OLD HELLO, OLD HELLO 2

Πώς να διαχειριστείτε την ανυπακοή και την άρνηση του παιδιού σας;

Ανυπακοή και άρνηση παιδιού: Πώς πρέπει να τη διαχειριστούν οι γονείς;

Πώς να διαχειριστείτε την ανυπακοή και την άρνηση του παιδιού σας

Τα παιδιά που δεν ακούν και αρνούνται να κάνουν αυτό που τους έχετε ζητήσει είναι πρόβλημα για τους περισσότερους γονείς.

Γιατί δεν ακούν όμως τα παιδιά; Ένας καλός τρόπος να βρείτε την απάντηση σε αυτό είναι να αναρωτηθείτε τι εμποδίζει εσάς να ακούσετε κάποιον.

Αν ζητήσετε από ένα παιδί δύο χρονών να μείνει ακίνητο και ήσυχο ενώ περιμένει κάτι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το κάνει. Η απαίτηση αυτή δεν είναι ανάλογη με την ηλικία του. Στα δύο, το παιδί έχει ελάχιστο έλεγχο των παρορμήσεών του και μια πολύ έντονη επιθυμία να κινείται και να κάνει θόρυβο.

«Είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε αν του ζητάτε υπερβολικά πολλά. Την επόμενη φορά που θα αγωνίζεστε να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει ή να κάνει αυτό που του ζητάτε, αναρωτηθείτε αν αυτό που του ζητάτε είναι ανάλογο με την ηλικία του», επισημαίνει η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν».

Ένας άλλος λόγος που τα παιδιά αρνούνται να ακούσουν και να ανταποκριθούν σε πράγματα που τους ζητούν οι γονείς τους να κάνουν είναι ότι αισθάνονται αδύναμα.

«Όταν σας ζητούν να κάνετε κάτι, τους ζητάτε ποτέ να περιμένουν μέχρι να τελειώσετε αυτό που κάνετε; Ωστόσο , όταν η κατάσταση αντιστρέφεται , θα τους ζητήσετε να κάνουν κάτι « τώρα», έτσι δεν είναι ; Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δυσάρεστο είναι για εκείνα να έχουν τόσο λίγο έλεγχο;», αναρωτιέται η Sarah Ockwell Smith.

Να θυμάστε πάντα ότι λειτουργείτε ως πρότυπο όταν πειθαρχείτε το παιδί σας και αυτό ισχύει ακόμα και όταν του ζητάτε να κάνει κάτι. Να μιλάτε ήρεμα και ήσυχα. Αν φωνάζετε ή υψώνετε τη φωνή σας, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματική η επικοινωνία σας –ακριβώς όπως εσείς δεν θα ακούγατε αν το αφεντικό ή ο σύντροφός σας , σας φώναζαν.

Τέλος μη ξεχνάτε τη γλώσσα του σώματος: αν έχετε μικρό παιδί, χαμηλώστε για να είστε στο δικό σας επίπεδο και κοιτάξτε το στα μάτια, αγγίζοντας το αν είναι δυνατόν- ακουμπήστε ένα χέρι στον ώμο του ή κρατήστε του το χέρι.

ΠΗΓΗ:MOTHERSBLOG