεια” ή άτομα που ούτε καν γνωρίζουν. Στο διαδίκτυο, όμως, όλοι είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα προσωπικά τους με τον καθένα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν οι εικονικοί και τι οι πραγματικοί φίλοι;
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σχέση που έχουμε με ορισμένα άτομα δεν αλλάζει επειδή άλλαξε ο τρόπος που επικοινωνούμε μαζί τους. Έτσι, όπως θα απέφευγες να μιλήσεις με έναν άγνωστο που θα σου μίλαγε στο δρόμο, έτσι θα πρέπει να αγνοείς και τα “friend requests” (αιτήματα φιλίας) από άτομα που δεν γνωρίζεις. Αντίστοιχα, όπως θα κλείδωνες την πόρτα του δωματίου σου για να τα πεις με τον/την κολλητό/ή σου, έτσι και στο διαδίκτυο φρόντισε να προστατεύεις τις συνομιλίες σου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να διασκεδάζεις με την ψηφιακή σου παρέα με ασφάλεια.
Το ήξερες;
Υπάρχουν εταιρείες που πωλούν έναντι αδράς αμοιβής φίλους και υποστηρικτές για το προφίλ σου ή τη σελίδα/group σου στο Facebook. Για παράδειγμα, με 200 δολάρια αγοράζεις 1000 υποστηρικτές για τη σελίδα σου! Τι νομίζεις; Όλοι αυτοί μπορεί να είναι πραγματικοί σου φίλοι;
Ηλεκτρονική παρενόχληση
Έχει τύχει σε εσένα ή σε κάποιο φίλο/η σου να δεχθεί ένα απειλητικό ή προσβλητικό μήνυμα; Έχεις δει μία παραλλαγμένη φωτογραφία σου online; Έχουν υποκλέψει τους κωδικούς του προφίλ σου; Έχει φτιάξει κάποιος ένα ψεύτικο προφίλ για να διαδώσει φήμες σε βάρος σου;
Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις ηλεκτρονικής παρενόχλησης κι έχουν στόχο να εξευτελίσουν ή να περιθωριοποιήσουν ένα άτομο.
Είναι καλό να γνωρίζεις τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου και ότι πρέπει να σέβεσαι τα δικαιώματα των άλλων. Αν αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα, μίλησε στους γονείς σου ή κάλεσε στη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, τηλέφωνο χωρίς χρέωση 8001180015 ή επικοινώνησε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Η Γραμμή υλοποιείται από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι ανοιχτή Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9:00 – 15:00.